Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

13. leden 2017

Vepřová panenka má mimořádně jemnou texturu masa. Je to takový klenot mezi vepřovým. Když se dobře připraví, dá se doslova krájet lžící a na jazyku se rozpadá jako moučník. Připravte si mojí vepřovou panenku s karamelizovanou cibulí a jablíčky a nebudete zklamáni. Je to delikatesa.

Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčkyVepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Na přípravu 2-3 porcí vepřové panenky budeme potřebovat

  • 400-500 g vepřové panenky
  • 20 g másla
  • Alobal na odležení panenky
  • Oprané menší syrové brambory i se slupkou

Marinádu připravíme z těchto surovin

  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajovou lžičku olivové tapenády
  • 1 čajovou lžičku omáčky hoisin
  • 1 čajovou lžičku worcestrové omáčky
  • 1 čajovou lžičku vinného octa
  • 1 čajovou lžičku (vrchem) hrubozrnné mořské soli
  • Odrhnuté lístky z 2 větviček tymiánu
  • Jehličky z jedné větvičky rozmarýnu, nasekané na jemno

Na karamelizovanou cibuli s jablky potřebujeme

  • 2 cibule nakrájené na kolečka
  • 2 oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nakrájená na kolečka
  • 1 polévkovou lžíci třtinového cukru
  • 0,5 dl červeného suchého vína

Postup přípravy vepřové panenky s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Nejprve si připravíme marinádu.

Do misky nalijeme 3 polévkové lžíce olivového oleje, přidáme olivovou tapenádu, obě omáčky (hoisin i worcestrovou), vinný ocet, sůl, lístky tymiánu a nasekané jehličky rozmarýnu. Vše důkladně promícháme.

Troubu zapneme na 170 °C

Brambory překrájíme na klíny a ponoříme je do studené vody, aby se z nich vyplavil škrob a byly chutnější.

Asi po 2 hodinách brambory slijeme a znovu opláchneme studenou vodou a důkladně utěrkou osušíme. Můžeme je upéct v horkovzdušné nebo klasické fritéze, či v troubě.

Vepřovou panenku omyjeme pod studenou vodou a osušíme papírovými utěrkami. Větší pánev necháme zahřívat.

Velmi důležité je vepřovou panenku nakonec opékání krátce glazovat.

Celou panenku potřeme marinádou, vložíme ji do horké pánve a opečeme ji důkladně ze všech stran. Trvá to přibližně 8 minut.

Po opečení do pánve přidáme máslo a panenku, za stálého polévání výpekem, glazujeme ještě 2 minuty.

Nyní vepřovou panenku, společně se lžící výpeku, přendáme z pánve na připravený alobal. Maso zabalíme a vložíme ho do vyhřáté trouby na 170 °C a necháme prohřívat 12-15 minut. Zbytek výpeku dále použijeme.

 

Opečená vepřová panenkaOpečená vepřová panenka
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Pánev se zbytkem výpeku, v které jsme opékali maso, stále zahříváme. Do výpeku vhodíme nakrájenou cibuli i nakrájená jablíčka a restujeme přibližně 5 minut. Bude-li nám chybět tuk, přidáme trochu másla.

Jablka přílohu dokonale zjemní.

Nyní obsah pánve zasypeme připraveným třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat přibližně 2 minuty. Obsah pánve zalijeme červeným vínem a důkladně vše promícháme.

Tekutinu v pánvi redukujeme asi na polovinu a je hotovo. Pánev odstavíme.

Vepřovou panenku vyndáme z trouby, opatrně rozbalíme alobal, pozor na horkou páru, a necháme ji tak 3 minuty vydýchat.

Zásadně do masa ničím nepícháme.

Propíchnutím by šťáva z masa vytekla a maso by ztratilo křehkost. Pamatujte si, že maso ztrácí na křehkosti také vlivem zamrazení a následného rozmrazení.

Panenku nakrájíme na plátky a podáváme ji společně s karamelizovanou cibulí a jablky. Výbornou přílohou jsou i naše opečené klíny brambor, které jsme před podáváním lehce posolili.

Můžete panenku podávat i s hranolky nebo bramborovou kaší nebo jen se zeleninovým salátem, třeba z polníčku, který přelijeme klasickým vinegretem.

 

Marináda na vepřovou panenku
Marináda na vepřovou panenku
Marinovaná vepřová panenka
Marinovaná vepřová panenka
Osušené klíny brambor
Osušené klíny brambor

Suroviny na karamelizovanou cibuli s jablíčky
Suroviny na karamelizovanou cibuli s jablíčky
Opečená vepřová panenka
Opečená vepřová panenka
Cibule, jablíčka a karamelizovaný cukr
Cibule, jablíčka a karamelizovaný cukr

Přidání červeného vína a následná redukce
Přidání červeného vína a následná redukce
Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky.
Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky.
Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky..
Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 18x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary, se špenátovou palačinkou

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary, se špenátovou palačinkou

Když budete chtít připravit něco opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, kupte vepřovou panenku. Plněná vepřová panenka je trefa do černého. Jídlo je hotové za pár minut, suroviny si můžete připravit i den předem a vám tak zbude hodně času pro pozvané hosty či rodinu.

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.


Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

Pivní sýr s pečenou zeleninou, utopený v olivovém oleji, vám nabrousí chuť na sklenici oroseného plzeňského piva. Některé choulostivější nosíky možná budou protestovat, ale jen do momentu, než ho ochutnají. Po ochutnání neodolá nikdo. Naložený pivní sýr je výborným doplňkem každého venkovního grilov…

Vepřová játra na bílém víně

Vepřová játra na bílém víně

Vepřová játra připravuji asi dvakrát do roka. O to víc mi chutnají. Příprava není časově náročná a podávané s domácími těstovinami jsou výborným tipem na rodinnou večeři.