Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket

1. srpen 2020

Pikantní a rychle naložený salát z mladých cuket se chutí zcela vyrovná kyselým okurkám a má ještě něco navíc, chuť koření kari. Salát z mladých cuket je připravený i s nálevem za 20 minut a po hodině se dá podávat, třeba ke grilovanému či upečenému masu. A když si ho připravíte více, vydrží v ledničce i týden. Plátky cukety jsou i po týdnu křupavé a málo kdo by hádal, že jsou to cukety.

Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuketPikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket

Letos se mi neurodily okurky. Část jich zničili slimáci a příliš vlhké a studené počasí zkázu dokončilo.

Zato cuketám se nebývale daří. Učinila jsem pokus, naložit velmi tenké plátky mladých cuket podobným způsobem jako maminčiny rychlokvašky.

A protože mám velmi ráda chuť kari, na zkoušku jsem přidala do nálevu 1 lžičku tohoto výborného koření.

Salát z plátků mladých cuket, koření a kari, ve sladkokyselém nálevu je opravdová chuťová bomba.

Asi po dvou hodinách macerování v nálevu jsme s manželem ochutnali okapané plátky naložené cukety. Byla to chuťová bomba, která s přehledem pro letošní rok nahradí kyselé okurky.

Vyzkoušeli jsme ji k pečenému i grilovanému masu, k hamburgerům i v troubě pečeným karbanátkům, na místo plátků kyselé okurky, zkrátka všude tam, kde přidáváme klasické kyselé okurky.

Byli jsme velmi spokojeni, protože plátky byly i krásně křupavé. Tak už dost povídání a pojďme si společně připravit skvělý chuťový zážitek.

Na 4 porce salátu z mladých cuket budeme potřebovat

250 g mladých a neoloupaných cuket (1-2 ks) – pár gramů méně či více nehraje roli

Trochu soli na zasolení

1x uzavíratelnou sklenici o obsahu 0,5 litru

Mandolínu nebo škrabku na krájení tenkých plátků

Nálev

1 dl kvasného octa

1 dl vody

100 g krupicového cukru

10 ks kuliček černého pepře

2 bobkové listy (přelomené)

10 g soli

1 čajovou lžičku kari (rovnou)

Na špičku nože kajenského pepře

Postup přípravy salátu z mladých cuket

Z opláchnutých a neoloupaných cuket odstraníme oba konce a podélně je celé pomocí mandolíny nebo škrabky nakrájíme na dlouhé tenké plátky. Plátky vložíme do misky a lehce je zasolíme.

 

Plátky mladých cuketPlátky mladých cuket
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Do kastrůlku nalijeme připravený ocet a vodu. Přidáme odvážený cukr i sůl, nalámané bobkové listy, kari a kajenský pepř.

Kuličky černého pepře předtím položíme na prkénko a dnem hrnečku nebo talířku je mírně nadrtíme. Drť přidáme rovněž do nálevu a začneme zahřívat.

 

Příprava lákuPříprava láku
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Od bodu varu vaříme 5 minut. Vroucí nalijeme přes sítko na plátky cuket v misce. Cukety v nálevu promícháme. Než nálev v cuketách zchladne, promícháme ještě několikrát.

Po vychladnutí můžeme ochutnat i podávat. Lepší je ale hodinku či dvě počkat a pak podávat.

 

Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket..Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket..
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Pokud si připravíme salát dopředu, vložíme ho uzavíratelné sklenice a umístíme ho do chladna.

Ještě po pěti dnech budou plátky cuket krásně křupavé a velmi chutné.

Naložené plátky cuket vyndáme z láku, třeba vidličkou, necháme lehce okapat (stejně jako kyselé okurky) a pak podáváme. Je to výborná příloha ke grilovanému masu, hamburgerům, řízkům.

Salát je výborný parťák i pečeného masa či na obložených chlebů či chlebíčků. Kdo nevyzkouší, neuvěří.

Plátky mladých cuket
Plátky mladých cuket
Příprava láku
Příprava láku
Plátky cuket přelité vroucím lákem
Plátky cuket přelité vroucím lákem

Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket
Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket
Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket.
Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket.
Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket..
Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 3.5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na výborný pikantní čočkový salát s Moravankou

Recept na výborný pikantní čočkový salát s Moravankou

Čočka v mojí kuchyni je velmi vítanou surovinou. Kromě čočkové polévky, nebo čočky na kyselo mám ráda i čočkový salát. Jeho příprava je rychlá a snadná. Salát je výborný. Jako příloha, např. k rybám, je dokonalý. Nelze opomenout fakt, že čočka je pro náš organizmus velice prospěšná.

Recept na rychlé listové těsto

Recept na rychlé listové těsto

Maminčino upečené listové těsto bylo křupavé i druhý den. To se mi u kupovaného listového těsta nikdy nestalo. Už za dvě hodiny od upečení chutnalo po vosku a o křupavosti se nedalo mluvit vůbec. Pustila jsem se do vlastního listového těsta a byla to trefa do černého. Žádné složité postupy a výborný…


Květák připravený na mozeček

Květák připravený na mozeček

Květák připravený na mozeček je moje oblíbené letní jídlo. Příprava není vůbec složitá a ze silného zeleninového vývaru můžete připravit ještě chutnou polévku.

Dušený králík v papiňáku, připravený na venkovský způsob

Dušený králík v papiňáku, připravený na venkovský způsob

Také máte rádi jídla z jednoho hrnce? Pokud ano, tak dušený králík v papiňáku vás svojí chutí plně uspokojí.