Grilovaný mořský vlk s grilovanou zeleninou

24. září 2016

Maso pečeného mořského vlka má výtečnou chuť, jemné aroma. Bílé maso se skvěle odlupuje od kostí. Ostatně, a to je dobrá zpráva, mořský vlk mnoho drobných kostí nemá. Když ke grilovanému vlkovi přidáte sezonní zeleninu a čerstvě natrhané bylinky, vykouzlíte mimořádně chutné jídlo.

Grilovaný mořský vlk s grilovanou zeleninouGrilovaný mořský vlk s grilovanou zeleninou

Morčák evropský je dravý mořský okoun, který je v gastronomii známý jako morčák chutný nebo mořský vlk. Na hřbetní ploutvi má velmi ostré trny. Vím to, protože jsem se při přípravě o ně poranila.

Když budete chystat grilování a zkazí se počasí, klidně připravené ryby vložte do pekáčku i se zeleninou a upečte je v troubě. Postup popisuji v závěru receptu.

Na přípravu 2 porcí budeme potřebovat

  • 2 vykuchané čerstvé mořské vlky, každý o hmotnosti 300–350g (ideální váha na 1 porci)
  • Škrabku na rybí šupiny
  • Pekáč na naložení ryb
  • Potravinářskou folii na zakrytí
  • Papírové utěrky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Na marinádu

  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • Lístky z dvou větviček tymiánu
  • Jehličky z cca 8 cm stonku rozmarýnu
  • 2 listy šalvěje
  • 2 listy máty
  • Kousek chilli papričky
  • 1 kávovou lžičku hrubozrnné mořské soli
  • Hmoždíř

Na přípravu zeleniny potřebujeme

  • 1 cibuli
  • 2 malé cukety (maximálně do délky 15 cm)
  • 2 brambory nakrájené na klíny a obalené ve sladké paprice se solí
  • Misku na marinování
  • Olivový olej
  • Sůl

Postup přípravy grilovaného mořského vlka se zeleninou

Příprava mořského vlka

Z vykuchaného čerstvého mořského vlka kuchyňskými nůžkami odstraníme ploutve, včetně té hřbetní. Bříško ryby důkladně propláchneme.

Rybí krev je hořká, odstraňte ji.

Z celého páteřního kanálku důkladně odstraníme krev. Rybí krev je totiž hořká a nechceme, aby hořkostí nasáklo i rybí maso.

Škrabkou na šupiny nebo nožem odstraníme z těla ryby všechny šupiny. Postupujeme směrem od ocasní ploutve k hlavě ryby.  Zkrátka „proti srsti“.

Ryby opláchneme a důkladně osušíme papírovými utěrkami. Do každého bříška zasuneme jednu zmuchlanou papírovou utěrku.

Rybí kůže nepropouští do masa sůl ani jiné koření.

Do každé ryby uděláme z obou stran 4 – 5 zářezů směrem od hřbetu k bříšku. Ne pro parádu, ale abychom maso ryb ochutili. Rybí kůže totiž žádné aroma ani sůl do masa nepropustí.

 

Mořský vlk v marináděMořský vlk v marinádě
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Nyní si připravíme dressing-marinádu. Do hmoždíře odměříme olej, citronovou šťávu bez jadérek. Lístky tymiánu odrhneme, jehličky rozmarýnu, lístky šalvěje, máty a chilli papričku nasekáme na drobno. Přidáme do hmoždíře společně se solí.

V hmoždíři ze všech surovin vytvoříme dresing – marinádu.

Připravené ryby položíme do pekáče a vyndáme jim z bříšek papírové utěrky.

Kuchyňským štětcem naneseme všechen dresing do bříšek a následně do zářezů mořských vlků. Pod každou rybku nalijeme ještě jednu polévkovou lžíci olivového oleje.

Doporučuji namarinovaného mořského vlka nechat odležet až 24 hodin.

Pekáč zakryjeme potravinářskou folií a přemístíme jej na chladné místo, třeba do sklepa nebo do chladničky.

Já čerstvé mořské vlky nechávám odležet 24 hodin, ale můžete i méně. Zjistila jsem, že je dobré si přípravu rozdělit do dvou dnů. První den příprava ryb a druhý den příprava zeleniny a samotné grilování.

Příprava zeleniny

Cukety omyjeme a odkrojíme oba konce. Cibuli i brambory oloupeme. Cukety nakrájíme na podélné plátky, asi ¾ cm silné, a nasolíme. Necháme je tak minimálně půl hodiny.

Brambory i se slupkou nakrájíme na klíny a ponoříme je do studené vody, abychom z nich vylouhovali škrob, který by se následně připaloval. Čím déle, tím lépe.

Cuketové plátky osušíme a vložíme je do misky s olivovým olejem a libovolnými bylinkami.

Cibuli nakrájíme podélně na klíny a přidáme je k cuketám do misky. Několikrát je v misce obrátíme, aby se obalily olejem a bylinkami.

Klíny brambor důkladně osušíme, lehce zakápneme olejem a následně je obalíme ve směsi sladké papriky a soli.

 

Grilování cibule a bramborGrilování cibule a brambor
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Grilování

Na rozpálený gril vložíme nejprve cukety, cibuli a brambory. Cibuli a brambory dávám raději na grilovací misku, aby nepropadly do ohně. Hotovou grilovanou cuketu i cibuli vložíme zpět do misky s olejem.

Ryby grilujeme v opékači na ryby po každé straně přibližně 8 – 10 minut.

Teplota by se měla pohybovat mezi 160 – 180 °C. Grilujeme přibližně 8 - 10 minut. Pokud se vám zdá ryba málo upečená, přidejte 1-2 minuty.

Při obracení každé ryby si dáváme pozor, bříško musí být obrácené vzhůru. V opačném případě by z rybky vytekla šťáva. Zbytkem marinády z pekáče potíráme rybky z obou stran.

Při obracení ryby si dáváme pozor, bříško musí být obrácené vzhůru.

V případě nepříznivého počasí ryby upečte v troubě.  Každou rybku poklaďte dvěma plátky másla a lehce podlijte vodou. Okolo ryb rozložte cukety, cibuli i brambory a vše pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 40 minut.

Jediné, co je třeba pohlídat, je tekutina v pekáči, aby se zelenina i ryby nepřipalovaly. Na podlití stačí trochu horké vody.

Škrabka na rybí šupiny
Škrabka na rybí šupiny
Mořský vlk v marinádě
Mořský vlk v marinádě
Grilování cuket
Grilování cuket

Hotové grilované cukety
Hotové grilované cukety
Grilování cibule a brambor
Grilování cibule a brambor
Mořský vlk v opékači na ryby
Mořský vlk v opékači na ryby

Grilovaný mořský vlk s grilovanou zeleninou 1
Grilovaný mořský vlk s grilovanou zeleninou 1
Grilovaný mořský vlk s grilovanou zeleninou 2
Grilovaný mořský vlk s grilovanou zeleninou 2

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 22x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…

Vepřové kotlety na rozmarýnu se zeleninou

Vepřové kotlety na rozmarýnu se zeleninou

Připravte si vepřové kotlety netradičně. Smažené mi chutnají více v zimě, s bramborovým salátem, ale v létě je mám raději se zeleninou.


Kuřecí nugety s kuskusem a zeleninou

Kuřecí nugety s kuskusem a zeleninou

Letní večeře musí být chutná a hlavně rychle připravená. Mám pro vás tip, připravte si kuřecí nugety s kuskusem a zeleninou. Stačí pár ingrediencí a chutná večeře je za půl hodiny na stole.

Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce

Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce

Koncem léta je všude k mání tolik zeleniny, až mi někdy oči přecházejí a nevím, co uvařit dřív. Dnes jsem připravila krkovici se zeleninou a bramborami v jednom hrnci. Kromě úspory špinavého nádobí a času to má ještě jednu výhodu, společným pečením jídlo chutná mnohem lépe.