Jak jsem vařila v Bratislavě (workshop)

20. leden 2018

Moje vášeň pro vaření mne nečekaně zavedla až na Slovensko. Uveřejnila jsem jeden ze svých receptů na největším slovenském kulinářském portálu VARECHA.SK a umístila jsem se mezi pěticí nejsledovanějších receptů měsíce. A díky tomuto faktu jsem vyhrála účast na workshopu, který VARECHA.SK pořádala a vedl ho slovenský šéfkuchař Andrej Saturi.

Jak jsem vařila v Bratislavě (workshop)Jak jsem vařila v Bratislavě (workshop)

V Bratislavě jsem mnoho let nebyla, dnes mohu říci: „Jaká škoda“.  K samotné sobotní účasti jsme s manželem přidali ještě 3 dny navíc. Chtěli jsme si předvánoční atmosféru Bratislavy náležitě užít. A tak jsem se 23. 11. 2017 ocitla v Bratislavě.

Atmosféra v bratislavských ulicích i náměstích předčila moje očekávání, byla totiž úplně jiná než v Plzni. Všichni se usmívali, když jsem požádala o možnost fotografovat, nikdo nic nenamítal a nekřičel na mě, co si to dovoluji a ať to okamžitě smažu, že paní prodává originály.

Vánoční trhy v BratislavěVánoční trhy v Bratislavě
Zdroj:Marcela Hackerová

Putování po Bratislavě, ochutnávání místní kuchyně (musím chválit, nebyla z instantu a polotovarů), osobní setkáním s mojí úžasnou Facebookovou přítelkyní Jolankou, mě natolik unavilo, že jsem šla spát ještě před devátou hodinou večerní s pevnou nadějí, že to zítřejší účinkování na sobotním workshopu ve škole vaření v Polus City Center, dopadne dobře a já si přivezu úžasný zážitek.

Předvánoční atmosféra u Michalské brányPředvánoční atmosféra u Michalské brány
Zdroj:Marcela Hackerová

Dopoledne, 25. 11. 2017 v 11.00 hodin, jsme všichni připraveni. Celkem pět dvojic (každý si mohl někoho přivést s sebou). Všichni jsme dostali krásně zelenou „Varecháčskou“ zástěru. Pozdravili jsme se s Andrejem Saturim, šéfkuchařem a nyní i lektorem workshopu.

Andrej Saturi - dirigent workshopuAndrej Saturi - dirigent workshopu
Zdroj:Marcela Hackerová

Hlavní hrdinkou celého snažení všech přítomných byla „KAČKA“, zkrátka česká, tedy slovenská kachna. Před námi na stole byla spousta surovin, ze kterých budeme vařit. Dvě celé kachny, balíčky kachních prsou, spousta zeleniny, mouka, černé pivo a nevím co všechno ještě. Jsou rozdány první úkoly.

Je třeba vykostit obě kachny a připravit kachní prsa na dva základní chody. První předváděčka od Andreje (vypreparoval kachní prso) a dalšího vykosťování se ujímáme Dominika a já. Ostatní nás pozorně sledují. Pak přebírají nože a pokračují. Každý si to musí vyzkoušet.

Porcujeme kachnuPorcujeme kachnu
Zdroj:MArcela Hackerová

Andrej přechází k druhému stolu a začínáme připravovat rychlý chléb zadělávaný černým pivem. Recept na chleba mě velmi zaujal a jen co bude trochu času, musím chleba upéct.

Příprava pivního chlebaPříprava pivního chleba
Zdroj:Marcela Hackerová

Pivní chléb už kynePivní chléb už kyne
Zdroj:Marcela Hackerová

Je to opravdu rychlé. Každý účastník má své úkoly. Chleba úspěšně kyne a začínají se péct kachní prsa.

Dominika a Marián smaží omeletu, pak Marián peče na pánvi kachní prsa, která se následně zapečou v troubě.  Všechno běží jako po másle.

Dominika a Marián pečou omeletuDominika a Marián pečou omeletu
Zdroj:Marcela Hackerová

Andrej kontroluje pečení kachních prsouAndrej kontroluje pečení kachních prsou
Zdroj:Marcela Hackerová

Docházím k poznání, že práce šéfkuchaře nejen na workshopu, ale hlavně v restauraci, mi připomíná práci dirigenta symfonického orchestru a v mém případě šéfa účtárny, každé číslo musí být správné a vše dokonale načasované (zaměstnanec musí dostat včas výplatu a stát včas a přesně svoje daně).

Chleba se peče, v druhé troubě se opékají oba skelety, ořezy i stehna vykostěných kachniček, Erika škvaří husí škvarky z kůží, Evka připravuje rýžové nudle. Andrej vše kontroluje.

Husí škvarky se škvaříHusí škvarky se škvaří
Zdroj:Marcela Hackerová

A je čas připravit první chod – Orientální kachna s rýžovými nudlemi.

Krájí se zelenina, restuje se, filírují se pečená kachní prsa. Andrej připravuje omáčku, do které se vkládají všechny připravené ingredience. Nechat lehce proležet a servírujeme si první pokrm.

Orientální kachna s rýžovými nudlemiOrientální kachna s rýžovými nudlemi
Zdroj:Marcela Hackerová

Po lehké svačince v podobě orientální kachny s rýžovými nudlemi dáváme vařit očištěný pastinák, několik brambor a cibulek na pastinákové pyré. Čistí se také cukety a další zelenina. Přistihuji se, že Erice říkám, že škvarky jsou akorát, ať je sundá z plotny.

Druhým hlavním chodem jsou kachní prsa s pastinákovým pyré a grilovanou zeleninou.

Připavuje se hlavní chodPřipavuje se hlavní chod
Zdroj:Marcela Hackerová

Jde to všechno strašně rychle. Někteří z nás grilují zeleninu, další mixují pyré a můžeme servírovat hlavní chod dnešního workshopového menu.

Servírujeme kachní prsaServírujeme kachní prsa
Zdroj:Marcela Hackerová

Pastinákové pyré jsem nikdy nejedla, ale vřele doporučuji, bylo velmi chutné až hedvábně chutné.

Andrej se tváří spokojeně, všechno klaplo a my si můžeme pochutnat na pastinákovém pyré a kachních prsou s grilovanou zeleninou. Všechno je krásně dozdobené jedlými květy.

Kachní prsa s pastinákovým pyré a grilovanou zeleninouKachní prsa s pastinákovým pyré a grilovanou zeleninou
Zdroj:Marcela Hackerová

Ve finále připravujeme kachní paštiku s pivním chlebem.

Paštika je vyrobená ze zbytků masa na skeletech obou kachen, které jsme umleli, přidali celé husí škvarky a notnou dávku kachního sádla. Ještě osolit, zamíchat a vše je spojeno v lahodnou kachní paštiku.

Co jiného si dát ke kachní paštice, než čerstvě upečený chléb zadělávaný černým pivem.

Pivní chléb ke kachní pašticePivní chléb ke kachní paštice
Zdroj:Marcela Hackerová

Čtyři hodiny vaření uplynuly tak neskutečně rychle, že nám nezbývá, než Adrejkovi poděkovat za perfektní kuchařskou školu, při které mě osobně naučil i několik zajímavých vychytávek.

Já a Andrej SaturiJá a Andrej Saturi
Zdroj:Marcela Hackerová

Všichni účastníci ode mne dostávají dárky a pomalu se loučíme. Byl to nezapomenutelný zážitek ze společného vaření.

O našem snažení si můžete přečíst článek na portále VARECHA.SK

Děkuji portálu VARECHA.SK a všem zúčastněným za krásný zážitek. Možná se někdy znovu potkáme.

Vánoční trhy v Bratislavě
Vánoční trhy v Bratislavě
Předvánoční atmosféra u Michalské brány
Předvánoční atmosféra u Michalské brány
Andrej Saturi - dirigent workshopu
Andrej Saturi - dirigent workshopu

Porcujeme kachnu
Porcujeme kachnu
Příprava pivního chleba
Příprava pivního chleba
Dominika a Marián pečou omeletu
Dominika a Marián pečou omeletu

Andrej kontroluje pečení kachních prsou
Andrej kontroluje pečení kachních prsou
Husí škvarky se škvaří
Husí škvarky se škvaří
Pivní chléb už kyne
Pivní chléb už kyne


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 3x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Když jsem byla malá, maminka na moje obtížné zažívání měla jen jednu medicínu a to mátový sirup nebo mátový čaj. Léty jsem se s mátou natolik sžila, že si mátový čaj vařím dodnes.

Jak mi koprová omáčka zachránila život

Jak mi koprová omáčka zachránila život

Když vám ve žlučníku narostou kameny, zcela zásadně vám to změní stravovací návyky. Nastoupí drastická dieta. „Improvizovaná“ koprová omáčka se dát připravit i při dodržení všech dietních postupů. A věřte, že chutná velmi dobře.


Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Když maminka připravovala svíčkovou na smetaně, všichni jsme se těšili na oběd. Svíčková na smetaně je sice kalorická bomba, ale patří do kategorie neodolatelných pokrmů.

Vaření fazolí - jak správně uvařit fazole, aby nenadýmaly

Vaření fazolí - jak správně uvařit fazole, aby nenadýmaly

Jak uvařit fazole aby byly dobře stravitelné? Nebojte se toho. Mám vyzkoušený postup vaření fazolí, po kterém nebudete mít nepříjemný pocit nadýmání.