Recept na plněný vepřový bok

31. prosinec 2014

„Maso plněné masem“ chutná všem. Snad jen s výjimkou jeho zapřisáhlých odpůrců. Vyzkoušejte plněný vepřový bok jako pohoštění - třeba za studena. Krájený na tenké plátky, s okurkou, tmavým pečivem a pivem, je úplný sen.

Recept na plněný vepřový bokRecept na plněný vepřový bok

Na jeho přípravu budeme potřebovat

  • 2 – 2,5 kg vepřového boku bez kosti v celku

 

Náplň

  • 500 g mletého hovězího masa (výborné jsou ořezy)
  • 300 g vepřového uzeného boku
  • 200 g vepřové plece nebo boku
  • 1 kávová lžička mletého černého pepře
  • 2 vrchovaté čajové lžičky (dále jen „ČL“) mleté sladké papriky
  • 1 ČL mleté pálivé papriky
  • 2 ČL soli
  • 3 polévkové lžíce studené vody
  • 1 celé vejce
  • 2 stroužky česneku utřené spolu s 1 ČL soli

 

Na potření masa před pečením si v hmoždíři dokonale rozdrtíme

  • 1 ČL sušeného rozmarýnu
  • 1 ČL sušeného oregána
  • sušenou feferonku – množství dle chuti
  • 2 ČL hrubozrnné soli
  • 1 ČL medu
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného sádla
  • 2 stroužky česneku nakrájené na drobno

 

Na dokončení potřebujeme

  • Potravinářský provázek
  • Velká jehla
  • Nůž s dlouhou čepelí - třeba filetovací
  • Pekáč na pečení
  • 2 lžíce sádla
  • Vývar nebo vodu na podlévání
  • Alobal na přikrytí

 

Postup

fotografie k postupu naleznete ve fotogalerii

Nejprve začneme s přípravou náplně. Maso nakrájíme na kostky a v mlýnku umeleme. Přidáme obě papriky, pepř, sůl, vejce, vodu a utřený česnek se solí. Vše ručně důkladně promícháme a necháme odpočinout.

Vepřový bok v celku upravíme na úhledný obdélník. Z kratší strany vyřízneme nožem otvor tak, aby nám vznikla hluboká kapsa. Rukou lehce zkontrolujeme vnitřní prokrojení.

POZOR

Kapsu nesmíme nikde proříznout!

Kapsu naplníme připravenou směsí-náplní a otvor klasicky zašijeme. Aby maso po upečení mělo pěkný tvar, svážeme ho potravinářským provázkem.  Vázat začínáme z leva. Leváci samozřejmě zprava. Jednotlivé smyčky by měly být od sebe vzdálené asi 2 cm.

Nelámejte si hlavu, jak dlouhý provázek máte ustříhnout. Když dojdete na konec, jen ho navážete a pokračujete dál.

Svázané maso přemístíme do pekáče. Důkladně potřeme směsí z hmoždíře, podlijeme trochou vody (cca 1 dl), přidáme 2 lžíce sádla. Můžeme přidat i zbytek kůže, která nám zbyla z úpravy masa­.

Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C celkem 30 minut nepřikryté. Pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme 2 hodiny přikryté alobalem. Dopékáme na 160 °C podle potřeby cca 30 minut, rovněž přikryté alobalem.

Plnit kapsu můžete tím, co máte rádi. Třeba játry, smaženými houbami s vajíčky. Kreativně doplněné barevnou zeleninou.

Vyzkoušejte tenhle výborný pokrm. Vhodný je k obědu za tepla, ale i jako pohoštění návštěvy za studena. A napište mi, jakou náplň kapsy jste zvolili právě Vy!

 

  Upravené maso
Upravené maso
 Směs mletého masa s kořením
Směs mletého masa s kořením
 Řezání kapsy
Řezání kapsy

 Hotová kapsa
Hotová kapsa
 Plnění
Plnění
 Svázané maso
Svázané maso

 Potření marinádou
Potření marinádou
 Polévání během pečení
Polévání během pečení
 Hotový pokrm
Hotový pokrm


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.94 hvězdiček / Hodnoceno: 65x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Martin

úterý, 17. listopad 2015
11:04

Jedním slovem krása. My něco podobného děláme s vepřovou panenkou http://www.zabijacky.cz/news/veprova-panenka-nejlepsi-recept/ a na plnění používáme směs která nám zbyde z klobás. Ono když ta směs leží dva tři dny v lednici, není to na škodu.
Myslím, že by nebylo vůbec na škodu ten Váš bůček strčit na pár hodin do udírny na teplý kouř :)


posted by: Martin [Odpovědět]

marcela

úterý, 17. listopad 2015
14:40

marcela

Plněný vepřový bok jsem připravovala loni na Silvestra jako půlnoční občerstvení. Bylo to moc chutné. Dívala jsem se na Váš odkaz. Zaujalo mě plnění panenky plničkou na klobásy. Dobrý typ. Zauzení vyzkouším a odleželá náplň do klobás musí být výborná. Díky za komentář i inspiraci.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Plněný kuřecí řízek

Plněný kuřecí řízek

Plněný kuřecí řízek je příjemná změna. Plnit se dá tím, co máte rádi. Teď před velikonocemi jsem chtěla připravit náplň svěže jarní – zelenou.

Slaný koláč plněný mangoldem

Slaný koláč plněný mangoldem

Příprava slaného koláče plněného mangoldem je poměrně jednoduchá. Kdo mangold nerad, může ho nahradit třeba smaženými houbami. Přimlouvám se, vyzkoušejte koláč s mangoldem, je vynikající.


Slaný koláč z listového těsta (quiche), plněný osmaženou jarní cibulkou, paprikou a klobáskami

Slaný koláč z listového těsta (quiche), plněný osmaženou jarní cibulkou, paprikou a klobáskami

Slaný koláč, francouzsky „quiche“, vám nabízí tolik chutí a tolik možností. Stačí pohled a už máte plnou pusu slin a jen čekáte, kdy konečně vychladne a vy se budete moci do něj zakousnout. Na náplň můžete dát průchod svým chutím a fantazii.

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Ciambella (čambéla) patří v Itálii k tradičním svátečním pokrmům, zejména o velikonocích. Mě upoutala na první pohled v časopisu La Cucina Italiana a následně na první ochutnání, když jsem si ji sama upekla. Věřte, chuťově uspokojí celou rodinu i vaše hosty.