Krémová houbová polévka

11. listopad 2015

Krémovou houbovou polévku jsem začala vařit v době, kdy jsem nesměla jíst houby pro jejich obtížnou stravitelnost. Houby mám ale velmi ráda, tak jsem učinila pokus tento zákaz přelstít. Vyšlo to. Tělo se nebránilo a já jsem si moc pochutnala.

Krémová houbová polévkaKrémová houbová polévka

Na přípravu 4 porcí krémové houbové polévky budeme potřebovat

  • 200 g hub (čerstvých nebo zamražených)
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 větší brambory
  • 1 mrkev
  • 1 menší kořenová petržel
  • Plátek bulvy celeru
  • 1 list kapusty (nemusí být)
  • 2 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 1 čajová lžička rajského protlaku
  • 1 l kuřecího vývaru nebo vody
  • 1 kávová lžička mletého zázvoru
  • Sůl, pepř
  • 1 čajová lžička majoránky
  • Plocholistá petržel na dozdobení

Postup přípravy krémové houbové polévky

Kořenovou zeleninu, brambory a čerstvé houby očistíme a nakrájíme na hrubo. Zamražené houby necháme částečně rozmrazit.

Do hrnce, ve kterém budeme vařit polévku, dáme lžíci sádla a cibuli nakrájenou na hrubo. Na středním ohni cibulku zarestujeme. Po 3–4 minutách přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, brambory a natrhaný kapustový list.

TIP

Je sezona dýní, klidně přidejte pár kostek dýně. Polévce dodá barvu i chuť.

K osmažené zelenině přidáme houby, nahrubo nakrájený česnek a ovesné vločky. Směs zeleniny a hub osolíme, přidáme rovnou čajovou lžičku rajského protlaku a mletý zázvor. Vše promícháme a asi minutu zasmažíme.

Polévkový základ zalijeme horkým kuřecím vývarem nebo horkou vodou. Za občasného promíchání necháme vařit 40 minut. Zdroj tepla vypneme.

Zelenina, houby i brambory jsou uvařené. Ponorným mixerem polévku do hladka rozmixujeme.  Přidáme majoránku a mletý pepř. Čerstvě namletý je nejlepší.

Ochutnáme, zda je polévka slaná podle našich zvyklostí a zakrytou ji necháme minimálně hodinu odstát, aby se chutě propojily.

Díky zelenině a bramborám je polévka velmi hustá a mimořádně chutná. Polévku podávám s malou větvičkou petrželky.

Když si polévky uvaříte více, druhý den je ještě lepší.

Budete-li někdy v časové tísni, třeba před vánocemi, osmažte klobásu a vložte ji nakrájenou do polévky. Budete mít velmi sytý a chutný oběd.

 

Zelenina a brambory na plévku
Zelenina a brambory na plévku
Smažení zeleniny
Smažení zeleniny
Krémová houbová polévka
Krémová houbová polévka


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 33x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Houbovou omáčku vařím zpravidla po návratu z dovolené na Šumavě. Šumavské lesy o prázdninách oplývají houbami, zejména hřiby, křemenáči a liškami. Houbové omáčce, připravené podle receptu mojí maminky, nikdy neodolám a většinou to končí velkým přejedením.

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.


Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka se u nás od nepaměti dělala na černo. Když se deseti lidí zeptáte na její název, tak vám deset lidí odpoví „prdelačka“. Já osobně ji tak nenazývám, protože mi to přijde neuctivé, vzhledem k její unikátní vůni a chuti.

Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.