A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Gratinování

26. březen 2016

Gratinování znamená zapékání pokrmů v troubě nebo pod grilem. Zejména u nás ve spojení s bešamelem, se strouhaným vyzrálým sýrem s vyšším obsahem tuku, případně i se strouhankou. Při gratinování vzniká, díky sýru nebo strouhance, na povrchu pokrmu křupavá krusta.

GratinováníGratinování

Gratinované pokrmy jsou poměrně jednoduché na přípravu. Zapékat lze maso, houby, zeleninu i ryby, těstoviny i rýži. Gratinovat lze i sladké pokrmy.

Moje zkušenost

Brambory zapékám vždy vařené, výborná je i zapečená bramborová nebo dýňová kaše.

Zapékané maso nejprve tepelně zpracuji – opeču a okořením, aby se zatáhlo a bylo měkké.

Těstoviny a rýži samozřejmě také nejprve uvařím.

Gratin je francouzské slovo

a znamená:

„Préparation culinaire recouverte do fromage ou de chapelure et dorée au four.“

V překladu:

Kuchařskou přípravu pokrmu pokrytého sýrem nebo strouhankou a do zlatova pečeného.

 

Gratinovaný mangold
Gratinovaný mangold
Gratinovaná tortilla s houbami
Gratinovaná tortilla s houbami
Gratinování
Gratinování


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...