Jehněčí kotlety na rozmarýnu se zeleninou

Jehněčí kotlety na rozmarýnu se zeleninou
17.4.2025  |  Stáhnout jako PDF

Připravte si na Velikonoce jehněčí kotlety netradičním způsobem. Rozmarýn je kouzelník a dodá velikonočnímu pohoštění delikátní chuť. Odlehčený velikonoční oběd Vám bude nejvíc chutnat se zeleninou.

Na 4 porce jehněčích kotlet na rozmarýnu budeme potřebovat:

  • 4 ks jehněčích kotlet s kostí
  • 100 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 větvičku rozmarýnu
  • hrubozrnou sůl NaturWAY
  • 1 dl suchého bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší cibuli
  • 2 středně velké mrkve
  • ½ menšího celeru
  • 4 cherry rajčátka
  • 2 polévkové lžíce rajčatové omáčky (sugo)

Příprava                              30 minut

Opečení na pánvi            2x4 minuty po každé straně

Dopečení v troubě          20 minut na 200 °C

Náročnost                         snadné

Postup přípravy jehněčích kotlet na rozmarýnu

Z jehněčích kotlet odstraníme přebytečný tuk, dlaní kotlety trochu naklepeme. Jehněčí kotlety osolíme, obalíme je v nasekaném rozmarýnu a zakápneme olejem. Kotlety necháme chvilku odpočívat.

Zatím co nám budou kotlety odpočívat, připravíme si zeleninu. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka, celer na nudličky a cibuli na měsíčky. Ale je to na Vás, jak si zeleninu nakrájíte.

Zapneme troubu a předehřejeme ji na 200 °C. Připravíme si pánev na opečení jehněčích kotlet. Do rozpálené pánve dáme kostičky slaniny, jehněčí kotlety i s olejem, který z nich stekl, a dva rozmáčknuté česneky (později je vyhodíme).

Opečeme jehněčí kotlety po obou stranách (2 x 4 minuty) a pak podlijeme bílým vínem. Tekutinu zredukujeme na polovinu.  

Po zredukování vína z pánve vyndáme česnek, a naopak do pánve přidáme všechnu připravenou zeleninu a rajčatovou omáčku (sugo). Vše v pánvi promícháme, přiklopíme poklicí a v troubě dopečeme 20 minut při nastavených 200 °C.

Podáváme s kuskusem (přípravu kuskusu najdete v odkazu) nebo s rýží. Hranolky jsou hříšně dobré.

  • Nový komentář