Králík na černém pivu a slanině

12. listopad 2016

Receptů na přípravu králíka mám celou řadu. Králíka na černém pivu a se slaninou mám velmi ráda s bramborovým knedlíkem nebo bramborovou kaší.

Králík na černém pivu a slaniněKrálík na černém pivu a slanině

Králík v mé kuchyni se těší velké oblibě. Na králičím mase jsem vyrůstala a maminka s babičkou měly tolik variací, jak z tohoto dietního jídla připravit neodolatelný pokrm.

Králičího masa jsem se nikdy nepřejedla. Když rodiče odešli, kupuji si králičí maso od jednoho farmáře z mého rodného Žďára.

Na přípravu 2 porcí králíka na černém pivu budeme potřebovat

  • 2 zadní králičí stehna (podle potřeby lze do pekáčku přidat tolik porcí, kolik je strávníků)
  • 1 větší cibule
  • 2-4 stroužky česneku
  • 100 g anglické slaniny
  • 50 g uzeného špeku
  • ½ l černého piva (Kozel)
  • 1 čajovou lžičku kmínu
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Lístky z několika snítek tymiánu
  • Pekáček s poklicí

Na zahuštění šťávy

  • 1 polévková lžíce hladké mouky nebo Hrašky

Postup přípravy králíka na černém pivu a slanině

Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C. Pivo otevřeme a necháme ho stát na kuchyňské lince, aby mělo pokojovou teplotu.

Králíka omyjeme a hlavně dobře odblaníme. Osušené porce prošpikujeme špalíčky slaniny, osolíme a opepříme. Porce vložíme do pekáčku a posypeme kmínem.

Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a česnek nakrájíme na tenké plátky. Obojí přidáme do pekáčku společně s nakrájenou slaninou a špekem. Z větviček tymiánu odrhneme lístky a posypeme s nimi porce připraveného králíka.

Králíka podlijeme asi 1 dl černého piva. Pekáček zakryjeme poklicí a vložíme ho do vyhřáté trouby na 200 °C.

Po půl hodině králíka podlijeme zbytkem piva, přiklopíme a pečeme zakryté 2 hodiny na 170 °C.

Aby bylo králičí maso jemné, věnujeme pečení dostatek času.

Asi půl hodiny před koncem pečení poklici odklopíme, aby maso získalo zlatavou barvu. Ještě zkontrolujeme, zda maso je dostatečně měkké.

Králičí porce z pekáčku vyndáme na talíř a zakryjeme je alobalem, aby se udržely v teple a neoschly.

Výpek z pekáčku přelijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Polévkovou lžíci hladké mouky nebo hrašky rozmícháme v 1 dl studené vody a výpek zahustíme. Na opravdu mírném ohni povaříme 15 minut.

Králíka podáváme s bramborovým knedlíkem nebo s bramborovou kaší společně s připraveným výpekem.

 

Suroviny na králíka na černém pivu
Suroviny na králíka na černém pivu
Králík před vložením do trouby
Králík před vložením do trouby
Králík po 30 minutách pečení
Králík po 30 minutách pečení

Králík na černém pivu a slanině
Králík na černém pivu a slanině
Králík na černém pivu a slanině.
Králík na černém pivu a slanině.
Králík na černém pivu a slanině..
Králík na černém pivu a slanině..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 31x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Říkala jsem si, že když může být kuře 100x jinak, proč bych nevyzkoušela kuře na černém pivě a rozmarýnu. A výsledek? Tak ten lahodil oku svojí barevností a mlsnému jazýčku svojí chutí. Tak pojďme ho společně připravit.

Králík - porcování a vykosťování staženého, vykuchaného a bez hlavy

Králík - porcování a vykosťování staženého, vykuchaného a bez hlavy

Králičí maso je jemné, lehce stravitelné a velice vhodné pro děti. Obsahuje málo tuku a cholesterolu, zato vysoký obsah bílkovin. Bohužel neznám ve svém okolí řezníka, který by naporcoval a vykostil králíka. Tak si vezmeme zástěru, vykosťovací nůž a pustíme do toho.


Dušený králík v papiňáku, připravený na venkovský způsob

Dušený králík v papiňáku, připravený na venkovský způsob

Také máte rádi jídla z jednoho hrnce? Pokud ano, tak dušený králík v papiňáku vás svojí chutí plně uspokojí.

Králík na sušených švestkách

Králík na sušených švestkách

Jemné králičí maso se výborně doplňuje s chutí sušených švestek, zázvoru se špetkou skořice. Pokrm vytvoří harmonii chutí, které stěží odoláte.