Jak jsem vařila v Bratislavě (workshop)
Moje vášeň pro vaření mne nečekaně zavedla až na Slovensko. Uveřejnila jsem jeden ze svých receptů na největším slovenském kulinářském portálu VARECHA.SK a umístila jsem se mezi pěticí nejsledovanějších receptů měsíce. A díky tomuto faktu jsem vyhrála účast na workshopu, který VARECHA.SK pořádala a vedl ho slovenský šéfkuchař Andrej Saturi.
V Bratislavě jsem mnoho let nebyla, dnes mohu říci: „Jaká škoda“. K samotné sobotní účasti jsme s manželem přidali ještě 3 dny navíc. Chtěli jsme si předvánoční atmosféru Bratislavy náležitě užít. A tak jsem se 23. 11. 2017 ocitla v Bratislavě.
Atmosféra v bratislavských ulicích i náměstích předčila moje očekávání, byla totiž úplně jiná než v Plzni. Všichni se usmívali, když jsem požádala o možnost fotografovat, nikdo nic nenamítal a nekřičel na mě, co si to dovoluji a ať to okamžitě smažu, že paní prodává originály.

Zdroj:Marcela Hackerová
Putování po Bratislavě, ochutnávání místní kuchyně (musím chválit, nebyla z instantu a polotovarů), osobní setkáním s mojí úžasnou Facebookovou přítelkyní Jolankou, mě natolik unavilo, že jsem šla spát ještě před devátou hodinou večerní s pevnou nadějí, že to zítřejší účinkování na sobotním workshopu ve škole vaření v Polus City Center, dopadne dobře a já si přivezu úžasný zážitek.

Zdroj:Marcela Hackerová
Dopoledne, 25. 11. 2017 v 11.00 hodin, jsme všichni připraveni. Celkem pět dvojic (každý si mohl někoho přivést s sebou). Všichni jsme dostali krásně zelenou „Varecháčskou“ zástěru. Pozdravili jsme se s Andrejem Saturim, šéfkuchařem a nyní i lektorem workshopu.

Zdroj:Marcela Hackerová
Hlavní hrdinkou celého snažení všech přítomných byla „KAČKA“, zkrátka česká, tedy slovenská kachna. Před námi na stole byla spousta surovin, ze kterých budeme vařit. Dvě celé kachny, balíčky kachních prsou, spousta zeleniny, mouka, černé pivo a nevím co všechno ještě. Jsou rozdány první úkoly.
Je třeba vykostit obě kachny a připravit kachní prsa na dva základní chody. První předváděčka od Andreje (vypreparoval kachní prso) a dalšího vykosťování se ujímáme Dominika a já. Ostatní nás pozorně sledují. Pak přebírají nože a pokračují. Každý si to musí vyzkoušet.

Zdroj:MArcela Hackerová
Andrej přechází k druhému stolu a začínáme připravovat rychlý chléb zadělávaný černým pivem. Recept na chleba mě velmi zaujal a jen co bude trochu času, musím chleba upéct.

Zdroj:Marcela Hackerová

Zdroj:Marcela Hackerová
Je to opravdu rychlé. Každý účastník má své úkoly. Chleba úspěšně kyne a začínají se péct kachní prsa.
Dominika a Marián smaží omeletu, pak Marián peče na pánvi kachní prsa, která se následně zapečou v troubě. Všechno běží jako po másle.

Zdroj:Marcela Hackerová

Zdroj:Marcela Hackerová
Docházím k poznání, že práce šéfkuchaře nejen na workshopu, ale hlavně v restauraci, mi připomíná práci dirigenta symfonického orchestru a v mém případě šéfa účtárny, každé číslo musí být správné a vše dokonale načasované (zaměstnanec musí dostat včas výplatu a stát včas a přesně svoje daně).
Chleba se peče, v druhé troubě se opékají oba skelety, ořezy i stehna vykostěných kachniček, Erika škvaří husí škvarky z kůží, Evka připravuje rýžové nudle. Andrej vše kontroluje.

Zdroj:Marcela Hackerová
A je čas připravit první chod – Orientální kachna s rýžovými nudlemi.
Krájí se zelenina, restuje se, filírují se pečená kachní prsa. Andrej připravuje omáčku, do které se vkládají všechny připravené ingredience. Nechat lehce proležet a servírujeme si první pokrm.

Zdroj:Marcela Hackerová
Po lehké svačince v podobě orientální kachny s rýžovými nudlemi dáváme vařit očištěný pastinák, několik brambor a cibulek na pastinákové pyré. Čistí se také cukety a další zelenina. Přistihuji se, že Erice říkám, že škvarky jsou akorát, ať je sundá z plotny.
Druhým hlavním chodem jsou kachní prsa s pastinákovým pyré a grilovanou zeleninou.

Zdroj:Marcela Hackerová
Jde to všechno strašně rychle. Někteří z nás grilují zeleninu, další mixují pyré a můžeme servírovat hlavní chod dnešního workshopového menu.

Zdroj:Marcela Hackerová
Pastinákové pyré jsem nikdy nejedla, ale vřele doporučuji, bylo velmi chutné až hedvábně chutné.
Andrej se tváří spokojeně, všechno klaplo a my si můžeme pochutnat na pastinákovém pyré a kachních prsou s grilovanou zeleninou. Všechno je krásně dozdobené jedlými květy.

Zdroj:Marcela Hackerová
Ve finále připravujeme kachní paštiku s pivním chlebem.
Paštika je vyrobená ze zbytků masa na skeletech obou kachen, které jsme umleli, přidali celé husí škvarky a notnou dávku kachního sádla. Ještě osolit, zamíchat a vše je spojeno v lahodnou kachní paštiku.
Co jiného si dát ke kachní paštice, než čerstvě upečený chléb zadělávaný černým pivem.

Zdroj:Marcela Hackerová
Čtyři hodiny vaření uplynuly tak neskutečně rychle, že nám nezbývá, než Adrejkovi poděkovat za perfektní kuchařskou školu, při které mě osobně naučil i několik zajímavých vychytávek.

Zdroj:Marcela Hackerová
Všichni účastníci ode mne dostávají dárky a pomalu se loučíme. Byl to nezapomenutelný zážitek ze společného vaření.
O našem snažení si můžete přečíst článek na portále VARECHA.SK
Děkuji portálu VARECHA.SK a všem zúčastněným za krásný zážitek. Možná se někdy znovu potkáme.

Autor: Marcela Hackerová
Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku
[Nahoru ↑]
Hodnocení
Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 4x
Vložit komentář
Komentáře
K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?
Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!