Pastýřské plněné placky

8. prosinec 2017

Pastýřské plněné placky jsou skutečná dobrota a poslouží jako velmi sytý oběd nebo večeře. Když se nakrájí na čtvrtiny, pochutnají si i děti.

Pastýřské plněné plackyPastýřské plněné placky

Když jsem chtěla péct placky, zjistila jsem, že v lednici nemám ani kefír ani kyselé mléko. Vzpomněla jsem si na babiččiny rady. Do sladkého mléka jsem dala lžíci kysané smetany, prošlehala a zahřála na 35 – 40 °C. Rázem bylo kyselé mléko na světě.

Na přípravu 6 plněných placek budeme potřebovat

Na těsto

500 g hladké mouky

10 g kvasnic

Špetku krupicového cukru

50 g másla pokojové teploty (nakrájené na několik kousků)

1 rozšlehané vajíčko

250 ml kyselého mléka nebo kefíru

1 čajovou lžičku soli

Na náplň

300-350 g mletého vepřového masa (nejlepší je ale jehněčí)

1 nastrouhaná syrová brambora na slzičkovém struhadle (cca 100 g)

50 g cibule nakrájené na velmi jemné kostičky

Sůl

Mletý černý pepř

Chilli floky (pro děti lze vynechat, ale ve směsi jsou dobré)

Menší kytička petržele nebo pažitky nakrájené najemno

Postup přípravy plněných placek

Těsto můžeme zadělávat ručně nebo pomocí robotu. Já jsem použila robot, protože si šetřím pravou ruku a těsto je krásně prohnětené, což bych rukou nikdy nedocílila.

V teplém kyselém mléku rozpustíme kvasnice, přidáme špetku cukru a důkladně promícháme, aby se kvasnice celé rozpustily.

Do mísy robotu nasypeme mouku, promíchanou se solí, rozšlehané vajíčko, kostky měkkého másla a rozpuštěné kvasnice v kyselém mléce. Robot pustíme na poloviční výkon a necháme ho vypracovat nelepivé a poddajné těsto.

Z těsta vyválíme váleček, který rozdělíme na 6 částí. Z každé části uděláme kulatý bochánek a necháme je na válu, zakryté utěrkou, kynout hodinu.

Mezi tím si připravíme náplň. Maso vložíme do misky, přidáme nastrouhanou syrovou bramboru, nasekané bylinky a cibuli. Kdo chce, může přidat chilli floky. Směs osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme a ochutnáme, zda je náplň pikantní a dost slaná.

Náplň rozdělíme na 6 částí. Z každé uděláme kuličku asi o velikosti golfového míčku.

Částečně vykynuté bochánky postupně rozválíme do kruhu, přibližně o průměru 15 cm.

Pastýřské plněné plackyPastýřské plněné placky
Zdroj:Marcela Hackerová

Doprostřed každého kruhu položíme masovou kuličku, kterou do těsta zabalíme úplně stejným způsobem, jako když balíme plněné ovocné knedlíky.

Plněný bochánek položíme spojem na vál a válečkem jej zlehka rozválíme do průměru 15-18 cm a výšky 5 – 7 mm.

Náplň musí zůstat zakrytá těstem.

Placky můžeme péct na grilu, i kameninovém, ale nejlepší je péct na sucho v litinové pánvi. Pánev rozpálíme, položíme do ní placku a výkon ohřevu snížíme na polovinu.

Pečeme 3 minuty po každé straně. Na plackách se pečením na sucho vytvoří voňavé a chutné hnědé puchýřky.

Výborné jsou ještě teplé se zeleninovým salátem. Ale když vám zbytou, klidně je druhý nebo třetí den ohřejte 1-2 minuty pod grilem, i tak budou křupavé a ze své chuti nic neztratí.

Suroviny na náplň
Suroviny na náplň
Uhnětené těsto na placky
Uhnětené těsto na placky
Bochánky těsta a náplň
Bochánky těsta a náplň

Zabalená náplň
Zabalená náplň
Naplněná a rozválená placka
Naplněná a rozválená placka
Opečená placka na pánvi
Opečená placka na pánvi

Hotové pastýřské placky
Hotové pastýřské placky
Detail překrojené placky
Detail překrojené placky
Hotové pastýřské plněné placky
Hotové pastýřské plněné placky


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.71 hvězdiček / Hodnoceno: 24x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

amalka

čtvrtek, 14. prosinec 2017
13:28

To mäso sa balí do placky surové..??dobre sa prepečie..??žiada sa mi podusiť ho vopred..mýlim sa..??
takéto podobné placky z kyslého mlieka so sodou robím- aj so strúhaným syrom..mám ďalší tip inovácie receptu...


posted by: amalka [Odpovědět]

marcela

čtvrtek, 14. prosinec 2017
14:29

marcela

to amalka: Dobrý den Amálko, náplň do placek byla syrová (maso, cibule i brambora). Měla jsem také obavu, zda se nápň propeče, ale v té placce je v tak minimální vrstvě, že se báječně propekla. Nechce to péct příliš zprudka, aby povrch nebyl spálený a vnitřek syrový. Ale nic Vám nebrání si náplň předem opéct a pak jí teprve zabalit do těsta. Někdy jako náplň používám italskou salsicciu. Tu už pak nedochucuji, protože je ochucená podle mého gusta.
Až placky vyzkoušíte, napište mi. Přeji Vám krásné vánoce. M.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

marcela

neděle, 14. leden 2018
10:52

marcela

to amalka: Na Váš dotaz jsem zkusila placky naplnit osmaženým masem. Pak se z toho kulička udělat nedá, ale na každou rozválenou placku jsem umístila vrchovatou polévkovou lžíci osmažené náplně. Také to bylo dobré, řekla bych, že skoro lepší.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Zelné placky se škvarky

Zelné placky se škvarky

Zelné placky chutnají dospělým i dětem. Připravte je jako samostatný pokrm s nějakou hustou polévkou. Na dětské párty budou mít velký úspěch a dospělým budou mimořádně chutnat, třeba k vínu.


Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím jsou chuťově výrazný společník pečeného nebo grilovaného masa, smažených sýrů, zabijačkových pochoutek, k pivu i opečené klobáse. Variant je celá řada, záleží jen na vás, kterou si vyberete.

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Plněné cukety v rajčatové omáčce s těstovinami miluju. Příprava je jednoduchá a chuťový efekt je nepopsatelný. V sezoně cuket je to levné, rychle připravené a chuťově výtečné jídlo.