Dušené hovězí kostky na pivě a chlebu s hořčicí

30. listopad 2019

Miluju chuť hovězího masa připraveného na všechny možné způsoby. Příprava je sice většinou zdlouhavá, pokud si ovšem nepřipravujete tatarák či některou z minutek, ale výsledek vždy stojí za to. Dušené hovězí kostky na pivě jsou dalším receptem, u kterého si přípravu lze rozložit do dvou dnů.

Dušené hovězí kostky na pivě a chlebu s hořčicíDušené hovězí kostky na pivě a chlebu s hořčicí

Na přípravu 4-6 porcí dušeného hovězího si připravíme

  • 800 g hovězího masa (měla jsem nízký roštěnec), nakrájeného na kostky o hraně 3-4 cm
  • 40 g vepřového sádla
  • 50 g hladké mouky na obalení masa
  • 3 větší cibule, nakrájené na kostičky
  • 2 čajové lžičky soli
  • ½ kávové lžičky mletého černého pepře
  • na špičku nože kajenského pepře
  • 1 čajovou lžičku hnědého cukru
  • 750 ml černého piva (pro ty z vás, kterým by stopa piva v pokrmu vadila, doporučuji použít polovinu piva a polovinu vývaru nebo vody)
  • 4 plátky toustového chleba
  • 1 polévkovou lžíci plnotučné hořčice
  • 1 polévkovou lžíci francouzské hořčice

Čas dušení masa: 1. den = 2 hodiny, 2. den = 1 hodina (lze i déle – maso musí být měkoučké)

Postup přípravy hovězích kostek na černém pivě

Nejdříve si připravíme toustové chleby. Dva namažeme obyčejnou hořčicí a dva francouzskou hořčicí.

Namazané chleby nakrájíme na čtverečky, přibližně o hraně 1 cm. Původně jsem chtěla přidat plátků 5, ale nakonec jsem použila jen  4.

Nakrájený toustových chleba, namazaný hořčicíNakrájený toustových chleba, namazaný hořčicí
Zdroj:Marcela Hackerová

Do širokého kastrolu se silnějším dnem dáme sádlo a hrnec začneme zahřívat. Než se sádlo dostatečně rozpálí, obalíme kostky masa v hladké mouce.

Obalené kostky vhodíme do rozpáleného sádla a důkladně je opečeme ze všech stran. Nespěcháme.

Jsou-li kostky opečené, maso dostatečně posolíme, opepříme, přisypeme kostičky cibule, kajenský pepř a 1 čajovou lžičku cukru. Vše promícháme a krátce, tak 3-5 minut zasmažíme.

Nyní obsah kastrolu zalijeme 750 ml (1,5 lahve) černého piva a přidáme kostičky toustového chleba namazané hořčicí.

Fotopostup přípravy dušených hovězích kostek 1Fotopostup přípravy dušených hovězích kostek 1
Zdroj:Marcela Hackerová

Obsah kastrolu promícháme, zaklopíme ho poklicí a opravdu na mírném ohni (Mína říká „na jednu bublinu“) dusíme 2 hodiny. Nezapomeneme občas kontrolovat a zamíchat.

Já po dvou hodinách kastrol odstavuji ze zdroje tepla a pokrm nechávám vychladnout. Pokračovat můžeme druhý den.

Čím déle maso dusíme, tím bude měkčí a chutnější.

Tekutina se v kastrolu mírně zredukovala, chleba se rozvařil. Nyní můžeme ochutnat, zda je pokrm dost slaný. Já jsem ještě přisolovala.

Fotopostup přípravy dušených hovězích kostek 2Fotopostup přípravy dušených hovězích kostek 2
Zdroj:Marcela Hackerová

Druhý den budeme pokračovat v dušení. Po hodině bylo maso krásně měkké a omáčka byla hustá, voňavá a výborná. Bude-li se vám zdát, že maso není měkké, klidně ještě hodinu dušení přidejte.

Dušené hovězí kostky jsem podávala se špekovým knedlíkem a druhý den byly s čerstvým chlebem.

Ani nevím, která příloha mi chutnala víc. Vy si zvolte přílohu takovou, která chutná vám. Třeba rýži, tagliatelle nebo nakrájenou bagetu.

Opékání kostek hovězího masa
Opékání kostek hovězího masa
Nakrájený toustových chleba, namazaný hořčicí
Nakrájený toustových chleba, namazaný hořčicí
Přidání kostiček cibule, koření a cukru
Přidání kostiček cibule, koření a cukru

Zasmažená cibule s masem
Zasmažená cibule s masem
Přilijeme 750 ml černého piva
Přilijeme 750 ml černého piva
Pokrm zalitý pivem
Pokrm zalitý pivem

Kostičky chleba s hořčicí
Kostičky chleba s hořčicí
Pokrm před tříhodinovým dušením
Pokrm před tříhodinovým dušením
Dušené hovězí kostky na pivě a chlebu s hořčicí
Dušené hovězí kostky na pivě a chlebu s hořčicí


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 9x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Říkala jsem si, že když může být kuře 100x jinak, proč bych nevyzkoušela kuře na černém pivě a rozmarýnu. A výsledek? Tak ten lahodil oku svojí barevností a mlsnému jazýčku svojí chutí. Tak pojďme ho společně připravit.

Tynstované – dušené kysané zelí s uzeným masem

Tynstované – dušené kysané zelí s uzeným masem

Tynstované zelí vařila manželova matka, původem z Chotiměře u Domažlic. Název „tynstované“ je patrně odvozený z německého slova „dünsten“ – dušený. Dušené kysané zelí, připravované společně s uzeným masem, je náramná a řízná dobrota. Úžasné propojení chuti zelí a masa. Tak pojďme se spolu pustit do …


Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Králičí maso je tak univerzální, lze z něj připravit tolik skvělých jídel. Dnes jsem připravila králičí stehna s velmi chutnou omáčkou.