Znojemská hovězí pečeně s omáčkou

19. duben 2018

Znojemská hovězí pečeně s omáčkou je moje zamilované jídlo. Musím se vždy hodně krotit, když připravuji jednotlivé porce. Kdyby bylo na mě, jedla bych omáčku lžící přímo z kastrolu. Je to zkrátka skvělá, výborná, chutná, jedinečná omáčka.

Znojemská hovězí pečeně s omáčkouZnojemská hovězí pečeně s omáčkou

Loni jsem mnohokrát připravovala znojemskou omáčku z bedel, ta je naprosto chuťově nedostižná, ale znojemská s hovězím masem, když je dobře připravené, je bezkonkurenční.

Na přípravu 6 porcí znojemské hovězí pečeně s omáčkou budeme potřebovat

  • 1 kg hovězí plece pokojové teploty (vyndejte ji z chladničky a nechte min. 2 hodiny stát na lince)
  • 50 g uzeného špeku nakrájeného na proužky
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Potravinářský provázek

Dále si připravíme

  • 3 šalotky nakrájené na kostičky
  • 1 polévkovou lžíci sádla
  • 1 polévkovou lžíci plnotučné hořčice
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 250 ml láku z okurek
  • 400 ml chladného vývaru
  • 3 kyselé okurky (cca 100 g) nakrájené na menší kostičky
  • Plátek másla (přibližně 1 cm silný)

Postup přípravy znojemské hovězí pečeně s omáčkou

Proužky špeku vložíme do mrazáku a necháme je tam minimálně půl hodiny, aby ztuhly a šly lépe zasunout do masa. Do masa uděláme nožem otvory, do kterých zasuneme ztuhlé proužky špeku.

Maso ze všech stran nasolíme, opepříme. Na ruce nalijeme nejprve jednu polévkovou lžíci oleje a vmasírujeme jej do masa a totéž uděláme i s druhu lžící oleje.

Připravíme si potravinářský provázek a maso svážeme, aby neztratilo při dušení svůj tvar.

Příprava masa na dušeníPříprava masa na dušení
Zdroj:Marcela Hackerová

Hrnec, ve kterém budeme připravovat znojemskou, položíme na zdroj tepla a necháme ho rozpálit.

Když je hrnec dostatečně horký, vložíme do něj naolejovaný a svázaný kus masa a opečeme ho ze všech stran do tmava. Každou plochu masa smažíme přibližně 2-3 minuty.

S masem při smažení nepohybujeme, necháme ho řádně zatáhnout.

Opečené maso vyjmeme z hrnce. Do výpeku přidáme 1 polévkovou lžíci sádla, nakrájené šalotky a osmažíme je do tmava. Cibuli mícháme, aby se nezačala připalovat.

K orestované šalotce přidáme polévkovou lžíci plnotučné hořčice a krátce, stačí půl minuty, ji s cibulkou zasmažíme.

Omáčkový základ zaprášíme polévkovou lžící hladké mouky a asi jednu minutu mícháme, aby se mouka opražila.

Příprava základu omáčkyPříprava základu omáčky
Zdroj:Marcela Hackerová

Po zasmažení vše zalijeme 250 ml láku z okurek a připraveným vývarem (pokud jej nemáte po ruce, použijte studenou vodu) metličkou důkladně prošleháme.

Jakmile omáčka začne probublávat, přidáme osmažené maso. Hrnec zakryjeme poklicí a na opravdu mírném ohni maso dusíme přibližně 2 hodiny.

Maso musí být na skus měkké, jinak si nepochutnáme.

Po celou dobu dušení jsem maso vždy po 15 minutách obrátila, aby se dusilo rovnoměrně.

Stejně tak jako u omáčky svíčkové, je lepší si práci, spojenou s přípravou znojemské pečeně, rozdělit do dvou dnů.

Pokud je maso po dvou hodinách měkké, zdroj tepla vypneme, omáčku i maso necháme zcela vychladnout a hrnec umístíme do chladna.

Druhý den studené maso vyjmeme z omáčky a zbavíme ho provázků. Ostrým nožem maso nakrájíme na plátky.

Plátky masa vložíme do kastrůlku, ve kterém jsme předtím promíchali 1 polévkovou lžíci omáčky a 1 polévkovou lžíci vlažné vody.

Maso zakryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 50 °C. Tam plátky masa uchováme až do samotného podávání.

Omáčku zahřejeme. Nyní si můžeme vybrat, buď omáčku zavaříme 2 dl smetany, ve které jsme rozmíchali 1 polévkovou lžíci hladké mouky nebo ji necháme tak jak je.

Znojemská hovězí pečeně s omáčkou je moje zamilované jídlo. Musím se vždy hoZnojemská omáčka je moje zamilované jídlo.
Zdroj:Marcela Hackerová

Já jsem pro tentokrát smetanu nepoužila. Pouze jsem horkou omáčku přecedila přes síto. Dochutila jsem ji solí spolu s mletým černým pepřem a promíchala. Zdroj tepla jsem vypnula a hrnec odstavila.

Do odstavené omáčky jsem vložila plátek másla a za lehkého promíchávání ho nechala v omáčce rozpustit.

Jako úplně poslední přisypeme kostičky kyselých okurek a omáčku před podáváním necháme čtvrt hodiny stát, aby se všechny chutě propojily.

Ke znojemské můžeme podávat rýži, ale já mám mnohem raději svůj, doma připravený, kynutý knedlík.

Prošpikované a svázané maso
Prošpikované a svázané maso
Lák z okurek
Lák z okurek
Omáčkový základ
Omáčkový základ

Vložené maso do omáčky před dušením
Vložené maso do omáčky před dušením
Hotová omáčka s přidáním plátku másla
Hotová omáčka s přidáním plátku másla
Přidání okurek do omáčky
Přidání okurek do omáčky

Znojemská omáčka
Znojemská omáčka
Znojemská hovězí pečeně s omáčkou
Znojemská hovězí pečeně s omáčkou
Znojemská hovězí pečeně s omáčkou.
Znojemská hovězí pečeně s omáčkou.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 17x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Znojemská omáčka z bedly

Znojemská omáčka z bedly

Omáčka z bedly připravená na způsob „znojemské“ je fantastický chuťový zážitek. Je bez masa, s minimem tuku a velmi rychle připravená. Má to jen jeden háček, najít minimálně šest středně velkých bedel. V omáčce se nedá nahradit žádnou jinou houbou, protože bedla má naprosto nezaměnitelnou a unikátní…

Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šunky

Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šunky

Připravovat těstoviny s různou variací omáček jsem se naučila od italských kuchařů. Jejich „pasta“ je něco naprosto jiného, než těstoviny s kečupem. Vyzkoušejte se mnou těstoviny se skvělou omáčkou z ricotty, s cuketou a kostičkami šunky nebo uzené slaniny. Pokrm je bleskově připravený a chuť je lah…


Plněné papriky s omáčkou z rajských jablíček a smetany

Plněné papriky s omáčkou z rajských jablíček a smetany

Plněné papriky mám nejraději připravené s omáčkou z rajských jablíček a smetany. V původním receptu, který zřejmě pochází odněkud z Balkánu, určitě smetana nikdy nebyla. Smetana ale omáčku zjemní a přidá jí na chuti.

Hovězí krk pečený na červeném víně

Hovězí krk pečený na červeném víně

Hovězí krk na červeném víně je skvělé jídlo a plně uspokojí vaše chutě, když se vrátíte z dovolené, kde jste převážně jedli jen zeleninu, ovoce, pizzu a ryby. Miluju hovězí maso a koncem každé dovolené mám na hovězí maso přímo fyzickou chuť.