Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

23. červen 2017

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co známPolévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného zelí v mé kuchyni vznikla zcela náhodně. Zbylo mi kousek hlávky, řekla jsem si "tak co s ní?".

Mrkla jsem do kuchařky, ale všude přidávali smetanu, smažili cibulku. Dokonce někde se přidávaly i houby. Na tyto ingredience jsem neměla chuť.

Když máte kousek hlávkového zelí a nevíte co s ním, uvařte si polévku.

Vyndala jsem z ledničky suroviny, které by se k zelí mohly hodit. Postupně jsem ubírala, až mi na pracovní desce zůstaly jen tyto níže uvedené potraviny. A byla to trefa co černého.

Na přípravu 6 porcí polévky z hlávkového zelí budeme potřebovat

  • 300 – 350 raného hlávkového zelí, nakrájeného na menší kousky (o velikosti sousta)
  • 4 středně velké oloupané brambory, nakrájené na kostičky
  • 4 ks norimberské klobásy (protože neobsahují papriku), nakrájené na kolečka
  • 1 čajovou lžičku drceného kmínu
  • 1 polévkovou lžíci (vrchem) sádla
  • 1 polévkovou lžíci (vrchem) hladké mouky
  • 1,5 litru studené vody
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Trochu chilli floků (můžete vynechat)
  • 1 polévkovou lžíci majoránky
  • 3 polévkové lžíce kvasného octa
  • Petrželku nebo pažitku na dozdobení talířů

Dále budeme potřebovat

  • 1 syrové, rozšlehané vejce
  • 1 polévkovou lžíci hrubé mouky

Postup přípravy polévky z raného hlávkového zelí

Základem polévky je tmavá usmažená jíška.

Do kastrolu, ve kterém budeme vařit polévku, vložíme lžíci sádla. Když se sádlo rozpustí, přidáme polévkovou lžíci hladké mouky a za stálého míchání na mírném ohni usmažíme tmavou jíšku.

Chvíli to trvá, smažení se nesmí uspěchat, protože by se jíška mohla připálit a to nechceme.

Usmaženou jíšku zalijeme trochou studené vody z připraveného množství a rozšleháme metličkou.

Do takto připraveného polévkového základu vložíme nakrájené zelí a nakrájené brambory. Přidáme čajovou lžičku drceného kmínu, čajovou lžičku soli. Já jsem ještě přidala trochu chilli floků, ale ty můžete vynechat.  Zalijeme zbytkem vody a promícháme.

Přidání na kolečka nakrájené
norimberské klobásyPřidání na kolečka nakrájené norimberské klobásy

Zdroj: Marcela Hackerová

Od bodu varu vaříme odkryté 15 minut. Za tuto dobu by měly být brambory i zelí měkké. Nyní přidáme kolečka norimberské klobásy.

Nezapomeňte na norimberské klobásy.

K rozšlehanému vajíčku přisypeme polévkovou lžíci hrubé mouky a trochu soli. Důkladně promícháme.

Do mírně vroucí polévky za stálého promíchávání přidáme připravené vajíčko s moukou a povaříme 10 minut. Zdroj tepla vypneme.

Nyní do polévky přidáme mletý černý pepř dle své chuti, případně dosolíme. Majoránka se také přidává až po skončení vaření, protože varem by se její unikátní chuť i aroma ztratily.

Majoránku přidejte až po skončení vaření polévky.

Při přidávání octa budeme obezřetní. Každý má rád polévku jiné chuti. Já už mám vyzkoušeno, že 3 polévkové lžíce jsou pro nás akorát. Ale vy, až budete polévku dochucovat, přidávejte ocet po lžících a vždy promíchejte a ochutnejte.

Talíře s horkou polévkou dozdobte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Rozkrojené rané zelí
Rozkrojené rané zelí
Nakrájené zelí
Nakrájené zelí
Nakrájené zelí a nakrájené brambory
Nakrájené zelí a nakrájené brambory

Přidání na kolečka nakrájené norimberské klobásy
Přidání na kolečka nakrájené norimberské klobásy
Uvařená polévka z hlávkového zelí v hrnci
Uvařená polévka z hlávkového zelí v hrnci
Polévka z hlávkového zelí
Polévka z hlávkového zelí


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.88 hvězdiček / Hodnoceno: 17x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka se u nás od nepaměti dělala na černo. Když se deseti lidí zeptáte na její název, tak vám deset lidí odpoví „prdelačka“. Já osobně ji tak nenazývám, protože mi to přijde neuctivé, vzhledem k její unikátní vůni a chuti.

Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.


Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka

Krémovou houbovou polévku jsem začala vařit v době, kdy jsem nesměla jíst houby pro jejich obtížnou stravitelnost. Houby mám ale velmi ráda, tak jsem učinila pokus tento zákaz přelstít. Vyšlo to. Tělo se nebránilo a já jsem si moc pochutnala.

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Kdykoli vidím na jídelním lístku gulášovou polévku, nikdy neodolám. Je to silnější než já. Zkuste si se mnou připravit gulášovou polévku z mletého hovězího masa. Je skvělá. S čerstvým křupavým rohlíkem je neodolatelná.