Kapustová polévka s houbami

2. prosinec 2016

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.

Kapustová polévka s houbamiKapustová polévka s houbami

Na přípravu 6 porcí kapustové polévky s houbami budeme potřebovat

  • ½ menší kapusty nakrájené na nudličky
  • 2 listy kapusty kadeřavé nakrájené na nudličky i s řapíkem (ten nemusí být)
  • 2 brambory nakrájené na kostky o hraně 1 cm
  • 50 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 polévkovou lžíci sádla
  • 1 větší cibuli nakrájenou na kostičky
  • 2 stroužky česneku rozetřené se solí
  • 2 hrsti sušených hub namočených ve vodě nejméně dvě hodiny
  • 2 cm chilli papričky bez semínek nakrájené na malé kostičky
  • 100 ml zakysané smetany
  • 2 vejce
  • Lístky tymiánu
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 1 kávovou lžičku celého kmínu
  • 1,75 l vývaru (kuřecí či zeleninový) nebo vody
  • 1 polévkovou lžíci majoránky

Na dochucení použijeme

Postup přípravy kapustové polévky s houbami

Obě nakrájené kapusty lehce posolíme, pěstí a pak dlaní několikrát zmáčkneme, vyždímáme, aby se uvolnila buněčná šťáva. Kapusta změkne.

Sádlo rozpálíme v hrnci, ve kterém se polévka bude vařit. Přidáme kostičky cibule, slaniny, chilli papričky a kávovou lžičku kmínu. Společně restujeme 5-7 minut.

Na osmaženou cibulku nasypeme na nudličky nakrájené obě kapusty, kostičky brambor a rozetřený česnek. Lehce osolíme a smažíme dalších 5 minut.

Přidáme namočené sušené houby i s vodou, ve které se namáčely, a vše zalijeme připraveným vývarem nebo horkou vodou. Odkryté vaříme 30 minut.

Smetanovo-vajíčková zavářka je důležitá složka kapustové polévky.

Než se nám polévka uvaří, připravíme si smetanu s vajíčky. Do misky rozklepneme dvě celá vejce, přidáme 100 ml zakysané smetany, mletý černý pepř, sůl a lístky tymiánu. Metličkou vše důkladně promícháme.

Po 30 minutách je kapusta měkká. Nyní polévku zahustíme připravenou zavářkou ze smetany a vajec.

 

Kapusta na nudličky, rozetřený česnek a příprava zavářkyKapusta na nudličky, rozetřený česnek a příprava zavářky
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Zavařenou polévku důkladně promícháme a necháme krátce povařit. Po dvou minutách varu vypneme zdroj tepla a polévku odstavíme.

Do odstavené polévky přidáme majoránku a dochutíme ji solí a pepřem. Já jsem ještě přidala 1 čajovou lžičku vinného octa, ale vy si polévku dochuťte tak, jak jste zvyklí a máte to rádi.

Před podáváním do talířů nasypte nasekanou čerstvou petrželku.

Polévka je hustá a chuťově bohatá. S opečeným toustem nebo chlebem rodině postačí jako hlavní chod.

Suroviny na kapustovou polévku
Suroviny na kapustovou polévku
Kapusta na nudličky, rozetřený česnek a příprava zavářky
Kapusta na nudličky, rozetřený česnek a příprava zavářky
Smažení cibule, chilli a anglické slaniny
Smažení cibule, chilli a anglické slaniny

Na cibulku a slaninu přidáme kapustu a namočené houby
Na cibulku a slaninu přidáme kapustu a namočené houby
Hotová kapustová polévka s houbami
Hotová kapustová polévka s houbami
Kapustová polévka s houbami
Kapustová polévka s houbami


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 22x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Chlebová polévka s houbami

Chlebová polévka s houbami

Mám k chlebu velkou úctu a nikdy by mě nenapadlo chleba vyhodit. Snažím se ho kupovat tolik, aby nezbyl, ale někdy se to stane. Chlebová polévka se sušenými houbami je dobrá volba, jak starší chleba využít. Je až překvapivě chutná a málokdo by hádal, že je připravená jen z chleba.

Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka se za mého dětství vařila často. Když byla sezóna hub, tak i s houbami. Přiznám se, že v této době nepatřila k mým oblíbeným. Zachutnala mně mnohem později a mám ji ráda dodnes.


Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Připravit si polévku cibulačku před osmdesáti roky v šumavských domácnostech nebylo nijak finančně náročné a hub bylo vždycky dost. Když se zabila slepice, připravil se silný vývar a z masa se udělaly nastavované karbanátky, aby se na každého dostalo.

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.