Plněná sekaná – nejen velikonoční

29. březen 2018

Upéct si plněnou sekanou je radost. Práce není složitá, řekla bych, že je hravá. A výsledný chuťový i vizuální dojem vás dostane. Na velikonoce je jako dělaná. Jsou v ní vajíčka, a když použijete ta domácí, pak bude sekaná na talíři svítit jako jarní sluníčko.

Plněná sekaná – nejen velikonočníPlněná sekaná – nejen velikonoční

Na přípravu 6 porcí sekané (cca 20 plátků 1,5 cm silných) budeme potřebovat

Na sekanou

  • 600 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 kávovou lžičku mletého černého pepře
  • 1 celé syrové vejce
  • 50 g Parmezánu nastrouhaného najemno (Grana Padano, Pecorino)
  • 80 g strouhanky
  • 2 archy papíru na pečení

Na náplň

  • 200 g špenátu asi 1 minutu podušeného nebo kapusty kadeřavé (přibližně 3 minuty povařené)
  • 80 g proscciuto crudo (plátky italské sušené šunky)
  • 4 vejce vařená natvrdo

Postup přípravy velikonoční plněné sekané

Nejdříve si uvaříme 4 stejně velká vajíčka natvrdo, a to tak, že od bodu varu vajíčka vaříme 10 minut. Po zchladnutí je oloupeme.

Podušený špenát na 1 polévkové lžíci vody necháme vychladnout. Pokud použijeme listy kadeřávku (kapusty kadeřavé), povařené je přendáme do cedníku a prolijeme je studenou vodou.

Vykrojení tuhého řapíkuVykrojení tuhého řapíku
Zdroj:Marcela Hackerová

Když listy kadeřávku vychladnou, vykrojíme z nich prostřední tvrdší řapíky.

Do mísy vložíme mleté maso, které jsme si vyndali z ledničky minimálně před dvěma hodinami.

Maso osolíme, přidáme mletý černý pepř, nastrouhaný Parmezán, rozklepnuté syrové vajíčko a postupně zapracujeme i strouhanku. Těsto na sekanou důkladně propracujeme rukou.

Zkontrolujeme, zda je těsto na sekanou dostatečně slané. Já do těsta ponořím lžičku a tu potom zlehka olíznu.

Příprava masového těstaPříprava masového těsta
Zdroj:Marcela Hackerová

Těsto na sekanou umístíme doprostřed pečícího papíru a dlaní ho rozmáčkneme.

Prsty vytvoříme obdélník přibližně 20 x 15 cm. Přes obdélník položíme další papír na pečení tak, aby byl položený identicky jako první papír.

Pomocí válečku rozválíme těsto, umístěné mezi dvěma papíry na pečení do formátu 25 x 30 cm tak, aby síla těsta na sekanou byla přibližně 1 cm vysoká. Horní papír sejmeme a dáme stranou.

Já jsem neměla ideální obdélník. Vzala jsem nůž od příboru (nesmí být ostrý, protože by se papír prořízl a při pečení by z něj vytékal tuk), lze i cukrářskou kartu.

Kde těsto přebývalo, odkrojila jsem ho a přemístila do rohů a rukama tvořivě dopracovala obdélník. Jako když si děti hrají s modelínou.

Plněná sekaná – náplnění a zabaleníPlněná sekaná – náplnění a zabalení
Zdroj:Marcela Hackerová

Na připravený obdélník rozložíme podušený špenát nebo povařený kadeřávek tak, aby byl minimálně 3 cm od kraje. Přes zelenou náplň položíme plátky italské sušené šunky „proscciuto crudo“.

Zelená a žlutá, to jsou barvy velikonoc.

Jako poslední vyskládáme uvařená vajíčka natvrdo. Položíme je na delší stranu sekané, pěkně jedno vedle druhého asi 5 cm od kraje.

Naplněné těsto na sekanou zarolujeme pomocí pečícího papíru, na kterém leží, stejně jako roládu.

Oběma rukama uchopíme papír a začneme zvedat těsto na sekanou přes uvařená vajíčka.

Nespěcháme, protože nemáme žádný časový limit. Sekanou vždy kousek postrčíme a papír držíme tak, aby prsty byly co nejblíže těstu. Jde to snadno, protože papír drží roládu až do úplného zarolování.

Pak přes zavinutou sekanou položíme konec papíru a stočíme ji jako karamelu. Konce papíru zavineme, aby při pečení nevytékal tuk do pekáče, který se během pečení okolo sekané vytvoří.

Zabalená sekaná v pekáčiZabalená sekaná v pekáči
Zdroj:Marcela Hackerová

Hotovou a zabalenou sekanou položíme do suchého pekáče. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 200°C a pečeme ji 50 minut.

Upečenou sekanou vyndáme z trouby a necháme ji vychladnout. Pak ji opatrně rozbalíme, vyndáme ji na prkénko a z papíru přelijeme výpek do nějakého malého kastrůlku.

Pokud použijeme kvalitní libové maso, nebude výpeku mnoho.  Sekanou krájíme na plátky, přibližně 1,5 cm široké.

Sekaná vypadá dekorativně a na chuť je výborná. Podáváme se šťouchanými bramborami, bramborovou kaší či dušeným zeleným hráškem nebo karotkou.

Suroviny na plněnou sekanou
Suroviny na plněnou sekanou
Uvařený kadeřávek
Uvařený kadeřávek
Vykrojení tuhého řapíku
Vykrojení tuhého řapíku

Hotové těsto na sekanou
Hotové těsto na sekanou
Zabalená sekaná v pekáči
Zabalená sekaná v pekáči
Upečená sekaná na řezu
Upečená sekaná na řezu

Upečená sekaná na řezu.
Upečená sekaná na řezu.
Upečená plněná sekaná na řezu
Upečená plněná sekaná na řezu
Plněná sekaná.
Plněná sekaná.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 14x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Ve většině českých domácností má králík těžkou pozici. Někdo králičí maso rád, někdo nerad. Někteří dokonce prohlašují, že by králíka nikdy nejedli (brr). Je to ale předsudek, stejný jako nejíst dary moře, chobotnice nebo ústřice. Zkuste rodinu přesvědčit a řekněte, že ta božsky chutnající roláda je…

Sváteční, nejen vánoční, bramborový salát

Sváteční, nejen vánoční, bramborový salát

Bramborový salát je rozhodně dvojče smažených řízků a pečeného masa. Bramborový salát nesmí nikdy chybět na našich rodinných oslavách. Vánoční bramborový salát je tradice, přes kterou ani vlak nejede. Bramborový salát nám všem velmi chutná.


Pizza párky nejen na dětskou párty

Pizza párky nejen na dětskou párty

Pizza párky jsou skvělé pohoštění nejen pro děti. Těsto je připravené raz dva, je bez kvasnic a upečené za půl hodiny. Já pizza párky téměř vždy připravuji z dvojnásobné dávky, a i to je někdy málo.

Nové koření – plody pimentovníku nejen v naší kuchyni

Nové koření – plody pimentovníku nejen v naší kuchyni

Nové koření používá při vaření snad každý. Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud pochází, jak roste, jak se pěstuje nebo upravuje? Znáte látky, které obsahuje, jak nové koření působí na náš organizmus? Pojďte se projít světem nového koření. Pokud tak učiníte, zjistíte zajímavé informace.