Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

24. únor 2016

Vepřová žebírka připravujeme při rodinných setkáních a všem moc chutnají. Oblíbená „žebírka“ můžete připravovat rovněž na mnoho způsobů. Jednou z variant je zapečení v pikantní marinádě. Moje vlastní marináda je báječná i na grilování masa.

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marináděRecept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Přípravu žebírek musíme rozdělit do celkem tří fází

  • Uvaření
  • Vyuzení a příprava marinády
  • Pečení

Na přípravu vaření žebírek budeme potřebovat

Na přípravu marinády budeme potřebovat

  • 1 polévkovou lžíci tekutého medu
  • 1 čajová lžička chilli omáčky nebo chilli pasty
  • 1 polévková lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 polévková lžíce balzamikového krému
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce kvalitní hrubozrnné hořčice
  • 1 kávová lžička granulovaného česneku
  • 3 polévkové lžíce řepkového oleje
  • 3 polévkové lžíce černého piva
  • ½ polévkové lžíce hrubozrnné soli
  • 1 čajová lžička uzené papriky (koupíte v prodejnách s kořením)
  • 2 čajové lžičky grilovacího koření

Pro zapečení žebírek budeme potřebovat

  • 2 stroužky česneku
  • Pekáč na zapečení

Poznámka

Uzená paprika je dostupné koření, které se u nás prodává. Původ má ve Španělsku. Vyrábí se tak, že se celé lusky papriky suší ve vrstvách do 80 centimetrů na dřevěných povalech a pod nimi se pálí dubové dřevo. Kouř, který z ohniště stoupá nahoru, přes dřevěné rošty, papriky udí. Tento proces trvá asi 13-15 dnů.

Postup přípravy žebírek

Fáze uvaření

Vepřová žebírka si hned na začátku rozdělíme na jednotlivé porce. Pokud použijeme vepřová žebírka zmražená, vyndáme je z mrazáku s předstihem a necháme je přirozenou cestou rozmrazit. Nic neurychlujeme.

Ve velkém hrnci rozmražená syrová žebra uvaříme v dostatečném množství vody, do které jsme přidali všechny suroviny – česnek, cibuli, petržel, mrkev, celer a koření. Vaříme cca 1 hodinu od bodu varu.

Pozor

Maso nesmí být uvařené tolik, aby se rozpadalo, protože jej budeme následně zavěšovat do udírny a udit.

Po uvaření jednotlivé kousky masa vyjmeme z hrnce a necháme je vychladnout. Po vychladnutí žebra zabalíme do alobalu a necháme uložené v chladu (nebo chladničce) do druhého dne.

Fáze vyuzení a přípravy marinády

Druhý den zatopíme v udírně a zavěšená žebra udíme při teplotě 60-70°C po dobu 4-5 hodin. Samozřejmě, že čím déle, tím lépe.

Teplotu však udržujte ve stanoveném rozmezí. Je to důležité. Při vyšších teplotách se postupně může maso začít rozpadat. Budeme ho přeci ještě péct v troubě.

 

Fáze uzení marinovaných žeberFáze uzení marinovaných žeber
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Jakmile máme žebra v udírně, okamžitě se pustíme do přípravy marinády. Využijeme čas uzení k tomu, aby se chutě v marinádě dostatečně propojily. Opět platí čím déle, tím lépe.

Všechny suroviny na marinádu prošleháme v misce, aby se všechny chutě spojily. Je dobré ji po dobu uzení občas prošlehat.

Marinádu bychom měli mít připravenou minimálně 2 hodiny před jejím použitím.

 

Připravená pikantní marinádaPřipravená pikantní marináda
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Fáze závěrečná - pečení

Po vyuzení žebírka vyndáme z udírny a rozložíme je do velkého pekáče.

Zapneme si troubu na 200 °C.

Štětečkem žebra ze všech stran důkladně potřeme marinádou. A spotřebujte klidně všechnu marinádu.

Mezi žebírka nakrájíme na tenké plátky 2 stroužky česneku a pekáč lehce podlijeme asi 100 ml horké vody (nebo 50 ml horké vody a 50 ml černého piva).

Pekáč se žebry vložíme do trouby zahřáté na 200 °C a nezakrytá je pečeme 30 minut.

Po delším procesu přípravy, vaření a pečení můžeme konečně podávat na stůl.

Vyuzená a upečená žebraVyuzená a upečená žebra
Zdroj:  Jan Hacker

Nejlepší přílohou je bramborový salát, tomu nikdo neodolá. Tahle kombinace je dokonalá.

Kdo má rád jako přílohu zeleninu, může k pečeným žebírkům servírovat rovněž skvělý salát Coleslaw.

Odlehčený letní bramborový salát je také vynikající přílohou.

Jako variantu podáváme žebírka s křenem a hořčicí a samozřejmě s čerstvým chlebem nebo nasucho opečenými chlebovými toasty.  Hosty na party potěšíme i tehdy, když žebírka budeme podávat s výbornými chlebovými tyčinkami.

Pokud máte rádi jako přílohu světlé pečivo, můžete zvolit pečené vdolky, rozpeky nebo cuketový chléb.

 

Připravená pikantní marináda
Připravená pikantní marináda
Vyuzená žebra před marinováním a pečením
Vyuzená žebra před marinováním a pečením
Upečená vepřová žebírka
Upečená vepřová žebírka

Detail pečených žebírek
Detail pečených žebírek
Servírujeme pečená žebírka s noblesou
Servírujeme pečená žebírka s noblesou
Upečená marinovaná žebírka
Upečená marinovaná žebírka

Fáze uzení marinovaných žeber
Fáze uzení marinovaných žeber
Vyuzená a upečená žebra
Vyuzená a upečená žebra
Žebírka zapečená v pikantní marinádě
Žebírka zapečená v pikantní marinádě


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 18x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Grilovaná vepřová krkovička v pikantní marinádě

Grilovaná vepřová krkovička v pikantní marinádě

Také přemýšlíte, jaké maso budete příště grilovat, jakou připravíte marinádu. Vyzkoušejte moji grilovanou krkovičku s pikantní marinádou.

Pečená dýně s kuřecími medailonky v pikantní marinádě

Pečená dýně s kuřecími medailonky v pikantní marinádě

Když jsme byly děti, ani jsem netušila, že se dá dýně jíst. Jaká škoda. Dýni jsem si ve své kuchyni zamilovala a pečenou dýni dvojnásob.


Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…

Recept na pikantní Segedínský guláš

Recept na pikantní Segedínský guláš

Když budete mít chuť na něco opravdu pikantního, uvařte si segedínský guláš. Uchvátí vás škála úžasně propojených chutí. Od navinulé, přes pálivou, masovou i sametově jemnou po smetaně. Báječně chutná nejen po sladkých vánocích.