Babiččina houbová polévka

23. únor 2018

Babiččina houbová polévka je chuťově výborná a rychle připravená. Když bylo hospodářství, na velké vaření nezbývalo příliš času. Jídávali jsme ji k obědu s opečánkami – bramborami pečenými ve slupce v troubě. Byla to dobrota. Dnes zažívá u mě v kuchyni renesanci. Houbová polévka je chutná vzpomínka na dětství.

Babiččina houbová polévkaBabiččina houbová polévka

Na přípravu 4 porcí houbové polévky budeme potřebovat

  • 1,2 l litru studené vody
  • 1 polévkovou lžíci másla
  • 1 větší cibuli nakrájenou na kostičky
  • 1 stroužek česneku, rozetřený se solí
  • 2 hrsti sušených hub nebo v sezóně čerstvých, lze využít i hlívu ústřičnou
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 1 rovnou čajovou lžičku kmínu
  • 1 čajovou lžičku soli
  • Mletý černý pepř dle chuti
  • 1 celé vejce
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 čajovou lžičku majoránky
  • Kousek chilli papričky (tu babička nedávala, ale mám ji ráda já)

Dále si připravíme

Postup přípravy houbové polévky

Sušené houby namočíme nejméně na 2 hodiny do studené vody. Ale klidně je můžeme namočit i den předem.

Do hrnce, kde budeme vařit polévku, dáme máslo. Když se máslo rozpustí, přisypeme nakrájenou cibuli na kostičky a smažíme ji 5 – 8 minut. Cibuli mícháme, aby byla stejnoměrně osmažená. Cibule nesmí hnědnout.

Asi v polovině smažení k cibuli přidáme rozetřený česnek. Kdo má rád polévku lehce pikantní, přihodí k cibuli i kousek nasekané chilli papričky.

Osmaženou cibuli zaprášíme jednou polévkovou lžící hladké mouky a necháme ji asi 2 minuty zasmažit.

Následně přidáme kmín a namočené a okapané houby. Společně smažíme další 2-3 minuty.

Usmažená cibulová jíškaUsmažená cibulová jíška
Zdroj: Marcela Hackerová

Pak polévkový základ zalijeme připravenou osolenou vodou i vodou z namočených hub a metličkou vše promícháme.

Od bodu varu vaříme 20 minut.

Mezi tím si připravíme závarek do polévky. Do misky rozklepneme jedno vajíčko, přidáme 2 polévkové lžíce zakysané smetany. Metličkou obě suroviny prošleháme, směs osolíme a opepříme.

Těsně před nalitím do polévky, přidáme ke smetaně ještě 1 naběračku horké polévky a znovu prošleháme.

Polévku zahustíme připravenou zavářkou a ještě povaříme 10 minut. Pak zdroj tepla vypneme a polévku dáme stranou.

Uvařená houbová polévka v hrnciUvařená houbová polévka v hrnci
Zdroj: Marcela Hackerová

Jako poslední do polévky přisypeme majoránku. Promícháme a ochutnáme. Chuť můžeme doladit solí a mletým černým pepřem.

Polévku podáváme s upečenými bramborami ve slupce. Každý strávník si bramboru oloupe a posolí.

Vyzkoušejte babiččinu houbovou polévku, třeba v létě na chatě. Brambory si upečte v horkém popelu, který zbyl po táboráku.

 

Namočené sušené houby
Namočené sušené houby
Prošlehaná smetana s vajíčkem a kořením
Prošlehaná smetana s vajíčkem a kořením
Usmažená cibulová jíška
Usmažená cibulová jíška

Uvařená houbová polévka v hrnci
Uvařená houbová polévka v hrnci
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka s bramborami na loupačku
Houbová polévka s bramborami na loupačku

Téměř nic nezbylo
Téměř nic nezbylo

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.87 hvězdiček / Hodnoceno: 15x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka

Krémovou houbovou polévku jsem začala vařit v době, kdy jsem nesměla jíst houby pro jejich obtížnou stravitelnost. Houby mám ale velmi ráda, tak jsem učinila pokus tento zákaz přelstít. Vyšlo to. Tělo se nebránilo a já jsem si moc pochutnala.

Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Houbovou omáčku vařím zpravidla po návratu z dovolené na Šumavě. Šumavské lesy o prázdninách oplývají houbami, zejména hřiby, křemenáči a liškami. Houbové omáčce, připravené podle receptu mojí maminky, nikdy neodolám a většinou to končí velkým přejedením.


Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka se u nás od nepaměti dělala na černo. Když se deseti lidí zeptáte na její název, tak vám deset lidí odpoví „prdelačka“. Já osobně ji tak nenazývám, protože mi to přijde neuctivé, vzhledem k její unikátní vůni a chuti.