Pečená treska na víně s mandlovými lupínky

21. prosinec 2017

Kdo o vánocích vytahuje obočí nad českou klasikou – kaprem v trojobalu, může zkusit můj recept na pečenou tresku na víně s mandlovými lupínky. Příprava je rychlá, jednoduchá a chuťový efekt fantastický.

Pečená treska na víně s mandlovými lupínkyPečená treska na víně s mandlovými lupínky

Na přípravu 3 – 4 porcí pečené tresky budeme potřebovat

  • 600 gr čerstvých filetů tresky
  • Šťávu z poloviny citronu
  • Několik tenkých plátků citronu (měla jsem 5)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévkovou lžíci BBQ glazé Jack Daniels „Tennessee HONEY“
  • 1 polévkovou lžíci worcesterské omáčky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 2 polévkové lžíce mandlových plátků
  • 1 středně velkou mrkev nastrouhanou nahrubo
  • 10 jehliček nalámaného nebo nasekaného rozmarýnu
  • 1 dl suchého bílého vína
  • Plátek másla (cca 5 mm silný)

Postup přípravy pečené tresky na víně s mandlovými lupínky

Tresku opereme, necháme okapat a následně osušíme papírovými utěrkami.

Filety si rozložíme na tác nebo talíř a pokapeme je šťávou z poloviny citronu. Necháme filety odležet po dobu, než si připravíme marinádu.

Do misky nalijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje, přidáme jednu polévkovou lžíci worcesterské omáčky, jednu polévkovou lžíci BBQ glazé Jack Daniels „Tennessee HONEY“ a čajovou lžičku soli. Vše prošleháme metličkou.

BBQ glazé Jack Daniels „Tennessee HONEY“ prodávají v každém větším marketu v oddělení mezinárodní kuchyně. Já jsem BBQ kupovala v obchodech TESCO.

Filety tresky přemístíme do zapékací misky. Neosušujeme je. Štětečkem nebo mašlovačkou na ně naneseme připravenou marinádu. Pěkně ze všech stran filetu.

Na rybu nasypeme nastrouhanou mrkev, mandlové plátky a trochu jehliček rozmarýnu. Kdo chce, může přidat ještě pár plátků citronu.

Zapékací miska s treskou před pečenímZapékací miska s treskou před pečením
Zdroj:Marcela Hackerová

Nyní zapneme troubu na 200 °C.

Do vyhřáté trouby vložíme nezakrytou zapékací misku a minutovník nastavíme na 15 minut. Po uplynutí této doby rybu podlijeme vínem a na rybu položíme plátek másla rozdělený na několik částí.

Misku znovu vložíme do trouby a rybu necháme péct ještě dalších 15 minut.

Po vyjmutí pekáčku z trouby rybu hned podáváme. Třeba s bramborovým salátem, nebo opečenými či vařenými bramborami.

Úžasně chutná je i s hranolky nebo některým z listových salátů, přelitým citronovým vinegretem.

Zapékací miska s treskou před pečením
Zapékací miska s treskou před pečením
Treska zalitá vínem
Treska zalitá vínem
Pečená treska.
Pečená treska.

Pečená treska..
Pečená treska..
Jack Daniels – BBQ glazé
Jack Daniels – BBQ glazé

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 5x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Vepřová játra na bílém víně

Vepřová játra na bílém víně

Vepřová játra připravuji asi dvakrát do roka. O to víc mi chutnají. Příprava není časově náročná a podávané s domácími těstovinami jsou výborným tipem na rodinnou večeři.

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Králičí maso je tak univerzální, lze z něj připravit tolik skvělých jídel. Dnes jsem připravila králičí stehna s velmi chutnou omáčkou.


Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Do křupava upečená kachní stehna na zelí je jedno z jídel, které zbožňuji. Kachní maso je chutné, příprava rychlá a vám tak zbude více času pro sebe a pro rodinu.

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Masitá hovězí žebra v každém řeznictví běžně neseženete, ale když budete mít štěstí, rozhodně neváhejte a kupte je. Pečená žebra s hustou, tmavou a voňavou omáčkou je delikatesa.