Plátky vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce

25. květen 2019

Budete-li toužit po něčem opravdu chuťově bohatém, připravte si plátky vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce podle mého receptu. Se šťouchanými bramborami či bramborovou kaší je to áčkový festival chuti.

Plátky vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčcePlátky vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce

Na přípravu 4-6 porcí plátků vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce si připravíme

  • 6 plátků vepřové pečeně cca 800 g
  • Sůl
  • Pepř
  • Sladkou mletou papriku se špetkou mletého kajenského pepře
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje na naložení plátků masa

Na omáčku

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 středně velkou cibuli nakrájenou na kostičky
  • 250 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 2 stroužky česneku rozetřené se solí
  • 1 polévkovou lžíci francouzské hořčice
  • 1 polévkovou lžíci (vrchem) hladké mouky
  • Větvičku tymiánu
  • 500 ml kuřecího vývaru (teplého) nebo vody
  • 1 polévkovou lžíci kaparů
  • 2-3 čajové lžičky citronové šťávy
  • Sůl a pepř na doladění chuti
  • Petrželka na dozdobení

Postup přípravy vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce

Plátky vepřové pečeně (vepřová pečeně, karé, či kotlety bez kosti - mluvím stále o stejném druhu masa) naklepeme a okraje nařízneme, aby se maso při opékání nekroutilo. Máte-li paličku s trny, klidně maso jimi propíchejte.

Maso z obou stran nasolíme, opepříme a lehce posypeme vlastní směsí sladké mleté papriky se špetkou mletého kajenské pepře.

Okořeněné maso pokapeme olivovým olejem a rukou olej i koření vmasírujeme do masa. Necháme 15 minut odležet.

Okořeněné plátky masa potřené olejemOkořeněné plátky masa potřené olejem
Zdroj:Marcela Hackerová

Hlubší a prostornější pánve necháme rozpálit. Povrch masa se musí při kontaktu s pánví zprudka zatáhnout. Nesmí se začít dusit, tj. pouštět šťávu.

Plátky masa opečeme do hněda z obou stran. Z každé strany přibližně 5 minut. Asi jako když se smaží obalované řízky.

Opečené plátky masa vyjmeme z pánve, přendáme je na nahřátý talíř a zakryjeme je alobalem.

Do prázdné pánve, pod kterou jsme snížili oheň o polovinu, přidáme 2 polévkové lžíce másla a přisypeme kostičky cibule, přidáme větvičku tymiánu a smažíme za stálého míchání přibližně 3 minuty.

Přidáme plátky žampionů a smažíme další 3 minuty.

Postup přípravy žampionů Postup přípravy žampionů
Zdroj:Marcela Hackerová

Nyní do omáčkového základu přidáme 2 rozetřené stroužky česneku, 1 polévkovou lžíci francouzské hořčice a vše zasypeme vrchovatou polévkovou lžící hladké mouky.

Metličkou vše promícháme a postupně přiléváme připravený kuřecí vývar (vodu), až nám v pánvi vznikne hladká omáčka.

Postup přípravy omáčkyPostup přípravy omáčky
Zdroj:Marcela Hackerová

Omáčku osolíme a necháme povařit na mírném ohni do zhoustnutí, tj. 10-15 minut. Samozřejmě, že omáčku občas promícháme.

Po uplynutí této doby pánev odstavíme ze zdroje tepla. Větvičku tymiánu odstraníme. Přidáme kapary a trochu mletého černého pepře.

Do omáčky přidáme kapary a opečené masoDo omáčky přidáme kapary a opečené maso
Zdroj:Marcela Hackerová

Omáčku ochutnáme a chuť doladíme pár lžičkami citronové šťávy, případně solí. Maso vrátíme do omáčky a necháme vzájemně propojit chutě.

Podávat můžete se šťouchanými bramborami či s bramborovou kaší. Pokrm dozdobíme nasekanou petrželkou.

Naklepané a okořeněné plátky masa
Naklepané a okořeněné plátky masa
Okořeněné plátky masa potřené olejem
Okořeněné plátky masa potřené olejem
Suroviny na omáčku
Suroviny na omáčku

Opečené plátky masa
Opečené plátky masa
Osmažené žampiony na cibulce a tymiánu
Osmažené žampiony na cibulce a tymiánu
Přidání česneku, hořčice a hladké mouky
Přidání česneku, hořčice a hladké mouky

Omáčkový základ zalijeme vývarem
Omáčkový základ zalijeme vývarem
Z omáčky odstraníme větvičku tymiánu
Z omáčky odstraníme větvičku tymiánu
Do omáčky přidáme kapary a opečené maso
Do omáčky přidáme kapary a opečené maso


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 9x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Vepřové ledvinky ve smetanové omáčce s kapary

Vepřové ledvinky ve smetanové omáčce s kapary

S přípravou ledvinek je to jako s Honzou v pohádkách. Budeme-li mít trpělivost, budeme odměněni. Honza dostal princeznu a půl království a my ostatní si připravím skvěle chutnající ledvinky ve smetanové omáčce s kapary.

Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosce

Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosce

Pokrmy s houbami mám všeobecně velmi ráda. Vepřové kotlety na houbách nejsou výjimkou. Příprava je nenáročná a chuťový efekt výborný. Než se maso upeče, můžete si třeba číst knihu nebo si hrát s dětmi.


Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, cibule a sladkokyselých okurek

Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, cibule a sladkokyselých okurek

Špekáček zná každý. Nejčastěji opečený nad otevřeným ohněm nebo naložený s cibulí a octem. Mnozí tuhle dobrotu zapíjí vychlazeným pivem. Představte si, co se stane, když spojíme všechny uvedené potraviny k přípravě jednoho pokrmu. Něco úžasně chutného. Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, osma…

Kuřecí plátky s fazolkami a rýží

Kuřecí plátky s fazolkami a rýží

Kuřecí plátky s čerstvými fazolkami je klasicky letní jídlo. Je lehké, s minimem tuků. Vše je výtečné a hotové do půl hodiny. Uvařené fazolkové lusky s francouzským vinegretem je chuťový sen.