Bramborová kaše s čočkou a uzeným masem

30. prosinec 2017

Bramborovou kaši s čočkou si připravte třeba na Nový rok nebo kdykoli na ni dostanete chuť. Je výborná samostatně i jako příloha k uzenému masu, pečenému kuřeti nebo kachně. Děti ji určitě ocení jako přílohu k párkům.

Bramborová kaše s čočkou a uzeným masemBramborová kaše s čočkou a uzeným masem

Na přípravu 4 porcí bramborové kaše s uzeným masem budeme potřebovat

  • 600 g uzené vepřové krkovice (uvařené či upečené)
  • 100 g čočky v suchém stavu
  • 800 g oloupaných syrových brambor
  • 200 ml sladké smetany nebo mléka (teplota 50 °C)
  • 30 g nastrouhaného sýra Grana Padano
  • 20 g másla
  • 1 větší cibule
  • 1 polévkovou lžíci husího (nebo vepřového) sádla
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy bramborové kaše s čočkou

Čočku propláchneme studenou vodou, nasypeme ji do hrnce a zalijeme ji vodou tak, aby voda přesahovala na dva prsty (cca 3 cm) přes čočku.

Na mírném ohni čočku vaříme do změknutí, od bodu varu přibližně 20 minut. Čočka musí být opravdu měkká. Přebytečnou vodu z čočky po uvaření slijeme. Zakrytou čočku dáme zatím stranou.

Oškrábané brambory nakrájíme na menší kusy, zalijeme je vodou a osolíme. Vaříme je rovněž do měkka. Po uvaření vodu z brambor slijeme a zakryté brambory dáme rovněž stranou.

Čočku i brambory dáme vařit ve stejnou dobu.

Než se nám brambory i čočka uvaří, nastrouháme si sýr na jemném struhadle.

Uvařené či upečené uzené maso nakrájíme na jednotlivé porce a udržujeme je v teple.

Cibuli nakrájíme na kolečka. Do menší pánve dáme 1 polévkovou lžíci husího sádla (nebo vepřového) i se škvarky a přidáme nakrájenou cibuli. Za občasného zamíchání smažíme do zlatova. Pozor na spálení, pak by již cibulka nebyla dobrá.

Horké uvařené a scezené brambory rozšťoucháme, osolíme, opepříme a zalijeme polovinou připravené teplé smetany nebo mléka. Promícháme a ponorným mixerem rozšleháme.

Ochutnáme, zda je kaše dost slaná a pak dolijeme druhou polovinu smetany (mléka) a rozmixujeme do hladka.

Do hotové horké kaše následně ručně vmícháme nastrouhaný sýr, uvařenou čočku a plátek másla.

Bramborovo-čočkovou kaši podáváme na nahřátých talířích, s kusy uvařeného uzeného masa a s osmaženou cibulkou. Dětem jako alternativu masa můžete nabídnout párky.

K bramborové kaši s čočkou mám velmi ráda salát z čerstvé zeleniny s citronovým vinegretem a v létě okurkový salát.

Vaření uzeného masa
Vaření uzeného masa
Čočka v osolené vodě a brambory
Čočka v osolené vodě a brambory
Smažení cibule v husím sádle
Smažení cibule v husím sádle

Bramborová kaše s čočkou
Bramborová kaše s čočkou
Bramborová kaše s čočkou a uzeným masem
Bramborová kaše s čočkou a uzeným masem
Bramborová kaše s čočkou a uzeným masem.
Bramborová kaše s čočkou a uzeným masem.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 15x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

amalka

pátek, 12. leden 2018
13:28

Pani Marcelka..vyskúšaná kaša-bez mäsa..chutila nám..bude v našom menurepertoári..vďaka..


posted by: amalka [Odpovědět]

marcela

neděle, 14. leden 2018
10:48

marcela

to amalka: Vítám Vás znovu na svých stránkách paní Amálko. Jsem moc ráda, že Vám kaše chutná. Samozřejmě, že se kaše dá jíst i bez přílohy, jako samostatný pokrm. Třeba se zaleninou nebo kompotem. V období masopustu je to ideální jídlo.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Tynstované – dušené kysané zelí s uzeným masem

Tynstované – dušené kysané zelí s uzeným masem

Tynstované zelí vařila manželova matka, původem z Chotiměře u Domažlic. Název „tynstované“ je patrně odvozený z německého slova „dünsten“ – dušený. Dušené kysané zelí, připravované společně s uzeným masem, je náramná a řízná dobrota. Úžasné propojení chuti zelí a masa. Tak pojďme se spolu pustit do …

Polenta – kukuřičná kaše

Polenta – kukuřičná kaše

Když se řekne „polenta“ tak první, co si představuji, je nádherná zlatavě žlutá barva. Polenta je kaše z kukuřičné mouky nebo krupice. Polenta je zdravý pokrm bohatý na vlákninu, bílkoviny a také na minerály a vitamíny.


Bramborovo dýňová kaše – slunce a zdraví na talíři

Bramborovo dýňová kaše – slunce a zdraví na talíři

Když se vám urodí velké množství dýní, napadne vás, jak s nimi naložíte. Přimlouvám se, nedělejte z nich podzimní strašáky na „Halloween“. Raději dětem a rodině udělejte výbornou polévku nebo kaši. Brambory a dýně jsou velmi elegantní pár.

Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

Když hledám recept na přípravu těstovin, vždy spoléhám na tradiční italské recepty. Jsou jednoduché, rychle připravené a chuť je zaručená. Připravte si se mnou skvěle chutnající těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi. Než se uvaří těstoviny, je omáčka hotová a můžeme hodovat.