Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

23. červen 2017

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co známPolévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného zelí v mé kuchyni vznikla zcela náhodně. Zbylo mi kousek hlávky, řekla jsem si "tak co s ní?".

Mrkla jsem do kuchařky, ale všude přidávali smetanu, smažili cibulku. Dokonce někde se přidávaly i houby. Na tyto ingredience jsem neměla chuť.

Když máte kousek hlávkového zelí a nevíte co s ním, uvařte si polévku.

Vyndala jsem z ledničky suroviny, které by se k zelí mohly hodit. Postupně jsem ubírala, až mi na pracovní desce zůstaly jen tyto níže uvedené potraviny. A byla to trefa co černého.

Na přípravu 6 porcí polévky z hlávkového zelí budeme potřebovat

  • 300 – 350 raného hlávkového zelí, nakrájeného na menší kousky (o velikosti sousta)
  • 4 středně velké oloupané brambory, nakrájené na kostičky
  • 4 ks norimberské klobásy (protože neobsahují papriku), nakrájené na kolečka
  • 1 čajovou lžičku drceného kmínu
  • 1 polévkovou lžíci (vrchem) sádla
  • 1 polévkovou lžíci (vrchem) hladké mouky
  • 1,5 litru studené vody
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Trochu chilli floků (můžete vynechat)
  • 1 polévkovou lžíci majoránky
  • 3 polévkové lžíce kvasného octa
  • Petrželku nebo pažitku na dozdobení talířů

Dále budeme potřebovat

  • 1 syrové, rozšlehané vejce
  • 1 polévkovou lžíci hrubé mouky

Postup přípravy polévky z raného hlávkového zelí

Základem polévky je tmavá usmažená jíška.

Do kastrolu, ve kterém budeme vařit polévku, vložíme lžíci sádla. Když se sádlo rozpustí, přidáme polévkovou lžíci hladké mouky a za stálého míchání na mírném ohni usmažíme tmavou jíšku.

Chvíli to trvá, smažení se nesmí uspěchat, protože by se jíška mohla připálit a to nechceme.

Usmaženou jíšku zalijeme trochou studené vody z připraveného množství a rozšleháme metličkou.

Do takto připraveného polévkového základu vložíme nakrájené zelí a nakrájené brambory. Přidáme čajovou lžičku drceného kmínu, čajovou lžičku soli. Já jsem ještě přidala trochu chilli floků, ale ty můžete vynechat.  Zalijeme zbytkem vody a promícháme.

Přidání na kolečka nakrájené
norimberské klobásyPřidání na kolečka nakrájené norimberské klobásy

Zdroj: Marcela Hackerová

Od bodu varu vaříme odkryté 15 minut. Za tuto dobu by měly být brambory i zelí měkké. Nyní přidáme kolečka norimberské klobásy.

Nezapomeňte na norimberské klobásy.

K rozšlehanému vajíčku přisypeme polévkovou lžíci hrubé mouky a trochu soli. Důkladně promícháme.

Do mírně vroucí polévky za stálého promíchávání přidáme připravené vajíčko s moukou a povaříme 10 minut. Zdroj tepla vypneme.

Nyní do polévky přidáme mletý černý pepř dle své chuti, případně dosolíme. Majoránka se také přidává až po skončení vaření, protože varem by se její unikátní chuť i aroma ztratily.

Majoránku přidejte až po skončení vaření polévky.

Při přidávání octa budeme obezřetní. Každý má rád polévku jiné chuti. Já už mám vyzkoušeno, že 3 polévkové lžíce jsou pro nás akorát. Ale vy, až budete polévku dochucovat, přidávejte ocet po lžících a vždy promíchejte a ochutnejte.

Talíře s horkou polévkou dozdobte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Rozkrojené rané zelí
Rozkrojené rané zelí
Nakrájené zelí
Nakrájené zelí
Nakrájené zelí a nakrájené brambory
Nakrájené zelí a nakrájené brambory

Přidání na kolečka nakrájené norimberské klobásy
Přidání na kolečka nakrájené norimberské klobásy
Uvařená polévka z hlávkového zelí v hrnci
Uvařená polévka z hlávkového zelí v hrnci
Polévka z hlávkového zelí
Polévka z hlávkového zelí


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.38 hvězdiček / Hodnoceno: 86x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Jana

sobota, 6. červenec 2019
08:59

Dnes jsem vařila, mohu říct, že je to určitá alternativa, pokud nechcete dělat klasickou bílou zelnici se šťouchanými brambory. Ale za mě je tedy klasika je lepší. Polévka není špatná, ale za nejlepší bych jí nevydávala.


posted by: Jana [Odpovědět]

marcela

sobota, 6. červenec 2019
09:42

marcela

to Jana: Dobrý den, paní Jano,
děkuji Vám za Váš názor. Jen bych k tomu doplnila, že kolik je lidí, tolik je chutí. Já například považuji šťouchané brambory v polévce za něco "gurmánsky" něpřijatelného, a přesto bych to do komentáře pod Váš recept nikdy nenapsala. Prostě bych to jen přešla a pro sebe bych to okomentovala: "když to mají tak rádi".


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Inka

pondělí, 15. červenec 2019
11:32

Tak takové recepty "co dum dal" prostě nemají chybu ! polévka moc dobra a s krajcem čerstvého chleba vydala za cely oběd,


posted by: Inka [Odpovědět]

marcela

úterý, 16. červenec 2019
17:01

marcela

to Inka: Díky za zprávu, nám také polévka velmi chutná. Snad se Vám budou hodit i moje některé další recepty.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Markéta

středa, 7. srpen 2019
19:51

Přeji pěkný den. Já jsem ji vařila dnes z bílého zelí, které mi zůstalo a musím za nás všechny doma tento receptík moc pochválit. Opravdu nám to velmi chutnalo. Díky Marci.:-)


posted by: Markéta [Odpovědět]

marcela

čtvrtek, 8. srpen 2019
12:24

marcela

to Markéta: Markétko, děkuji, že jste mi napsala. Je to vždy takové povzbuzení do další práce. Díky.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Iveta

neděle, 25. srpen 2019
21:35

Prosím, co konkrétně s tím vajíčkem a moukou? udělat z toho nějaké nočky, nebo prostě jen rozvařit a pak přidat do polévky? Nejsem uplně zkušený kuchař a ráda bych polívku vyzkoušela. děkuji


posted by: Iveta [Odpovědět]

marcela

pondělí, 26. srpen 2019
12:59

marcela

to Iveta: Dobrý den, Iveto. Já to dělát následovně. Do hrnečku (2,5 dl) rozklepnu syrové vajíčko, vezmu ponorný mixer a rozšlehám ho. Do rozšlehaného vajíčka nasypu polévkovou lžíci hrubé moukou a trochu soli (špetku) a znovu ponorným mixerem rozmixuji a mám hotovou zavářku. Tu pak pomalu a zastálého promíchávání polévky, přeliju do hrnce s polévkou a nechám povařit. Doufám, že jsem Vám poradila jak na to a polévka Vám bude chutnat.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Eva

úterý, 21. duben 2020
10:48

Dobrý den,hledala jsem recept,jak zužitkovat kousek zelí které mi doma zbylo.Narazila jsem na tuto polévku a jsem za to moc ráda,je opravdu výborná moc nám doma chutná a vařím už poněkolikáté.


posted by: Eva [Odpovědět]

marcela

úterý, 21. duben 2020
12:51

marcela

to Eva: Evo, Váš komentář mně udělal radost a jsem ráda, že byla spokojená i rodina. Já osobně mám polévky velmi ráda a v repertoáru jich mám hodně. M.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Coffeboy

neděle, 10. květen 2020
12:34

Výborné využití jinak fádního bílého zelí. Padla celá hlávka :-) Vařím trošku jinak, takže místo sádla oliváč, rýžová mouka. Ale hlavně to vajíčko s moukou a dochucení až na závěr, to udělalo z té polévky mňamku. Děkuju a jdu zkoušet další Vaše recepty.


posted by: Coffeboy [Odpovědět]

marcela

úterý, 12. květen 2020
10:44

marcela

to Coffeboy: Dobrý den, velmi mě těší, že jste kreativní kuchař a nebojíte se vyzkoušet něco nového. Já to dělám neustále. Z 365 dnů v roce připravuji minimálně 300 jiných jídel.
Jsem ráda, že Vás moje polévka zaujala a ještě raději jsem, že Vás nemrzelo mně to napsat. Těším se na Vaše další komentáře. M.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Iveta

čtvrtek, 14. květen 2020
12:34

Polévku jsem dnes uvařila, byla to rychlovka, místo klobásy jsem použila na kostičky váhalovu slaninu, a neměla jsem hrubou mouku, ani krupičku, tak jsem udělala jen vajíčko. A byla fakt výborná moc nám chutnala. Dokonce i manželovi :-) který většinou ty moje novoty moc nechce. díky za recept


posted by: Iveta [Odpovědět]

marcela

úterý, 19. květen 2020
10:28

marcela

to Iveta: Dobrý den, paní Iveto. Zdravím Vás i Vašeho manžela. To, že Vám polévka chutnala mě velmi těší.

Jedna věc je něco uvařit a druhá, aby pokrm chutnal. Já jsem na chutě poměrně náročná. Některý pokrm sice krásně vypadá, ale chutná mdle. Proto všechny moje recepty hýří chutěmi, jídlo musí být zážitek. A to se Vám povedlo, soudím podle toho, že i Váš manžel byl spokojený.
Přeji Vám hezké léto. M.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Bobinka

neděle, 25. listopad 2018
21:04

Dnes uvařená, sice ne z raného zelí, ale z normálního bílého. A výborná


posted by: Bobinka [Odpovědět]

marcela

úterý, 27. listopad 2018
09:57

marcela

to Bobinka: Bobinko, jsem moc ráda, že Vám polévka chutnala. U nás doma ji máme také rádi. Díky za milý komentář. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Baru

pátek, 4. leden 2019
16:39

Polévka je výborná, moc děkuji za inspiraci. 😊


posted by: Baru [Odpovědět]

marcela

pátek, 4. leden 2019
18:44

marcela

to Baru: Milá Baru, děkuji za zprávu, že Vám polévka chutnala. My jí máme také rádi a vaříme ji velmi často.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Kořeněný salát z hlávkového zelí, papriky a cibule – syrový i sterilizovaný

Kořeněný salát z hlávkového zelí, papriky a cibule – syrový i sterilizovaný

Někdo rád mlsá sladké a někdo raději pikantní. Já patřím do té druhé skupiny. Kořeněný zelný salát s paprikou má pro mne ještě další výhody kromě své chuti. Je plný vitamínů a vlákniny, a proto je velmi prospěšný pro zdraví, zejména v zimních měsících.

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka se u nás od nepaměti dělala na černo. Když se deseti lidí zeptáte na její název, tak vám deset lidí odpoví „prdelačka“. Já osobně ji tak nenazývám, protože mi to přijde neuctivé, vzhledem k její unikátní vůni a chuti.


Chlebová polévka s houbami

Chlebová polévka s houbami

Mám k chlebu velkou úctu a nikdy by mě nenapadlo chleba vyhodit. Snažím se ho kupovat tolik, aby nezbyl, ale někdy se to stane. Chlebová polévka se sušenými houbami je dobrá volba, jak starší chleba využít. Je až překvapivě chutná a málokdo by hádal, že je připravená jen z chleba.

Babiččina houbová polévka

Babiččina houbová polévka

Babiččina houbová polévka je chuťově výborná a rychle připravená. Když bylo hospodářství, na velké vaření nezbývalo příliš času. Jídávali jsme ji k obědu s opečánkami – bramborami pečenými ve slupce v troubě. Byla to dobrota. Dnes zažívá u mě v kuchyni renesanci. Houbová polévka je chutná vzpomínka …