A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Brutnák – zapomenutá bylinka pomazánek a salátů

24. květen 2017

Příchuť po okurkách. To je první, co Vás napadne při ochutnání brutnákových lístků. Seznamte se s Brutnákem lékařským, zapomenutou bylinkou, která byla a je zdrojem příznivých látek pro náš organizmus.

Brutnák – zapomenutá bylinka pomazánek a salátůBrutnák – zapomenutá bylinka pomazánek a salátů

Brutnák lékařský (Borago officinalis L.) je původem z jižní Evropy. Vedle svého použití v naší kuchyni slouží brutnák i jako rostlina okrasná.

Brutnák je jednoletou bylinou s modrými, zřídka kdy bílými, květy o průměru 2 cm, s listy až 15 cm dlouhými.

Brutnák je rostlina léčivá. Obsahuje třísloviny, sliz, za čerstva vitamíny, minerální látky (zvláště křemík a mangan).

Nať se suší a používá v lidovém léčitelství, a to zejména pro své močopudné účinky.

Brutnák využíváme hlavně jako koření, ale čerstvý.

Právě jako koření se používají mladé čerstvé lístky. Mají příchuť po okurkách. Pro svoji chuť se používají do salátů (např. okurkového či rajčatového) nebo do pomazánek, zejména jarních, v mém případě pomazánek tvarohových.

Lístky brutnáku můžeme doplnit vlastní bylinkové máslo. Můžeme jimi kořenit ryby, zvýraznit chuť  zeleninových jídel i zeleninových polévek. Jako příloha jsou lístky vhodné k sýrům nebo bramborovému salátu.

Na jihu Evropy s oblibou připravují z lístků brutnáku salát s cibulí, octem, olejem a pepřem.

Zajímavostí je využití modrých květů brutnáku. Přidávají se totiž do bylinných octů nebo se jimi zdobí pokrmy.

Absolutní raritu, ve zpracování brutnákových květů, můžeme hledat v dobách dávno minulých.

Květy brutnáku se totiž dříve s oblibou kandovaly a následně konzumovaly se jako cukroví.

Šťáva vylisovaná z brutnákových listů se využívá v lidovém léčitelství jako prostředek proti neurózám a depresím. Ale nelisujte šťávu, zkuste využít celé listy a účinek bude téměř stejný.

Brutnák bývá často součástí jarních omelet s divokými bylinkami a sýrem (frittata).

Tak co myslíte? Odvážíte se ochutnat brutnákové listy?

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky

Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky

Popenec obecný (nebo břečťanovitý) – latinsky Glechoma hederacea - slovensky Zádušník břečťanovitý - je rozšířen v mírném pásmu Evropy a Asie, na sever zasahuje do Finska, na jih do severní Itálie a Španělska. U nás roste hojně od nížin až do hor. Je používán jako léčivá rostlina a mladé rostliny se…

Rozmarýn lékařský – nepostradatelná bylinka v naší kuchyni

Rozmarýn lékařský – nepostradatelná bylinka v naší kuchyni

V minulosti nebylo na venkově snad ani jediného domu, kde by v zimě za okny a v létě na zahrádce nepěstovali rozmarýn. Je domácí rostlinou zejména ve středomoří, kde roste volně v přírodě.


Libeček – rostlinné „maggi koření“ v naší kuchyni

Libeček – rostlinné „maggi koření“ v naší kuchyni

Dnes je v kuchyni libeček lékařský zapomenutou bylinou. Libečkem se koření hlavně polévky, ale libeček můžete i se stonky vařit například společně s přílohovými brambory. Vaření s libečkem dává pokrmu nezapomenutelnou vůni i chuť. Ne nadarmo se nazývá „polévkovým kořením“. Průmyslově vyráběné koření…

Chanovice – 4. 7. 2015 – Den řemesel 2015

Chanovice – 4. 7. 2015 – Den řemesel 2015

13. ročník přehlídky řemeslných dovedností Plzeňského kraje