Kmínová polévka, jak ji vařila moje babička

3. červenec 2020

O kmínové polévce by se, bez nadsázky, dalo říci, že je jednoduchá, sytá, levná, rychlá a hlavně, je velmi chutná.

Kmínová polévka, jak ji vařila moje babičkaKmínová polévka, jak ji vařila moje babička

Na přípravu 4 porcí kmínové polévky budeme potřebovat

  • 1 čajovou lžičku drceného kmínu
  • 1 čajovou lžičku celého kmínu
  • 1 menší cibuli nakrájenou na kostičky
  • 20 g uzeného špeku nakrájeného na kostičky (babička špek nedávala, ale mně v polévce chutná), lze přidat i špekovou kůži
  • 1 cm sušené chilli papričky (lze vynechat, nebo si každý přidá chilli podle svého gusta)
  • 1 polévkovou lžíci oleje nebo sádla
  • 1 polévkovou lžíci krupice
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 1 přelomený bobkový list
  • 1,2 l chladného zeleninového vývaru (může být i voda)
  • 4 menší brambory nakrájené na kostičky
  • 1 celé syrové vejce
  • 1 čajovou lžičku soli
  • Mletý černý pepř
  • 1 čajovou lžičku octa
  • Na ozdobu nasekanou petržel či pažitku

Postup přípravy kmínové polévky

Do hrnce na polévku vložíme kostičky špeku, polévkovou lžíci oleje nebo sádlo, přelomený bobkový list, drcený i celý kmín a kousek chilli papričky. Hrnec začneme zahřívat.

Pokud vám zbyla kůže ze špeku, klidně ji přidejte, dodá polévce chuť.

Když kostičky špeku začnou „prskat“, přidáme do hrnce nakrájenou cibuli a vše společně, za občasného promíchání, smažíme 5 minut.

Polévkový základ – špek, cibule a kořeníPolévkový základ – špek, cibule a koření
Zdroj:Marcela Hackerová

K osmažené cibulce přidáme kostičky syrových brambor a dál krátce, asi 1-2 minuty smažíme.

Nyní polévkový základ zasypeme polévkovou lžící krupice a polévkovou lžící hladké mouky. Vše důkladně mícháme přibližně 5 minut.

Polévkový základ s bramborami a krupicíPolévkový základ s bramborami a krupicí
Zdroj:Marcela Hackerová

Polévkový základ zalijeme chladným zeleninovým vývarem nebo vodou, osolíme a metlou vše dokonale promícháme.

Hrnec s polévkou zakryjeme a na mírném ohni povaříme 20 minut (myslím od bodu varu). Za tuto dobu by měly být měkké i brambory.

Zdroj tepla vypneme a polévku odstavíme. V misce rozšleháme syrové vajíčko společně se špetkou soli a vlijeme ho do polévky. Vajíčko se v horké polévce srazí, polévku už dále nevaříme.

Uvařená kmínová polévka v hrnciUvařená kmínová polévka v hrnci
Zdroj:Marcela Hackerová

Polévku dochutíme několika otočeními mlýnku s černým pepřem a přidáme i pár kapek octa (já jsem přidala 1 čajovou lžičku).

Podle chuti každého lze přidat ještě sůl. Polévku promícháme a můžeme podávat.

Talíře s polévkou dozdobíme nasekanou petrželkou či pažitkou.

Já, když jsem hodně rozmařilá, přidávám na stůl ještě misku s osmaženými kostičkami chleba.

Polévkový základ – špek, cibule a koření
Polévkový základ – špek, cibule a koření
Polévkový základ s bramborami a krupicí
Polévkový základ s bramborami a krupicí
Uvařená kmínová polévka v hrnci
Uvařená kmínová polévka v hrnci

Kmínová polévka, jak ji vařila moje babička
Kmínová polévka, jak ji vařila moje babička
Kmínová polévka, jak ji vařila moje babička.
Kmínová polévka, jak ji vařila moje babička.
Kmínová polévka, jak ji vařila moje babička..
Kmínová polévka, jak ji vařila moje babička..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 8x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Připravit si polévku cibulačku před osmdesáti roky v šumavských domácnostech nebylo nijak finančně náročné a hub bylo vždycky dost. Když se zabila slepice, připravil se silný vývar a z masa se udělaly nastavované karbanátky, aby se na každého dostalo.

Svítek s jarními bylinkami, jak ho připravovala moje babička

Svítek s jarními bylinkami, jak ho připravovala moje babička

Když se po jaru na záhonku objevily první listy hlávkového salátu, babička upekla svítek s kopřivami na tom největším plechu. Byla to náramná dobrota. Léta jsem ho nepekla, až letos jsem si na něj vzpomněla.


Jak jsem vařila v Bratislavě (workshop)

Jak jsem vařila v Bratislavě (workshop)

Moje vášeň pro vaření mne nečekaně zavedla až na Slovensko. Uveřejnila jsem jeden ze svých receptů na největším slovenském kulinářském portálu VARECHA.SK a umístila jsem se mezi pěticí nejsledovanějších receptů měsíce. A díky tomuto faktu jsem vyhrála účast na workshopu, který VARECHA.SK pořádala a …

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Když jsem byla malá, maminka na moje obtížné zažívání měla jen jednu medicínu a to mátový sirup nebo mátový čaj. Léty jsem se s mátou natolik sžila, že si mátový čaj vařím dodnes.