Košíčky s cuketou a kostičkami sýra

13. březen 2017

Košíčky s cuketou a sýrem jsou jednoduché, překvapivě rychlé na přípravu, finančně dostupné a chuťově neodolatelné.

Košíčky s cuketou a kostičkami sýraKošíčky s cuketou a kostičkami sýra

Na přípravu 12 košíčků budeme potřebovat

  • 230 g hladké mouky
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 60 g řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 100 g mléka pokojové teploty
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 135 g mladé cukety i se slupkou
  • 50 g sýra Provolone, Čedar nebo Ementál
  • 3 sušená rajčata, naložená v oleji nakrájená na malé kousky
  • 12 papírových košíčků
  • Plech na muffiny s 12 otvory
  • Ruční elektrický šlehač nebo robot

Postup přípravy košíčků s cuketou a kostičkami sýra

Cuketu podélně překrojíme na polovinu. Každou polovinu na třetiny a následně na plátky, asi 2 mm silné. Sýr nakrájíme na opravdu malé kostičky o hraně 3 mm. Mouku promícháme s práškem do pečiva.

Troubu zapneme a termostat nastavíme na 180 °C, horní i dolní ohřev.

Do mísy robota nalijeme mléko, olej a dvě rozklepnutá vajíčka. Přisypeme sůl. Robot zapneme na poloviční výkon a necháme suroviny šlehat 2 minuty.

Máte-li rádi pikantní chuť, můžete si přidat nasekané chilli papričky nebo chilli floky.

Robot nevypínáme a postupně, po lžících přidáváme mouku s práškem do pečiva až do úplného spotřebování připraveného množství. Pak robot vypneme.

Vyjmeme mísu s těstem a nyní ručně, za pomoci měchačky, do těsta zamícháme připravené plátky cukety, nakrájená sušená rajčata a následně i kostičky sýra. Máme hotovo.

Já jsem ještě přidala dvě špetky chilli floků, ale když nemáte rádi pikantní, chilli nepřidávejte.

Do otvorů plechu na muffiny vložíme papírové košíčky. Dvěma lžícemi těsto rovnoměrně rozdělíme do papírových košíčků. Jednou lžící nabereme těsto a druhou lžící těsto shrneme do papírového košíčku.

Naplněné košíčky těstemNaplněné košíčky těstem
Zdroj:  Marcela Hackerová

S muffinovým plechem několikrát zlehka bouchneme o kuchyňskou linku, aby se těsto v košíčkách zbavilo bublin. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C.

Pečeme 30 – 35 minut. Povrch košíčků nám zezlátne.

Upečené košíčky podebereme na plechu špejlí a přemístíme je na dortovou mřížku nebo na tác a necháme téměř vychladnout.

Jsou výborné samotné k vínu, nebo k husté polévce, třeba čočkové nebo bramborové s houbami.

Já jsem k nim připravila salát polníček s klasickým francouzským vinegretem.

Suroviny na košíčky
Suroviny na košíčky
Plech na muffiny s papírovými košíčky
Plech na muffiny s papírovými košíčky
Naplněné košíčky těstem
Naplněné košíčky těstem

Naplněné košíčky těstem (detail)
Naplněné košíčky těstem (detail)
Plech s upečenými košíčky
Plech s upečenými košíčky
Vyndání upečených košíčků z otvorů plechu pomocí špejle
Vyndání upečených košíčků z otvorů plechu pomocí špejle

Košíčky s cuketou a kostičkami sýra
Košíčky s cuketou a kostičkami sýra
Košíčky s cuketou a sýrem
Košíčky s cuketou a sýrem
Detail vnitřku košíčku
Detail vnitřku košíčku


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.93 hvězdiček / Hodnoceno: 15x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Knedlíčky z pivního sýra

Knedlíčky z pivního sýra

Knedlíčky z pivního sýra jsou chuťově velmi výrazné. S vývarem utvoří jedinečnou polévku. Lze je podávat samotné, jako předkrm s nějakým, vámi oblíbením dresinkem. Zkuste si je představit jako lehkou večeři se zeleninovým salátem a sklenkou bílého vína. Rozhodně vás nezklamou.

Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Vegetariánské karbanátky si oblíbí i zapřísáhlí milovníci masa. Příprava je tak jednoduchá, že by ji zvládly i děti. Z pár surovin vykouzlíte výborné jídlo.


Pstruh pečený s cuketou a petrželkou v jednom pekáčku v dietní variantě

Pstruh pečený s cuketou a petrželkou v jednom pekáčku v dietní variantě

Pokud se rozhodnete pro dietního pečeného pstruha s cuketou a petrželkou, čeká vás jednoduchá příprava, výtečná chuť rybího masa. Při dietě č. 4 je to opravdu chuťový zážitek.

Telecí (kuřecí) plátky s liškami a cuketou

Telecí (kuřecí) plátky s liškami a cuketou

Na přípravu je tento pokrm opravdu rychlý. Večeře nebo oběd budou na stole během půl hodiny. Na sklonku léta je to ideální jídlo.