Kroupové mámení s hlávkovým zelím (recept ze staré Šumavy)

Kroupové mámení s hlávkovým zelím (recept ze staré Šumavy)
11.12.2024  |  Stáhnout jako PDF

Kroupy a hlávkové zelí je pro někoho trochu překvapivá kombinace. Základ receptu pochází od mé šumavské babičky. Z dochucených vařených krup a nakrájeného podušeného hlávkového zelí se připravil velký kastrol a pokrm se jedl třeba týden, dokud se nesnědl. Byl to chudý kraj a vařilo se z toho, co bylo k právě dispozici a nejdůležitější bylo, nasytit početnou rodinu. Já jsem tento pokrm povýšila o uzené maso a byla to dobrá volba.

Na přípravu 4-6 porcí kroupového mámení s hlávkovým zelím budeme potřebovat

  • 80-100 g velkých krup
  • 500 g hlávkového zelí, nakrájeného na čtverečky
  • 50 g uzeného špeku nakrájeného na kostičky
  • 1 velkou cibuli nakrájenou na měsíčky
  • 1 polévkovou lžíci sádla
  • 300 g uzené krkovice (předem uvařené či upečené) nakrájené na kostky
  • 1 polévkovou lžíci medu
  • 1 polévkovou lžíci octa
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Trochu chilli
  • Kytičku nasekané petrželky

Čas přípravy:                                 20 minut

Doba vaření krup:                          30 minut

Dušení zelí:                                   20 minut

Propojení pokrmu a odležení:      30 minut

Náročnost:                                    velmi snadné

Postup přípravy kroupového mámení s hlávkovým zelím

Kroupy necháme namočené přes noc v dostatečném množství studené vody. Je dobré vodu minimálně 2x až 3x vyměnit, a pak je uvařit v osolené vodě. Stačí jim přibližně 30 minut, pak hrnec odstavíme a zakryté necháme dojít.

Do větší a vyšší pánve dáme polévkovou lžíci sádla, kostičky uzeného špeku a začneme zahřívat. Do horkého tuku přihodíme měsíčky cibule a smažíme, až začne lehce zlátnout (+/- 10 minut).

K osmažené cibuli přisypeme čtverečky hlávkového zelí, posolíme zelí dvěma pořádnými špetkami soli, promícháme a zakryté necháme na mírném ohni dusit, dokud nebude měkké (ale nesmí být úplně na „hadry“).

Do hotového zelí přidáme polévkovou lžíci medu, a polévkovou lžíci octa. Promícháme a odkryté necháme propojit chutě. Stačí 5 minut. Kdyby nestačila tekutina ze zelí, můžeme lehce podlít pár lžícemi vody.

Nakonec přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, uvařené kroupy, mletý černý pepř, trochu chilli a nasekanou petrželku.

Zdroj tepla vypneme. Ochutnáme, zda je pokrm sladce navinulý (ani jedna z chutí nesmí dominovat). Můžeme přisolit. Pánev zakryjeme a necháme stát asi 30 minut, aby se všechny chutě rozvinuly a propojily.  Z vlastní zkušenosti musím říct, že nejlepší je tento pokrm 2. a 3. den. Propojení chutí je totiž dokonalé.

  • Nový komentář