Krupicové knedlíčky do polévky z odpalovaného těsta, s masem a šalvějí

23. březen 2018

Každou polévku, kde jsou knedlíčky, s velkou chutí sním. Moje krupicové knedlíčky jsou připravené z odpalovaného těsta. Jsou navoněné šalvějí a muškátovým oříškem a pro zvýraznění chuti přidávám hovězí maso. Ale můžete ho nahradit i kvalitní šunkou.

Krupicové knedlíčky do polévky z odpalovaného těsta, s masem a šalvějíKrupicové knedlíčky do polévky z odpalovaného těsta, s masem a šalvějí

Na přípravu 30 knedlíčků o průměru 2,5 cm budeme potřebovat

Na těsto

  • 120 g dětské krupičky
  • 250 ml mléka
  • 25 g másla
  • ½ kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 čajovou lžičku soli (vrchem)

Na dokončení

Postup přípravy krupicových knedlíčků

Nejprve si připravíme všechny uvedené suroviny.

Do misky sekáčku nakrájíme uvařené hovězí maso. Šalvějové listy opereme, natrháme na menší kusy a přidáme je do sekáčku.

Suroviny v sekáčku lehce posolíme. Vše necháme rozsekat na velmi jemnou směs.

Do kastrolu nalijeme mléko, přidáme nakrájené a odvážené máslo, vrchovatou lžičku soli a vše začneme zahřívat. Do odvážené dětské krupičky přisypeme nastrouhaný muškátový oříšek a promícháme.

Když mléko přivedeme k varu, postupně začneme přidávat krupičku. Důkladně mícháme metlou až do úplného zapracování krupičky.

Postup přípravy knedlíčků I.Postup přípravy knedlíčků I.
Zdroj:Marcela Hackerová

Nyní metlu vyměníme za měchačku, zmírníme přívod tepla nebo ho zcela vypneme a mícháme, až nám vznikne koule, která se nelepí ani na hrnec ani na vařečku a na dně kastrolu se začne tvořit bílý povlak. Je to proces, který netrvá dlouho, jen pár minut.

Pak nádobu odstavíme a těsto necháme asi 5 minut mírně zchladnout. Potom k němu přidáme nasekanou směs z masa a šalvěje a jedno rozklepnuté vejce.

Měchačkou vše důkladně promícháme, aby se těsto propojilo s vejcem i masem a vzniklo nám jednolité těsto. Klidně použijeme na míchání těsta ruku. Ochutnáme, zda je dostatečně slané a eventuálně dosolíme.

Těsto nesmí být mdlé, protože část své slanosti při zavařování předá polévce.

Postup přípravy knedlíčků II.Postup přípravy knedlíčků II.
Zdroj:Marcela Hackerová

Navlhčenýma rukama tvoříme knedlíčky o průměru asi 2,5 cm. Můžeme je buď všechny zavařit rovnou do polévky, nebo jako já, polovinu do polévky a polovinu do mrazáku.

Hotové knedlíčkyHotové knedlíčky
Zdroj:Marcela Hackerová

Pokud je budete dávat do mrazáku, rozložte je nejprve na talíř nebo tác a vložte na hodinu nebo dvě do mrazáku. Pak je, lehce zmrzlé, vložte do sáčku a vraťte zpět do mrazáku.

Hotové knedlíčky vložte do vroucí polévky, a když vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Do polévky můžete přidat i zbylé hovězí maso, nakrájené na malé kousky.

Suroviny na knedlíčky
Suroviny na knedlíčky
Nakrájené vařené hovězí maso a šalvěj v sekáčku
Nakrájené vařené hovězí maso a šalvěj v sekáčku
Nasekané maso se šalvějí
Nasekané maso se šalvějí

Osolené mléko s rozpuštěným máslem
Osolené mléko s rozpuštěným máslem
Přisypávání krupičky a míchání
Přisypávání krupičky a míchání
Hotové odpalované těsto
Hotové odpalované těsto

Přidání masové směsi a vajíčka
Přidání masové směsi a vajíčka
Hotové knedlíčky
Hotové knedlíčky
Hotové knedlíčky v polévce
Hotové knedlíčky v polévce


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 18x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Masovo-játrové knedlíčky do polévky

Masovo-játrové knedlíčky do polévky

Polévku s játrovými knedlíčky mám od malička ráda. Když byla knedlíčková polévka, oběd proběhl v klidu. Knedlíčky maminka dělala z kuřecích i z králičích jater a vždy k nim přidávala vařené maso z vývaru. Maminčiny knedlíčky byly náramná dobrota.

Recept na houbové knedlíčky do polévky

Recept na houbové knedlíčky do polévky

Houby jsou příjemným zpestřením jídelníčku. Myslím samozřejmě na houby jedlé. Sbírejte a konzumujte jen ty houby, které dobře znáte. Pak je to báječná zábava a velké pochutnání na talíři.


Knedlíčky do polévky z droždí a smažených vajíček

Knedlíčky do polévky z droždí a smažených vajíček

Knedlíčky z droždí a smažených vajíček vás překvapí svojí delikátní chutí. Jsou velmi jemné. Při prvním ochutnání vám na jazyku zůstane vůně smažené cibulky, smažených vajíček a o spojení v jeden dokonalý chuťový zážitek se postará přidané koření.

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Ve většině českých domácností má králík těžkou pozici. Někdo králičí maso rád, někdo nerad. Někteří dokonce prohlašují, že by králíka nikdy nejedli (brr). Je to ale předsudek, stejný jako nejíst dary moře, chobotnice nebo ústřice. Zkuste rodinu přesvědčit a řekněte, že ta božsky chutnající roláda je…