Zeleninovo-masový koláč z plechu

21. únor 2019

Upečte si můj zeleninovo-masový koláč a potěšíte tak svoje oči i svůj žaludek. Připravte si ho třeba k večeři a zbytek si vezměte s sebou druhý den do práce k svačině.

Zeleninovo-masový koláč z plechuZeleninovo-masový koláč z plechu

Na přípravu zeleninovo-masového koláče z plechu si připravíme

Těsto

  • 400 g hladké mouky + na podsypání
  • 200 ml vlažné vody
  • 4 polévkové lžíce oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • 1 čajovou lžičku vrchem soli
  • 1 čajovou lžičku vrchem krupicového cukru
  • 1 sáček instantních kvasnic

Náplň

  • 200 g mrkve, podélně nakrájené na velmi tenké plátky
  • 200 g brokolicových růžiček
  • 80 g parmské šunky, natrhané na kousky
  • 100 g zbylého pečeného masa, nakrájeného na velikost sousta (lze i uzený, či syrový losos)
  • 100 g sýra chedar, nastrouhaného

Zálivka

  • 300 ml mléka
  • 250 g ricotty
  • 1 polévkovou lžíci krupice (nebo hrubé mouky)
  • 1 čajovou lžičku soli
  • Mletý černý pepř dle chuti
  • Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 1 čajovou lžičku olivového chilli oleje

Dále budeme potřebovat

  • Hluboký plech (42 x 34 x 4 cm)
  • Sádlo na vymazání plechu
  • Strouhanku na vysypání plechu

Postup přípravy zimního zeleninovo-masového koláče z plechu

Nejprve si připravíme těsto. Já jsem těsto připravila za pomoci svého robota, ale můžeme těsto připravit i ručně. Záleží na vaší volbě.

Do mísy robota vložíme všechny uvedené, důkladně promíchané, suroviny na těsto, s výjimkou vody. Tu přidáváme postupně.  Upneme hnětací hák a pustíme robot na střední výkon.

Já jsem hned na začátku hnětení přilila polovinu vody a pak jsem postupně přidávala vodu po lžících. Nechte stroj, ať pracuje minimálně 5 minut. Těsto musí být měkké a nelepivé.

Hotové těsto ještě ručně několikrát prohněteme. Mísu zakryjeme. Já na zakrytí používám čepici, zakoupenou v kadeřnických potřebách.

Těsto necháme kynout asi 1 hodinu. Musí zvětšit svůj objem.

Než nám těsto vykyne, vymažeme tukem klasický hluboký plech na pečení. Vymažeme tukem i boky a následně plech vysypeme strouhankou.

Do vroucí osolené vody vložíme plátky mrkve a růžičky brokolice. Necháme je společně povařit 5 minut. Pak je děravou naběračkou vyjmeme a necháme je okapat a vychladnout.

Povařená zeleninaPovařená zelenina
Zdroj:Marcela Hackerová

Na přípravu zálivky použijeme prostornou mísu. Nalijeme do ní mléko, vyklopíme ricottu a přidáme 3 rozklepnutá vajíčka.

Doporučuji přidávat vajíčka, postupně, jedno po druhém. Nejprve vyklepnout do hrnečku nebo misky a teprve následně, bude-li v pořádku, přendat do mísy k dalšímu použití.

Mnohokrát se mi stalo, že rozklepnuté vajíčko bylo zkažené a co potom s ostatními surovinami, které byly v pořádku, a vajíčko je znehodnotilo. Pak se všechno musí dát pryč a začít znovu.

Suroviny na zálivkuSuroviny na zálivku
Zdroj:Marcela Hackerová

Do misky, ve které připravujeme zálivku, tedy přidáme zbylé suroviny a metlou je dokonale prošleháme do hladka.

Nyní troubu zapneme a termostat zapneme na 200 °C. Horní i dolní ohřev.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme ho na přibližnou velikost dna plechu + 2 až 2,5 cm navíc.

Pomocí válečku těsto přeneseme na plech a ručně dotvoříme (tlakem prstů) okraje, abychom z těsta vytvořili pomyslnou misku.

S těstem se velmi dobře pracuje. Je elastické a nelepí se.

Na těsto rovnoměrně rozložíme plátky mrkve, překrájené růžičky brokolice, kousky masa, natrhanou parmskou šunku a vše posypeme nastrouhaným sýrem. Náplň koláče zalijeme zálivkou.

Jednotlivé fáze přípravy koláčeJednotlivé fáze přípravy koláče
Zdroj:Marcela Hackerová

Připravený koláč vložíme doprostřed vyhřáté trouby a na 200 °C pečeme 25 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a koláč dopékáme 20 minut. Celková doba pečení je tedy 45 minut.

Koláč necháme mírně vychladnout a pak jej nakrájíme kráječem na pizzu na čtverce či obdélníky a podáváme.

Pro mne je to úžasná, nejen zimní, večeře - talíř husté polévky a 1 – 2 kusy zeleninovo-masového koláče. Vše společně vás zasytí, zahřeje a také dodá tolik potřebnou energii v zimních chladivých dnech.

Mrkev nakrájená na tenké plátky
Mrkev nakrájená na tenké plátky
Těsto na koláč kyne pod čepicí
Těsto na koláč kyne pod čepicí
Povařená zelenina
Povařená zelenina

Suroviny na zálivku
Suroviny na zálivku
Hotová zálivka
Hotová zálivka
Upečený koláč na plechu
Upečený koláč na plechu

Zeleninovo-masový koláč z plechu
Zeleninovo-masový koláč z plechu
Zeleninovo-masový koláč z plechu  .
Zeleninovo-masový koláč z plechu .
Zeleninovo-masový koláč z plechu  ..
Zeleninovo-masový koláč z plechu ..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Slaný sýrový koláč se slaninou

Slaný sýrový koláč se slaninou

Také neradi vaříte a pečete stále to samé? Upečte si se mnou slaný sýrový koláč se slaninou. V koláči jsou samé skvěle chutnající suroviny. Jejich propojením při pečení získáme skvěle chutnající a sytý koláč. Příprava je hotová raz dva a při pečení se z trouby line nebeská vůně, která polechtá vaše …

Vánoční drobenkový koláč s jablky

Vánoční drobenkový koláč s jablky

V receptech nerada používám zavádějící slova: bleskový, bezpracný, hotový za pár minut, jednoduchý. Většinou to není tak docela pravda. Ale příprava drobenkového koláče s jablky je opravdu snadná a odpadá riziko, že se vám těsto potrhá či nepovede. S jablkovou náplní je to božská mana. Drobenkový ko…


Recept na rebarborový koláč „lehce opilý“ vaječným koňakem

Recept na rebarborový koláč „lehce opilý“ vaječným koňakem

Rebarborové stonky sklízíme od dubna do svátku sv. Jana 24. června, kdy jsou pro konzumaci nejkvalitnější. Nejznámějším rebarborovým pokrmem je jarní osvěžující koláč z křehkého nebo kynutého těsta. Připravme si společně svěží jarní ovocný koláč.

Jablkový koláč z křehkého těsta

Jablkový koláč z křehkého těsta

Když si mám v cukrárně vybrat mezi jablkovým koláčem a dortem, bohatým na máslový či tvarohový krém, vždy sáhnu po jablkovém koláči či jiné obdobě jednoduchého zákusku bez krému. Pokaždé si představím kostku másla nebo hery (někdy i více), která je v dortovém krému, a rázem mi přejde chuť.