Lahůdkový zelný salát

18. květen 2019

Lahůdkový zelný salát je pikantní, osvěžující, plný vitamínů a neskutečně dobrý. Když je sezona domácího kvašeného zelí, připravuji zelný salát poměrně často. Jeho chuť mi vždy povzbudí a dobře naladí. Třeba po nějakém těžkém dni či večírku.

Lahůdkový zelný salátLahůdkový zelný salát

Na přípravu 4 porcí lahůdkového zelného salátu si připravíme

  • 250 g měkkého salámu nebo oloupaných špekáčků, nakrájených na velikost sirky
  • 100 g nakládaných okurek, nakrájených na tenká kolečka
  • 1 velkou cibuli (cca 60 g) nakrájenou na jemné kostičky
  • Svazek nakrájené pažitky
  • 350 g kysaného domácího zelí (nepraného a překrájeného na menší kusy)
  • 4 g soli
  • ½ kávové lžičky mletého černého pepře
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje

Na zálivku si připravíme

  • 300 g zakysané smetany (14 %)
  • 1 polévkovou lžíci plnotučné hořčice
  • 3 polévkové lžíce sladkého kečupu
  • ½ kávové lžičky kajenského pepře
  • 2-3 špetky soli

Postup přípravy lahůdkového zelného salátu

Nejprve si připravíme zálivku. Já ve svém receptu uvádím zakysanou smetanu, ale kdo chce, může ji zaměnit za tučnější domácí či kupovanou majonézou nebo tatarskou omáčkou.

Do misky vyklopíme kysanou smetanu, přidáme ostatní uvedené suroviny a důkladně je metličkou promícháme. Necháme odstát 15 minut.

Nakrájený měkký salámSuroviny na zelný salát
Zdroj:Marcela Hackerová

Za tuto dobu si nakrájíme měkký salám na velmi tenké nudličky, dlouhé přibližně 2 cm o síle sirky. Zelí nepropíráme, odstranili bychom pikantnost. Pouze jej překrájíme na menší kusy.

Lahůdkový salát z kysaného zelí Vám vlije energii do žil.

Okurky nakrájíme na tenká kolečka, cibuli na jemné kostičky a pažitku nasekáme.

Nakrájené suroviny na salát - salám, okurky, zelí, pažitku i cibuli vložíme do mísy, ve které budeme salát připravovat.

Suroviny v míse pokropíme polévkovou lžící olivového oleje a přidáme i čerstvě namletý černý pepř.

Salát bez zálivkySalát bez zálivky
Zdroj:Marcela Hackerová

Vše promícháme a přidáme připravenou zálivku.

Dvěma lžícemi salát promícháme, pěkně odspodu, aby se všechny suroviny obalily zálivkou.

Salát necháme chvíli stát a pak ochutnáme, zda jsou chutě podle našich představ.

Chuť můžeme doladit klasickým mletým pepřem či kajenským pepřem, solí či pár špetkami krupicového cukru. Záleží jen na vás. Já jsem už nedochucovala.

Salát podáváme s chlebem, či bílým pečivem. Výborný je i opečený toustový chléb. Salát přijde obzvláště k chuti, po těžkém dni v zaměstnání.

Já mám vždy pocit, že mi salát vlije energii do žil.

Nakrájená cibule a pažitka
Nakrájená cibule a pažitka
Nakrájený měkký salám
Nakrájený měkký salám
Nakrájené kyselé okurky
Nakrájené kyselé okurky

Kysané zelí s mletým pepřem a lžící olivového oleje
Kysané zelí s mletým pepřem a lžící olivového oleje
Zálivka na salát
Zálivka na salát
Salát bez zálivky
Salát bez zálivky

Salát se zálivkou
Salát se zálivkou
Lahůdkový zelný salát
Lahůdkový zelný salát
Lahůdkový zelný salát.
Lahůdkový zelný salát.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 11x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Zelný salát Coleslaw

Zelný salát Coleslaw

Když vtrhne do mé kuchyně podzim, připravuji zelný salát Coleslaw. Příprava je snadná a rychlá. Suroviny jsou finančně dostupné. Salát Coleslaw podávám jako hlavní a lehké jídlo. Skvěle doplňuje i chuť pečeného nebo grilovaného masa. Pečené kuřátko se salátem Coleslaw je lahůdka.

Recept na salát Caprese

Recept na salát Caprese

Salát Caprese je připomenutí Itálie, léta a dovolené. Je chutný, lehký, vegetariánský a bezlepkový. V horkých letních dnech ideální večeře.


Slanečkový salát s bramborami

Slanečkový salát s bramborami

Kdo nikdy neochutnal slanečkový salát s bramborami, přišel o mnoho. Býval to pokrm chudých lidí. Dnes už to neplatí, protože slanečci jsou poměrně drahé rybky. Poprvé jsem salát ochutnala z jídelní tabule mé přítelkyně Jitky. Byl výborný.

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát, připravený podle tradiční receptury, je chutný a na přípravu rychlý. Je podáván jako příloha nebo jako samostatný pokrm. Až pojedete do Vídně, nezapomeňte ho tam ochutnat a pokud do Vídně nepojedete, připravte si salát podle mého receptu.