
Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Polévka z raného hlávkového zelí je úplně jiná polévka, než jakou znáte z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.
Polévka z raného zelí v mé kuchyni vznikla zcela náhodně. Zbylo mi kousek hlávky, řekla jsem si "tak co s ní?".
Mrkla jsem do kuchařky, ale všude přidávali smetanu, smažili cibulku. Dokonce někde se přidávaly i houby. Na tyto ingredience jsem neměla chuť.
Když máte kousek hlávkového zelí a nevíte co s ním, uvařte si polévku.
Vzpomněla jsem si na kreativitu mojí babičky. Vyndala jsem z ledničky suroviny, které by se k zelí mohly hodit. Postupně jsem ubírala, až mi na pracovní desce zůstaly jen tyto níže uvedené potraviny. A byla to trefa co černého.
Na přípravu 6 porcí polévky z hlávkového zelí budeme potřebovat
- 300 – 350 raného hlávkového zelí, nakrájeného na menší kousky (o velikosti sousta)
- 4 středně velké oloupané brambory, nakrájené na kostičky
- 4 ks norimberské klobásy (protože neobsahují papriku), nakrájené na kolečka
- 1 čajovou lžičku drceného kmínu
- 1 polévkovou lžíci (vrchem) sádla
- 1 polévkovou lžíci (vrchem) hladké mouky
- 1,5 litru studené vody
- Sůl
- Mletý černý pepř
- Trochu chilli floků (můžete vynechat)
- 1 polévkovou lžíci majoránky
- 3 polévkové lžíce kvasného octa
- Petrželku či pažitku na dozdobení talířů, nebo jen nasekaný kopr
Dále budeme potřebovat
- 1 syrové, rozšlehané vejce
- 1 polévkovou lžíci hrubé mouky
Postup přípravy polévky z raného hlávkového zelí
Základem polévky je tmavá usmažená jíška. Do kastrolu, ve kterém budeme vařit polévku, vložíme lžíci sádla. Když se sádlo rozpustí, přidáme polévkovou lžíci hladké mouky a za stálého míchání na mírném ohni usmažíme tmavou jíšku. Chvíli to trvá, smažení se nesmí uspěchat, protože by se jíška mohla připálit a to nechceme.
Usmaženou jíšku zalijeme trochou studené vody z připraveného množství a rozšleháme metličkou.
Do takto připraveného polévkového základu vložíme nakrájené zelí a nakrájené brambory. Přidáme čajovou lžičku drceného kmínu, čajovou lžičku soli. Já jsem ještě přidala trochu chilli floků, ale ty můžete vynechat. Zalijeme zbytkem vody a promícháme.
Přidání na kolečka nakrájené norimberské klobásy
Od bodu varu vaříme odkryté 15 minut. Za tuto dobu by měly být brambory i zelí měkké. Nyní přidáme kolečka norimberské klobásy.
Nezapomeňte na norimberské klobásy.
K rozšlehanému vajíčku přisypeme polévkovou lžíci hrubé mouky a trochu soli. Důkladně promícháme.
Do mírně vroucí polévky za stálého promíchávání přidáme připravené vajíčko s moukou a povaříme 10 minut. Zdroj tepla vypneme.
Nyní do polévky přidáme mletý černý pepř dle své chuti, případně dosolíme. Majoránka se také přidává až po skončení vaření, protože varem by se její unikátní chuť i aroma ztratily.
Majoránku přidejte až po skončení vaření polévky.
Při přidávání octa budeme obezřetní. Každý má rád polévku jiné chuti. Já už mám vyzkoušeno, že 3 polévkové lžíce jsou pro nás akorát. Ale vy, až budete polévku dochucovat, přidávejte ocet po lžících a vždy promíchejte a ochutnejte.
Talíře s horkou polévkou dozdobte nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Letos jsem udělala změnu a polévku jsem posypala jen nasekaným koprem a bylo to moc dobrá kombinace.
-
Nový komentář
-
Alča 17.1.2025 14:14 Odpovědět
-
Marcela . 17.1.2025 14:48 Odpovědět
-
-
Daniela 5.1.2025 13:24 Odpovědět
-
Marcela . 5.1.2025 18:42 Odpovědět
-
-
Jindřiška 7.6.2024 12:53 Odpovědět
-
Marcela . 7.6.2024 17:47 Odpovědět
-
-
Jarmila 16.8.2023 7:41 Odpovědět
-
Marcela . 16.8.2023 14:05 Odpovědět
-
-
Adam 1.12.2021 21:48 Odpovědět
-
Marcela . 3.12.2021 16:40 Odpovědět
-
-
Spusarova 15.7.2021 8:56 Odpovědět
-
Marcela . 15.7.2021 17:46 Odpovědět
-
-
Sylvie Žampachová 26.1.2021 19:12 Odpovědět
-
Marcela . 27.1.2021 10:25 Odpovědět
-
-
Lenka 7.1.2021 13:02 Odpovědět
-
Marcela . 8.1.2021 11:11 Odpovědět
-
-
Marcela . 24.11.2020 11:46 Odpovědět
-
Qeta 23.11.2020 11:41 Odpovědět
-
Marcela . 24.11.2020 11:46 Odpovědět
-
-
Markéta 17.8.2020 11:58 Odpovědět
-
Marcela . 17.8.2020 19:04 Odpovědět
-
-
Iveta 14.5.2020 12:34 Odpovědět
-
Marcela . 19.5.2020 10:28 Odpovědět
-
-
Coffeboy 10.5.2020 12:34 Odpovědět
-
Marcela . 12.5.2020 10:44 Odpovědět
-
-
Eva 21.4.2020 10:48 Odpovědět
-
Marcela . 21.4.2020 12:51 Odpovědět
-
-
Iveta 25.8.2019 21:35 Odpovědět
-
Marcela . 26.8.2019 12:59 Odpovědět
-
-
Markéta 7.8.2019 19:51 Odpovědět
-
Marcela . 8.8.2019 12:24 Odpovědět
-
-
Inka 15.7.2019 11:32 Odpovědět
-
Marcela . 16.7.2019 17:01 Odpovědět
-
-
Jana 6.7.2019 8:59 Odpovědět
-
Marcela . 6.7.2019 9:42 Odpovědět
-
-
Baru 4.1.2019 16:39 Odpovědět
-
Marcela . 4.1.2019 18:44 Odpovědět
-
-
Bobinka 25.11.2018 21:04 Odpovědět
-
Marcela . 27.11.2018 9:57 Odpovědět
-