
Každou polévku, kde jsou knedlíčky, s velkou chutí sním. Moje krupicové knedlíčky jsou připravené z odpalovaného těsta. Jsou navoněné šalvějí a muškátovým oříškem a pro zvýraznění chuti přidávám hovězí maso. Ale můžete ho nahradit i kvalitní šunkou.
Na přípravu 30 knedlíčků o průměru 2,5 cm budeme potřebovat
Na těsto
- 120 g dětské krupičky
- 250 ml mléka
- 25 g másla
- ½ kávové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 čajovou lžičku soli (vrchem)
Na dokončení
- 1 vejce
- 60 g vařeného hovězího masa (měla jsem maso ze žebra)
- 7 čerstvých šalvějových listů
- 1-2 špetky soli
- Elektrický sekáček
Postup přípravy krupicových knedlíčků
Nejprve si připravíme všechny uvedené suroviny.
Do misky sekáčku nakrájíme uvařené hovězí maso. Šalvějové listy opereme, natrháme na menší kusy a přidáme je do sekáčku.
Suroviny v sekáčku lehce posolíme. Vše necháme rozsekat na velmi jemnou směs.
Do kastrolu nalijeme mléko, přidáme nakrájené a odvážené máslo, vrchovatou lžičku soli a vše začneme zahřívat. Do odvážené dětské krupičky přisypeme nastrouhaný muškátový oříšek a promícháme.
Když mléko přivedeme k varu, postupně začneme přidávat krupičku. Důkladně mícháme metlou až do úplného zapracování krupičky.
Postup přípravy knedlíčků I.
Zdroj:Marcela Hackerová
Nyní metlu vyměníme za měchačku, zmírníme přívod tepla nebo ho zcela vypneme a mícháme, až nám vznikne koule, která se nelepí ani na hrnec ani na vařečku a na dně kastrolu se začne tvořit bílý povlak. Je to proces, který netrvá dlouho, jen pár minut.
Pak nádobu odstavíme a těsto necháme asi 5 minut mírně zchladnout. Potom k němu přidáme nasekanou směs z masa a šalvěje a jedno rozklepnuté vejce.
Měchačkou vše důkladně promícháme, aby se těsto propojilo s vejcem i masem a vzniklo nám jednolité těsto. Klidně použijeme na míchání těsta ruku. Ochutnáme, zda je dostatečně slané a eventuálně dosolíme.
Těsto nesmí být mdlé, protože část své slanosti při zavařování předá polévce.
Postup přípravy knedlíčků II.
Zdroj:Marcela Hackerová
Navlhčenýma rukama tvoříme knedlíčky o průměru asi 2,5 cm. Můžeme je buď všechny zavařit rovnou do polévky, nebo jako já, polovinu do polévky a polovinu do mrazáku.
Hotové knedlíčky
Zdroj:Marcela Hackerová
Pokud je budete dávat do mrazáku, rozložte je nejprve na talíř nebo tác a vložte na hodinu nebo dvě do mrazáku. Pak je, lehce zmrzlé, vložte do sáčku a vraťte zpět do mrazáku.
Hotové knedlíčky vložte do vroucí polévky, a když vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Do polévky můžete přidat i zbylé hovězí maso, nakrájené na malé kousky.
-
Nový komentář