Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

13. leden 2017

Vepřová panenka má mimořádně jemnou texturu masa. Je to takový klenot mezi vepřovým. Když se dobře připraví, dá se doslova krájet lžící a na jazyku se rozpadá jako moučník. Připravte si mojí vepřovou panenku s karamelizovanou cibulí a jablíčky a nebudete zklamáni. Je to delikatesa.

Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčkyVepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Na přípravu 2-3 porcí vepřové panenky budeme potřebovat

  • 400-500 g vepřové panenky
  • 20 g másla
  • Alobal na odležení panenky
  • Oprané menší syrové brambory i se slupkou

Marinádu připravíme z těchto surovin

  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajovou lžičku olivové tapenády
  • 1 čajovou lžičku omáčky hoisin
  • 1 čajovou lžičku worcestrové omáčky
  • 1 čajovou lžičku vinného octa
  • 1 čajovou lžičku (vrchem) hrubozrnné mořské soli
  • Odrhnuté lístky z 2 větviček tymiánu
  • Jehličky z jedné větvičky rozmarýnu, nasekané na jemno

Na karamelizovanou cibuli s jablky potřebujeme

  • 2 cibule nakrájené na kolečka
  • 2 oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nakrájená na kolečka
  • 1 polévkovou lžíci třtinového cukru
  • 0,5 dl červeného suchého vína

Postup přípravy vepřové panenky s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Nejprve si připravíme marinádu.

Do misky nalijeme 3 polévkové lžíce olivového oleje, přidáme olivovou tapenádu, obě omáčky (hoisin i worcestrovou), vinný ocet, sůl, lístky tymiánu a nasekané jehličky rozmarýnu. Vše důkladně promícháme.

Troubu zapneme na 170 °C

Brambory překrájíme na klíny a ponoříme je do studené vody, aby se z nich vyplavil škrob a byly chutnější.

Asi po 2 hodinách brambory slijeme a znovu opláchneme studenou vodou a důkladně utěrkou osušíme. Můžeme je upéct v horkovzdušné nebo klasické fritéze, či v troubě.

Vepřovou panenku omyjeme pod studenou vodou a osušíme papírovými utěrkami. Větší pánev necháme zahřívat.

Velmi důležité je vepřovou panenku nakonec opékání krátce glazovat.

Celou panenku potřeme marinádou, vložíme ji do horké pánve a opečeme ji důkladně ze všech stran. Trvá to přibližně 8 minut.

Po opečení do pánve přidáme máslo a panenku, za stálého polévání výpekem, glazujeme ještě 2 minuty.

Nyní vepřovou panenku, společně se lžící výpeku, přendáme z pánve na připravený alobal. Maso zabalíme a vložíme ho do vyhřáté trouby na 170 °C a necháme prohřívat 12-15 minut. Zbytek výpeku dále použijeme.

 

Opečená vepřová panenkaOpečená vepřová panenka
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Pánev se zbytkem výpeku, v které jsme opékali maso, stále zahříváme. Do výpeku vhodíme nakrájenou cibuli i nakrájená jablíčka a restujeme přibližně 5 minut. Bude-li nám chybět tuk, přidáme trochu másla.

Jablka přílohu dokonale zjemní.

Nyní obsah pánve zasypeme připraveným třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat přibližně 2 minuty. Obsah pánve zalijeme červeným vínem a důkladně vše promícháme.

Tekutinu v pánvi redukujeme asi na polovinu a je hotovo. Pánev odstavíme.

Vepřovou panenku vyndáme z trouby, opatrně rozbalíme alobal, pozor na horkou páru, a necháme ji tak 3 minuty vydýchat.

Zásadně do masa ničím nepícháme.

Propíchnutím by šťáva z masa vytekla a maso by ztratilo křehkost. Pamatujte si, že maso ztrácí na křehkosti také vlivem zamrazení a následného rozmrazení.

Panenku nakrájíme na plátky a podáváme ji společně s karamelizovanou cibulí a jablky. Výbornou přílohou jsou i naše opečené klíny brambor, které jsme před podáváním lehce posolili.

Můžete panenku podávat i s hranolky nebo bramborovou kaší nebo jen se zeleninovým salátem, třeba z polníčku, který přelijeme klasickým vinegretem.

 

Marináda na vepřovou panenku
Marináda na vepřovou panenku
Marinovaná vepřová panenka
Marinovaná vepřová panenka
Osušené klíny brambor
Osušené klíny brambor

Suroviny na karamelizovanou cibuli s jablíčky
Suroviny na karamelizovanou cibuli s jablíčky
Opečená vepřová panenka
Opečená vepřová panenka
Cibule, jablíčka a karamelizovaný cukr
Cibule, jablíčka a karamelizovaný cukr

Přidání červeného vína a následná redukce
Přidání červeného vína a následná redukce
Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky.
Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky.
Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky..
Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 21x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Vepřová panenka s fazolovými lusky

Vepřová panenka s fazolovými lusky

Maso vepřové panenské svíčkové mám velmi ráda. Dobře se s ním pracuje, je připravené za pár minut a chutí ho žádným jiným masem z prasátka nenahradíte.

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary, se špenátovou palačinkou

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary, se špenátovou palačinkou

Když budete chtít připravit něco opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, kupte vepřovou panenku. Plněná vepřová panenka je trefa do černého. Jídlo je hotové za pár minut, suroviny si můžete připravit i den předem a vám tak zbude hodně času pro pozvané hosty či rodinu.


Ostré kuře pečené na cibuli

Ostré kuře pečené na cibuli

Občas mívám chuť na něco ostrého a pikantního. Pak hledám ty správné suroviny k uspokojení svých chuťových pohárků. Ostré kuře mě nadchlo. Je mimořádně dobré a bude vám také chutnat.

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.