Vepřová žebírka připravená v pomalém hrnci a glazovaná v troubě

30. květen 2020

Až budete příště zvát na večeři přátele, připravte pro ně vepřová žebírka podle mého receptu. Chutí žebírek jim vyrazíte dech. Budou vás chválit a na večeři dlouho vzpomínat. Žebírka oplývají bohatostí chutí i barevností. Kdo by jim odolal.

Vepřová žebírka připravená v pomalém hrnci a glazovaná v trouběVepřová žebírka připravená v pomalém hrnci a glazovaná v troubě

Na 4-6 porcí vepřových žebírek budeme potřebovat

Na přípravu masa si připravíme

Na přípravu omáčky potřebujeme

  • 3 stroužky česneku nakrájené na kostičky
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 menší čerstvou červenou papriku nakrájenou na malé kostičky
  • 1 polévkovou lžíci oleje
  • 1 čajovou lžičku hrubozrnné soli
  • Kousek chilli papričky (každý podle své volby)
  • 1 větší nebo 2 menší cibule nakrájené na měsíčky
  • 3 čajové lžičky omáčky Jack Daniels Honey barbecue glazé (nebo omáčky Hoisin)
  • 250 ml kuřecího vývaru

Na dokončení omáčky

  • 50 ml vody
  • 1,5 polévkové lžíce hladké mouky
  • 10 g hnědého cukru

Dušení masa v pomalém hrnci = 3,5 hodiny na vyšší stupeň

Glazování v troubě vyhřáté na 200 °C = 20 minut

Postup přípravy vepřových žebírek v pomalém hrnci

Vepřová žebírka opláchneme ve studené vodě a osušíme papírovými utěrkami. Maso ze všech stran důkladně nasolíme a opepříme.

Do hmoždíře vložíme plátky česneku, nastrouhaný zázvor, kostičky papriky a eventuálně i kousek chilli papričky. Přidáme polévkovou lžíci oleje a trochu hrubozrnné soli. Ze všech surovin nadrtíme kaši.

Příprava základu na omáčkuPříprava základu na omáčku
Zdroj:Marcela Hackerová

Do nádoby pomalého hrnce přendáme kaši z hmoždíře, měsíčky nakrájené cibule, omáčku Honey barbecue glazé (nebo omáčku Hoisin) a zalijeme vše kuřecím vývarem.

Promícháme a do omáčkového základu položíme kusy nasolených žeber.

Pomalý hrnec nastavíme na vyšší teplotu na 3,5 hodiny pomalého dušení. Za tuto uvedenou dobu žebra minimálně 3 obrátíme.

Po 3,5 hodinách vyjmeme měkoučká žebírka z mísy pomalého hrnce a přemístíme je na nahřátý pekáč.

Měkká žebírkaMěkká žebírka
Zdroj:Marcela Hackerová

Omáčku z pomalého hrnce přecedíme do pánve. Nepasírujeme, pouze přecedíme.

V misce smícháme 1,5 polévkové lžíce hladké mouky s 50 ml vody a přilijeme do výpeku. Promícháme, přisypeme 10 g hnědého cukru a necháme přejít varem.

Výpek, přecezený výpek, výpek zahuštěný, hotová omáčkaVýpek, přecezený výpek, výpek zahuštěný, hotová omáčka
Zdroj:Marcela Hackerová

Omáčkou přelijeme žebírka a necháme je v troubě nezakrytá zapéct po dobu 20 minut na 200 °C. Po dobu zapékání je lžící minimálně 4x přelijeme omáčkou.

Hotová žebírka nakrájíme, polijeme hustou omáčkou a můžeme podávat. Třeba s chlebem nebo bramborami, či rýží. Chutnají tedy neskutečně.

3 kusy masitých žebírek
3 kusy masitých žebírek
Glazé, vývar, a nadrcený česnek, paprika a zázvor
Glazé, vývar, a nadrcený česnek, paprika a zázvor
Žebírka v „lázni“ před pečením
Žebírka v „lázni“ před pečením

Měkká žebírka
Měkká žebírka
Žebírka v omáčce před zapečením v troubě
Žebírka v omáčce před zapečením v troubě
Hotová žebírka.
Hotová žebírka.

Hotová žebírka
Hotová žebírka
Vepřová žebírka připravená v pomalém hrnci a glazovaná v troubě
Vepřová žebírka připravená v pomalém hrnci a glazovaná v troubě
Vepřová žebírka připravená v pomalém hrnci a glazovaná v troubě.
Vepřová žebírka připravená v pomalém hrnci a glazovaná v troubě.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 7x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Králičí maso je tak univerzální, lze z něj připravit tolik skvělých jídel. Dnes jsem připravila králičí stehna s velmi chutnou omáčkou.

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Vepřová žebírka připravujeme při rodinných setkáních a všem moc chutnají. Oblíbená „žebírka“ můžete připravovat rovněž na mnoho způsobů. Jednou z variant je zapečení v pikantní marinádě. Moje vlastní marináda je báječná i na grilování masa.


Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

Hovězí líčka zkuste jinak, než na červeném víně! Prosím, té marmelády se neděste. Na první ochutnání po ní v omáčce nenajdete žádnou stopu. Omáčka není vůbec sladká a chutná skvěle. Pokrmu dodá barvu a báječnou chuť.

Paštika připravená ze škvarků

Paštika připravená ze škvarků

Až se budete rozmýšlet, co udělat s mísou čerstvých škvarků, mám pro vás tip. Připravte z nich paštiku podle receptu, který získal můj bratr od svých přátel z Moravy. Paštika ze škvarků a leča je výborná a není tučná jako klasická škvarková pomazánka.