Kapustová polévka s houbami

2. prosinec 2016

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.

Kapustová polévka s houbamiKapustová polévka s houbami

Na přípravu 6 porcí kapustové polévky s houbami budeme potřebovat

  • ½ menší kapusty nakrájené na nudličky
  • 2 listy kapusty kadeřavé nakrájené na nudličky i s řapíkem (ten nemusí být)
  • 2 brambory nakrájené na kostky o hraně 1 cm
  • 50 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 polévkovou lžíci sádla
  • 1 větší cibuli nakrájenou na kostičky
  • 2 stroužky česneku rozetřené se solí
  • 2 hrsti sušených hub namočených ve vodě nejméně dvě hodiny
  • 2 cm chilli papričky bez semínek nakrájené na malé kostičky
  • 100 ml zakysané smetany
  • 2 vejce
  • Lístky tymiánu
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 1 kávovou lžičku celého kmínu
  • 1,75 l vývaru (kuřecí či zeleninový) nebo vody
  • 1 polévkovou lžíci majoránky

Na dochucení použijeme

Postup přípravy kapustové polévky s houbami

Obě nakrájené kapusty lehce posolíme, pěstí a pak dlaní několikrát zmáčkneme, vyždímáme, aby se uvolnila buněčná šťáva. Kapusta změkne.

Sádlo rozpálíme v hrnci, ve kterém se polévka bude vařit. Přidáme kostičky cibule, slaniny, chilli papričky a kávovou lžičku kmínu. Společně restujeme 5-7 minut.

Na osmaženou cibulku nasypeme na nudličky nakrájené obě kapusty, kostičky brambor a rozetřený česnek. Lehce osolíme a smažíme dalších 5 minut.

Přidáme namočené sušené houby i s vodou, ve které se namáčely, a vše zalijeme připraveným vývarem nebo horkou vodou. Odkryté vaříme 30 minut.

Smetanovo-vajíčková zavářka je důležitá složka kapustové polévky.

Než se nám polévka uvaří, připravíme si smetanu s vajíčky. Do misky rozklepneme dvě celá vejce, přidáme 100 ml zakysané smetany, mletý černý pepř, sůl a lístky tymiánu. Metličkou vše důkladně promícháme.

Po 30 minutách je kapusta měkká. Nyní polévku zahustíme připravenou zavářkou ze smetany a vajec.

 

Kapusta na nudličky, rozetřený česnek a příprava zavářkyKapusta na nudličky, rozetřený česnek a příprava zavářky
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Zavařenou polévku důkladně promícháme a necháme krátce povařit. Po dvou minutách varu vypneme zdroj tepla a polévku odstavíme.

Do odstavené polévky přidáme majoránku a dochutíme ji solí a pepřem. Já jsem ještě přidala 1 čajovou lžičku vinného octa, ale vy si polévku dochuťte tak, jak jste zvyklí a máte to rádi.

Před podáváním do talířů nasypte nasekanou čerstvou petrželku.

Polévka je hustá a chuťově bohatá. S opečeným toustem nebo chlebem rodině postačí jako hlavní chod.

Suroviny na kapustovou polévku
Suroviny na kapustovou polévku
Kapusta na nudličky, rozetřený česnek a příprava zavářky
Kapusta na nudličky, rozetřený česnek a příprava zavářky
Smažení cibule, chilli a anglické slaniny
Smažení cibule, chilli a anglické slaniny

Na cibulku a slaninu přidáme kapustu a namočené houby
Na cibulku a slaninu přidáme kapustu a namočené houby
Hotová kapustová polévka s houbami
Hotová kapustová polévka s houbami
Kapustová polévka s houbami
Kapustová polévka s houbami


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 21x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka se za mého dětství vařila často. Když byla sezóna hub, tak i s houbami. Přiznám se, že v této době nepatřila k mým oblíbeným. Zachutnala mně mnohem později a mám ji ráda dodnes.

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Připravit si polévku cibulačku před osmdesáti roky v šumavských domácnostech nebylo nijak finančně náročné a hub bylo vždycky dost. Když se zabila slepice, připravil se silný vývar a z masa se udělaly nastavované karbanátky, aby se na každého dostalo.


Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.

Tortilly zapečené s houbami

Tortilly zapečené s houbami

Hledala jsem využití pro velké množství zmražených a sušených hub. Vzpomněla jsem si na naši žďárskou babičku. Ta zapékala lívance se smaženými houbami a zalévala je smetanou s ušlehanými vejci. A nápad byl na světě.