Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

17. leden 2015

K vytvoření tohoto receptu mě inspirovala poznámka u hesla Bacán v etnologickém časopisu Český lid z roku 1904 „Těsto stejné jako na lívance s přidáním nastrouhaných syrových brambor“. Bacán jsem upekla a bylo to velké dobrodružství. Prosím, čtěte dál….

Domažlický bacán – přílohová bramborová plackaDomažlický bacán – přílohová bramborová placka

Zde je citace z výše zmíněného časopisu z roku 1904 na téma Bacán:

… Je to pečivo dosti chutné. Proto také namlsalo se občanstvo domažlické, a kde kdo pekl jen bacána. Aby tomuto hýření kuchyňskému konec byl učiněn, vydali „páni na rathauzu“ nařízení, že nadále bacán se smí péci jen „na cedulku“, tj. na úřední povolení. Na cedulce té prý byla udána míra bacána, která se nesměla překročiti. Bacán nesměl býti širší a delší nežli byl pekáč, a vyšší než trouba. Děje-li se tak v Domažlicích dosud, neumím pověděti…..

Na přípravu bacánu budeme potřebovat

  • ¼ litru mléka
  • 1 vejce
  • 170 g hladké mouky
  • 10 g kvasnic
  • 1 kávová lžička krystalového cukru (nebo 2x nabrat mezi prsty)
  • 1 čajová lžička soli
  • 100 g syrových oloupaných brambor nastrouhaných najemno (asi 2 středně velké)
  • Kulatou formu na pečení o průměru 28 cm
  • Sádlo na vymazání formy
  • Strouhanku na vysypání formy

Postup přípravy

Mléko ohřejeme (nesmí být horké). Část, asi 1 dcl přelijeme do mísy, ve které budeme těsto připravovat. Do mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme cukr. Přikryjeme a necháme asi 10 minut kynout. Pak kvasnice v mléce důkladně rozmícháme.

Přilijeme zbytek mléka a přidáme vejce. Metličkou nebo ručním elektrickým šlehačem vše začneme šlehat. Mouku jsme si promíchali se solí a po lžících jí přidáváme do těsta za stálého šlehání.

Ušlehané těsto přikryjeme utěrkou a v teple necháme 20 minut kynout.

Nyní si připravíme formu, kterou vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Brambory oloupeme a najemno nastrouháme.

Z brambor vymačkáme vodu a přidáme je do částečně vykynutého těsta. Důkladně je vmícháme do těsta a necháme kynout ještě dalších 20 minut.

Mezi tím si troubu předehřejeme na 190 °C. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřátí trouby.

Po 35 minutách z trouby vyndáme voňavou do zlatova upečenou a báječně vonící 1,5 cm vysokou placku.

Je to úžasně chutnající příloha k salátům, čočce, omáčkám typu koprová nebo houbová. Grilované maso nebo ryby se salátem a čerstvě upečeným bacánem je dokonalá prezentace vaší kuchyně.

Vyzkoušela jsem bacán rovněž jako přílohu k salátu TABBOULEH. Výsledek byl nad očekávání. Doporučuji !!!

Připravené těsto
Připravené těsto
Vlijeme do pekáče
Vlijeme do pekáče
Před pečením
Před pečením

Upečený bacán
Upečený bacán
Bacán připraven k podávání
Bacán připraven k podávání
Servírování bacánu
Servírování bacánu

Struktura hotového bacánu
Struktura hotového bacánu
Domažlický bacán
Domažlický bacán
Domažlický bacán
Domažlický bacán


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 52x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka se za mého dětství vařila často. Když byla sezóna hub, tak i s houbami. Přiznám se, že v této době nepatřila k mým oblíbeným. Zachutnala mně mnohem později a mám ji ráda dodnes.

Bramborová pochoutka – Špalíčky z Pece pod Čerchovem podle mé přítelkyně Anny Baťkové

Bramborová pochoutka – Špalíčky z Pece pod Čerchovem podle mé přítelkyně Anny Baťkové

Tohle jídlo sice vypadá nenápadně, ale je to opravdová dobrota. Při loňské předvánoční návštěvě měla Anička obavu, zda nám budou špalíčky chutnat. Myslela si, že je to jídlo příliš obyčejné. Opak byl pravdou. Obyčejně možná vypadají, ale chutnají královsky.


SALÁT TABBOULEH

SALÁT TABBOULEH

Blížící se konec zimy ve mně, po všech těch hřejivých pokrmech, vzbuzuje chuť na něco zeleninového. Salát TABOULLEH patří k tradiční libanonské kuchyni, ale určitě si ho oblíbíte i vy. Je lehký, plný zeleniny a vitamínů. Je to velmi chutná příloha rovněž ke grilovaným masům i rybám.

Gratinování

Gratinování

Gratinování znamená zapékání pokrmů v troubě nebo pod grilem. Zejména u nás ve spojení s bešamelem, se strouhaným vyzrálým sýrem s vyšším obsahem tuku, případně i se strouhankou. Při gratinování vzniká, díky sýru nebo strouhance, na povrchu pokrmu křupavá krusta.