
Miluju chuť hovězího masa připraveného na všechny možné způsoby. Příprava je sice většinou zdlouhavá, pokud si ovšem nepřipravujete tatarák či některou z minutek, ale výsledek vždy stojí za to. Dušené hovězí kostky na pivě jsou dalším receptem, u kterého si přípravu lze rozložit do dvou dnů.
Na přípravu 4-6 porcí dušeného hovězího si připravíme
- 800 g hovězího masa (měla jsem nízký roštěnec), nakrájeného na kostky o hraně 3-4 cm
- 40 g vepřového sádla
- 50 g hladké mouky na obalení masa
- 3 větší cibule, nakrájené na kostičky
- 2 čajové lžičky soli
- ½ kávové lžičky mletého černého pepře
- na špičku nože kajenského pepře
- 1 čajovou lžičku hnědého cukru
- 750 ml černého piva (pro ty z vás, kterým by stopa piva v pokrmu vadila, doporučuji použít polovinu piva a polovinu vývaru nebo vody)
- 4 plátky toustového chleba
- 1 polévkovou lžíci plnotučné hořčice
- 1 polévkovou lžíci francouzské hořčice
Čas dušení masa: 1. den = 2 hodiny, 2. den = 1 hodina (lze i déle – maso musí být měkoučké)
Postup přípravy hovězích kostek na černém pivě
Nejdříve si připravíme toustové chleby. Dva namažeme obyčejnou hořčicí a dva francouzskou hořčicí.
Namazané chleby nakrájíme na čtverečky, přibližně o hraně 1 cm. Původně jsem chtěla přidat plátků 5, ale nakonec jsem použila jen 4.
Nakrájený toustových chleba, namazaný hořčicí
Zdroj:Marcela Hackerová
Do širokého kastrolu se silnějším dnem dáme sádlo a hrnec začneme zahřívat. Než se sádlo dostatečně rozpálí, obalíme kostky masa v hladké mouce. Obalené kostky vhodíme do rozpáleného sádla a důkladně je opečeme ze všech stran. Nespěcháme.
Jsou-li kostky opečené, maso dostatečně posolíme, opepříme, přisypeme kostičky cibule, kajenský pepř a 1 čajovou lžičku cukru. Vše promícháme a krátce, tak 3-5 minut zasmažíme.
Nyní obsah kastrolu zalijeme 750 ml (1,5 lahve) černého piva a přidáme kostičky toustového chleba namazané hořčicí.
Fotopostup přípravy dušených hovězích kostek 1
Zdroj:Marcela Hackerová
Obsah kastrolu promícháme, zaklopíme ho poklicí a opravdu na mírném ohni (Mína říká „na jednu bublinu“) dusíme 2 hodiny. Nezapomeneme občas kontrolovat a zamíchat.
Já po dvou hodinách kastrol odstavuji ze zdroje tepla a pokrm nechávám vychladnout. Pokračovat můžeme druhý den.
Čím déle maso dusíme, tím bude měkčí a chutnější.
Tekutina se v kastrolu mírně zredukovala, chleba se rozvařil. Nyní můžeme ochutnat, zda je pokrm dost slaný. Já jsem ještě přisolovala.
Fotopostup přípravy dušených hovězích kostek 2
Zdroj:Marcela Hackerová
Druhý den budeme pokračovat v dušení. Po hodině bylo maso krásně měkké a omáčka byla hustá, voňavá a výborná. Bude-li se vám zdát, že maso není měkké, klidně ještě hodinu dušení přidejte.
Dušené hovězí kostky jsem podávala se špekovým knedlíkem a druhý den byly s čerstvým chlebem. Ani nevím, která příloha mi chutnala víc. Vy si zvolte přílohu takovou, která chutná vám. Třeba rýži, tagliatelle nebo nakrájenou bagetu.
-
Nový komentář