Lahůdková dršťková polévka z kotrče kadeřavého

Lahůdková dršťková polévka z kotrče kadeřavého
1.10.2018  |  Stáhnout jako PDF

Když jsem před mnoha roky vařila poprvé dršťkovou polévku z kotrče, tatínek nepoznal, že místo kousků hovězího žaludku jsou v polévce houby. Lahůdková dršťková polévka z kotrče kadeřavého vypadá, voní i chutná naprosto stejně jako klasika z hovězích žaludků. Možná i o něco lépe.

Kotrč kadeřavý je mohutná jedlá chorošovitá houba keříčkovitého vzhledu, která parazituje převážně na kořenech borovic. Je to tužší, ale chutná a aromatická houba.

Kousky kotrče plně nahradí hovězí či vepřové dršťky.

Na Jižním Plzeňsku, kam většinou chodím hledat houby, roste kotrč poměrně vzácně. Je tam jílovitá půda, na které rostou smrky a listnaté stromy. Borovice ke svému růstu potřebuje písčitou půdu.

Suroviny na dršťkovou polévkuSuroviny na dršťkovou polévku
Zdroj:Marcela Hackerová

Kromě polévky jsem z kotrče připravovala také karbanátky a byly výborné. Na sousedním Slovensku kotrči, v lidové mluvě, říkají „baranie hlava“.

Na přípravu 8 porcí lahůdkové dršťkové polévky z kotrče budeme potřebovat

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 větší cibuli nakrájenou na kostičky
  • 1 – 2 stroužky česneku, nakrájené na malé kostičky
  • 1 větší mrkev nastrouhanou najemno
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 1 polévkovou lžíci hrubé mouky
  • 1 čajovou lžičku (vrchem) mleté sladké papriky
  • ½ kávové lžičky kajenského pepře
  • 1 kávovou lžičku kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 2 velké špetky majoránky
  • 2 litry studeného zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 500 g očistěného kotrče kadeřavého, nakrájeného na větší kusy
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Na dochucení utřený česnek v množství dle vlastní volby
  • Nasekanou pažitku

Postup přípravy lahůdkové dršťkové polévky z kotrče

V hrnci rozpustíme 2 polévkové lžíce másla a necháme na něm osmahnout kostičky cibule, tak 2-3 minuty.  Potom přisypeme nastrouhanou mrkev a kostičky česneku.

Nastrouhaná mrkev a bobkové listyNastrouhaná mrkev a bobkové listy
Zdroj:Marcela Hackerová

Vše promícháme a smažíme půl minuty. Zasmaženou zeleninu posypeme mletou sladkou paprikou a kajenským pepřem. Zasmažíme krátce, aby se jen paprika rozpustila v tuku.

Polévkový základ v hrnci zasypeme oběma moukami a důkladně promícháme. Necháme mírně, asi minutu osmažit. Tuk žádný další nepřidáváme.

Poté vše zalijeme studeným vývarem nebo vodou a metličkou prošleháme. Polévku osolíme, přidáme kmín, 2 bobkové listy a přivedeme k varu.

Přidání kotrče do polévkyPřidání kotrče do polévky
Zdroj:Marcela Hackerová

Do vroucí polévky přidáme nakrájený kotrč kadeřavý. Ohlídáme, aby se zakrytá polévka vařila od bodu varu na mírném ohni 30 minut. Obsah hrnce nesmí cákat na sporák, ale spořádaně se musí vařit pod pokličkou. Pak zdroj tepla vypneme.

Polévku nám dokonale rozvoní na závěr přidaná majoránka.

Teprve nyní přidáme do polévky majoránku. Protože kdybychom ji přidali během varu, ztratila by v polévce svoji unikátní vůni i chuť. Do polévky přidáme mletý černý pepře a případně dosolíme.

Vyvolení, kteří si mohou dovolit jíst syrový česnek, tak ti si nyní do polévky přidají rozetřený česnek se solí v množství dle vlastního uvážení. Polévku promícháme, případně dozdobíme nasekanou pažitkou a podáváme.

 

  • Nový komentář
  • Magdaléna 25.9.2024 19:55
    Polévka výborná, chutnala všem doma. Díky. Hezký den
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 26.9.2024 11:35
      Magdaléno, díky za zprávu, moc mě potěšila. Vždy mě potěší, když někdo vaří podle mých receptů a pokrm chutná. Tak ještě jednou díky. Posílám pozdrav a na mých stránkách budete vždy vítaným hostem. M.
      Odpovědět
  • Marie 17.9.2023 8:54
    Super recept, přidala jsem kořenovou zeleninu. Poprvé v životě jsem našla kotrč a poprvé polévka, byla výborná. Děkuji.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.9.2023 17:27
      Zdravím Vás, Marie.
      Já jsem svůj první kotč našla asi ve dvaceti letech. Vůbec jsem nevěděla, co je to za houbu. V Plzni fungovala každé pondělí mykologická poradna. Přítomní mykologové mě ujistili, že je to houba jedlá, výborná a ať si uvařím "dršťkovou" polévku. Uvařila jsem nejen ji, ale usmažila jsem si také karbanátky (povařený a umletý kotrč slouží jako maso u klasických karbanátků).
      Moc mi těší, že jste našla právě můj recept a polévka připravená podle něj se povedla a chutnala Vám. Děkuji za Váš komentář. M.
      Odpovědět
  • Ladislav 6.10.2022 13:44
    Dnes jsem si tuto polévku podle tohoto receptu uvařil. Použil jsem do ní l kostičku zeleninového bujónu a trošku na drobno nakrájeného celeru, nakonec kromě pažitky ještě trochu kadeřavé petržele. Moc jsem si pochutnal. Nemělo to chybu až na čištění kotrče , což opravdu nebyla zábavná práce.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 10.10.2022 11:49
      Dobrý den, Ladislave.
      Velmi mě těší, že jste si z velké nabídky receptů na netu vybral právě ten můj. Tím, že jste přidal do polévky kostičky celeru a na zalití použil zeleninový bojón, tak jste tu polévku ještě chuťově vylepšil. Někdo celer nemusí, ale já ho mám moc ráda.
      Čistění kotrče je velká "piplačka" a i přes velkou snahu odstranit jehličí a nečistoty, stejně tam nějaké zůstanou.
      Díky za komentář. M.
      Odpovědět
  • Jaroslav 25.10.2019 20:24
    Recept a následný výsledek je vynikající.Pro lepší postup,chuť a výsledek je samozřejmě si vše připravit dopředu. Mohu však doporučit nastrouhat mrkev,která je již vařená a možná i přidat trochu celeru a kořenové petržele (stejně jako na polévku, nebo zeleninový vývar o kterém se autorka zmiňuje).Já však použil silný (a kdo ho nemá,tak masoxový) vývar a poté je chuť nepřekonatelná.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 28.10.2019 17:45
      to Jaroslav: Pane Jaroslave, líbí se mi Vaše invence. Nic proti Vašemu "vylepšení polévky" nemám. Vařená mrkev i celer, neřku-li vývar, nikdy nic nezkazily, právě naopak. Já ve své kuchyni jsem s hovězím vývarem malinko opatrná. Tatínek měl DNU a takový záchvat není nic, co bych musela za každou cenu zažít.
      Váš postup se mi líbí a děkuji, že jste mi napsal. M.
      Odpovědět