Babiččina houbová polévka

Babiččina houbová polévka
23.2.2018  |  Stáhnout jako PDF

Babiččina houbová polévka je chuťově výborná a rychle připravená. Když bylo hospodářství, na velké vaření nezbývalo příliš času. Jídávali jsme ji k obědu s opečánkami – bramborami pečenými ve slupce v troubě. Byla to dobrota. Dnes zažívá u mě v kuchyni renesanci. Houbová polévka je chutná vzpomínka na dětství.

Na přípravu 4 porcí houbové polévky budeme potřebovat

  • 1,2 l litru studené vody
  • 1 polévkovou lžíci másla
  • 1 větší cibuli nakrájenou na kostičky
  • 1 stroužek česneku, rozetřený se solí
  • 2 hrsti sušených hub nebo v sezóně čerstvých, lze využít i hlívu ústřičnou
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 1 rovnou čajovou lžičku kmínu
  • 1 čajovou lžičku soli
  • Mletý černý pepř dle chuti
  • 1 celé vejce
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 čajovou lžičku majoránky
  • Kousek chilli papričky (tu babička nedávala, ale mám ji ráda já)

Dále si připravíme

Postup přípravy houbové polévky

Sušené houby namočíme nejméně na 2 hodiny do studené vody. Ale klidně je můžeme namočit i den předem.

Do hrnce, kde budeme vařit polévku, dáme máslo. Když se máslo rozpustí, přisypeme nakrájenou cibuli na kostičky a smažíme ji 5 – 8 minut. Cibuli mícháme, aby byla stejnoměrně osmažená. Cibule nesmí hnědnout.

Asi v polovině smažení k cibuli přidáme rozetřený česnek. Kdo má rád polévku lehce pikantní, přihodí k cibuli i kousek nasekané chilli papričky.

Osmaženou cibuli zaprášíme jednou polévkovou lžící hladké mouky a necháme ji asi 2 minuty zasmažit.

Následně přidáme kmín a namočené a okapané houby. Společně smažíme další 2-3 minuty.

Usmažená cibulová jíškaUsmažená cibulová jíška
Zdroj: Marcela Hackerová

Pak polévkový základ zalijeme připravenou osolenou vodou i vodou z namočených hub a metličkou vše promícháme.

Od bodu varu vaříme 20 minut.

Mezi tím si připravíme závarek do polévky. Do misky rozklepneme jedno vajíčko, přidáme 2 polévkové lžíce zakysané smetany. Metličkou obě suroviny prošleháme, směs osolíme a opepříme.

Těsně před nalitím do polévky, přidáme ke smetaně ještě 1 naběračku horké polévky a znovu prošleháme.

Polévku zahustíme připravenou zavářkou a ještě povaříme 10 minut. Pak zdroj tepla vypneme a polévku dáme stranou.

Uvařená houbová polévka v hrnciUvařená houbová polévka v hrnci
Zdroj: Marcela Hackerová

Jako poslední do polévky přisypeme majoránku. Promícháme a ochutnáme. Chuť můžeme doladit solí a mletým černým pepřem.

Polévku podáváme s upečenými bramborami ve slupce. Každý strávník si bramboru oloupe a posolí.

Vyzkoušejte babiččinu houbovou polévku, třeba v létě na chatě. Brambory si upečte v horkém popelu, který zbyl po táboráku.

 

  • Nový komentář
  • Radovan Dobrý 16.8.2024 19:03
    Já bych to ještě znova pořádně oslil protože paní píše o té soli a je tam té soli málo asi je . Asi má autorka sůl opravdu ráda .prosím vy ostatní tolik nesolte
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 16.8.2024 20:41
      Pane Radovane, dnešní den bylo opravdu velké horko, tak nevím, co jste pořádně "oslil", ale nejen horko, ale i já Vás omlouvám. M.
      Odpovědět
  • Jiri 7.9.2023 15:00
    Nasel jsem recepis, protoze jsem mel zakoupeny pytlik smes susenych hub (na obalu napsano zampion , hrib smrkovy (CR), kremenac, kozak, hrib hnedy (Polsko), klouzek obecny (Peru!)) a mela prijit ukrajinska kamaradka Marta. Byla to moje zivotni premiera houbovky vubec, dal jsem dvojnasob masla, cibule, cesneku , mouky a vajec - ostatni zustalo jak je a snedli jsme vsechno. Diky za pomoc a inspiraci :-)
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 9.9.2023 17:10
      Zdravím Vás, Jiří.
      Ten kosmopolitní pytlík s houbami se u nás prodává? No asi jo, když to píšete. Až půjdu do obchodu, podívám se. Zejména klouzek z Peru. Neskutečně dlouhá cesta klouzku obecného světem. Přitom u nás klouzky rostou v hojné míře. Sbírám je, protože mají krásné a silné houbové aroma.
      Velmi mne těší, že se při premiéře polévka povedla a Vám i paní Martě chutnala. Mějte se krásně a podobných jednoduchých receptů mám na svých stránkách celou řadu. M.
      Odpovědět
  • Diana 2.5.2021 15:17
    Veganská varianta (jedna lžíce sojové mouky smíchaná se dvěma lžícemi vody namísto vajíčka a sójový jogurt namísto zakysané smetany) se povedla a taky chutná výtečně! Pro příště musím ještě trochu natrénovat tu cibulovou jíšku :-D. Moc děkuji za recept, je opravdu skvělý!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 3.5.2021 11:53
      Dobrý den, Diano. To, že jste si přetvořila můj recept do veganské varianty, tak za to Vás moc chválím. Určitě se to bude někomu dalšímu hodit.
      Když jsem před pár roky musela držet přísnou dietu č. 4 (téměř rok), také jsem mnoho surovin nahrazovala a vlastně vytvářela vlastně recepty jiné, jen inspirace byla stejná.
      Za Váš komentář s milým dovětkem, děkuji. M.
      Odpovědět
  • Linda 6.3.2021 20:32
    Moc děkuji za recept ❤️????????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 9.3.2021 11:41
      Dobrý den, Lindo. Dle Vašeho komentáře soudím, že se Vám polévka povedla a že Vám chutnala a to mě moc těší. Děkují za zprávu a budu doufat, že vyzkoušíte některé mé další recepty. M.
      Odpovědět
  • Renata 15.12.2020 9:42
    Super recept, moc děkuji za to, že jsem našla takový recept. Momentálně musím pořád vařit. Pracuji jako pečovatelka v Německu v Herenbergu. A toto moc chutnalo i tady. Jen se paní s pánem i Německu olizovaly. ☺️
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 16.12.2020 10:32
      to Renata: Dobrý den Renato, Váš komentář jsem si už několikrát přečetla, protože mi udělal velkou radost. Přiznám se, že radostí je poslední dobou čímdál méně. Až mi bude smutno, přečtu si Váš komentář.
      Vyhledala jsem si na mapě, kde leží Herenberg. Na dálku Vám posílám pozdrav z Plzně. M.
      Odpovědět
  • Jan Vedral 10.10.2019 19:52
    ..bozska!!!!!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 12.10.2019 17:52
      to Jan Vedral: Souhlasím s Vámi a děkuji, že jste mi to napsal.
      Odpovědět
  • Martina 30.6.2019 21:35
    Moc výborná, děkuji za recept.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 1.7.2019 11:24
      to Martina: Martino, děkuji Vám za zprávu. Potěšilo mě to. Přeji hezké prázdniny i léto.
      Odpovědět
  • Sabina 23.1.2019 15:46
    Paní Marcelo, polévka nemá chybu, naprosto vynikající. Děkuji.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 23.1.2019 20:13
      to Sabina: Po dnešním pracovně namáhavém dni, je to první zpráva, která mi udělala radost. Já děkuji Vám, že jste mi to napsala a já se s Vámi těším na dálku.
      Odpovědět
  • Jenda 10.1.2019 12:06
    Polévka je skvělá
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 10.1.2019 15:16
      to Jenda: Jendo, díky za zprávu. U nás v kuchyni se těší velké oblibě. Marcela
      Odpovědět
  • Vláďa 8.12.2018 11:52
    polévka je luxusní
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 9.12.2018 16:53
      to Vláďa: Polévka je skutečně výborná. Jsem ráda, že Vám chutnala. Marcela
      Odpovědět