Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosce

19. leden 2018

Pokrmy s houbami mám všeobecně velmi ráda. Vepřové kotlety na houbách nejsou výjimkou. Příprava je nenáročná a chuťový efekt výborný. Než se maso upeče, můžete si třeba číst knihu nebo si hrát s dětmi.

Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosceVepřové kotlety na houbách, pečené v remosce

Na přípravu 4 porcí pečených kotlet na houbách budeme potřebovat

  • 4 kotlety bez kosti
  • 1 polévkovou lžíci husího nebo vepřového sádla
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 středně velkou cibuli nakrájenou na malé kostičky
  • 1 čajovou lžičku mleté sladké papriky
  • 2 polévkové lžíce (vrchem) sušených lesních hub, namočených přes noc v 1,5 dl studené vody
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 dl vývaru nebo vody na podlití
  • Tenký plátek másla na zjemnění omáčky
  • Hladkou mouku na zahuštění omáčky (cca 2 rovné čajové lžičky)

Postup přípravy kotlet na houbách pečených v remosce

Plátky masa zlehka naklepeme, třeba hranou dlaně. Z obou stran je osolíme, opepříme a potřeme olejem.

Kotlety vyskládáme do misky, zatížíme a necháme v chladnu minimálně 2 hodiny. Nejlépe do druhé dne. Před opečením by maso mělo mít pokojovou teplotu.

Mísu remosky postavíme na zdroj tepla, přidáme husí nebo vepřové sádlo (lze i se škvarky) a začneme zahřívat.

Když je tuk dostatečně rozpálený, vložíme do něj připravené plátky masa a zprudka je opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo. Pak opečené plátky přendáme na nahřátý talíř.

Opečené kotletyOpečené kotlety
Zdroj: Marcela Hackerová

Do výpeku přidáme kostičky cibule. Cibuli opékáme, za občasného zamíchání, až začne lehce zlátnout.

Osmaženou cibulku zaprášíme čajovou lžičkou mleté sladké papriky a necelou minutu ji společně smažíme. Zdroj tepla vypneme.

Nyní do mísy vrátíme osmažené maso, přidáme namočené houby i s vodou a ještě trochu vody nebo vývaru tak, aby kotlety byly více než do tří čtvrtin ponořené ve výpeku.

Opečené kotlety a omáčkový základ s houbamiOpečené kotlety a omáčkový základ s houbami
Zdroj: Marcela Hackerová

Mísu remosky přemístíme ze sporáku na trnož (je součástí remosky), zakryjeme ji víkem a zapneme. Pečeme 50 minut nebo až je maso měkké. Za tuto dobu obsah zkontrolujte minimálně 1x. V případě potřeby můžeme podlévat vodou nebo vývarem.

Upečené kotlety vyjmeme a udržujeme v teple. Omáčku zahustíme 1-2 čajovými lžičkami hladké mouky, rozmíchané do hladka v ½ dl studené vody.

Zahuštěnou omáčku povaříme 10 minut. Povařit můžeme buď na zdroji tepla na sporáku, nebo opět v remosce, zakrytím víka.

Na úplný závěr přidáme tenký plátek másla pro zjemnění omáčky. Ochutnáme a případně omáčku dosolíme.

Podávat můžete s rýží, knedlíkem, bramborovou kaší či těstovinami. Podle toho, co kdo má rád. Já jsem podávala s hráškovou rýží.

 

Naložené kotlety, cibule a namočené houby
Naložené kotlety, cibule a namočené houby
Husí sádlo se škvarky
Husí sádlo se škvarky
Opečené kotlety
Opečené kotlety

Osmažená cibule s paprikou
Osmažená cibule s paprikou
Opečené kotlety a omáčkový základ s houbami
Opečené kotlety a omáčkový základ s houbami
Hrášková rýže
Hrášková rýže

Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosce
Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosce
Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosce – detail
Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosce – detail
Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosce.
Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosce.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 11x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Vepřové kotlety na rozmarýnu se zeleninou

Vepřové kotlety na rozmarýnu se zeleninou

Připravte si vepřové kotlety netradičně. Smažené mi chutnají více v zimě, s bramborovým salátem, ale v létě je mám raději se zeleninou.

Vepřové krkovice připravené na způsob steaků

Vepřové krkovice připravené na způsob steaků

Vepřová krkovice připravená na způsob steaků je velmi křehká a chutná. Záleží jen na vaší volbě, jak propečenou ji bude chtít. Smažení trvá jen pár minut a výsledek stojí za to.


Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce

Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce

Koncem léta je všude k mání tolik zeleniny, až mi někdy oči přecházejí a nevím, co uvařit dřív. Dnes jsem připravila krkovici se zeleninou a bramborami v jednom hrnci. Kromě úspory špinavého nádobí a času to má ještě jednu výhodu, společným pečením jídlo chutná mnohem lépe.

Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Do křupava upečená kachní stehna na zelí je jedno z jídel, které zbožňuji. Kachní maso je chutné, příprava rychlá a vám tak zbude více času pro sebe a pro rodinu.