Karbanátky z brambor a balkánského sýra

Karbanátky z brambor a balkánského sýra
27.4.2019  |  Stáhnout jako PDF

Karbanátky z brambor a balkánského sýra, vlastně vegetariánské karbanátky, si oblíbí i zapřisáhlí milovníci masa. Příprava je tak jednoduchá, že by ji zvládly i děti. Chuť delikátní. Z několika surovin a bylinek vykouzlíte skvělý pokrm.

Na přípravu 12 kusů vegetariánských karbanátků budeme potřebovat

  • 500 g oloupaných starších brambor
  • 200 g balkánského sýra
  • 1 polévkovou lžíci Solamylu (vrchem)
  • 2-3 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 polévkovou lžíci nasekaných bylinek (petržel, pažitka, dobromysl, tymián; podle vlastní chuti a možností)
  • Mletý černý pepř
  • 1 cm nasekané chilli papričky nebo půl kávové lžičky pálivé papriky
  • Olej na smažení
  • Pánev s nepřilnavým dnem

Postup přípravy vegetariánských karbanátků

Starší oloupané brambory nastrouháme na nudličky.

Nastrouhané brambory přendáme do velkého síta a tlakem ruky přes síto z brambor vymačkáme všechnu vodu.

Vymačkané brambory dáme do mísy.

Balkánský sýr nastrouháme na hrubší nudličky a přidáme ho k bramborám. Přidáme nasekané bylinky a chilli papričku.

Vše zasypeme bramborovým škrobem (Solamyl) a připravenou strouhankou. Mlýnkem s černým pepřem nad těstem párkrát otočíme.

Postup přípravy karbanátků z brambor a balkánuPostup přípravy karbanátků z brambor a balkánu
Zdroj:Marcela Hackerová

Rukou nebo lžící všechny suroviny na karbanátky promícháme a vypracujeme směs, ze které budeme tvořit karbanátky.

Nesolíme, protože balkánský sýr je velmi slaný. Nepřidáváme ani vajíčko.

Do pánve nalijeme vyšší vrstvu tuku a začneme zahřívat. Z připravené směsi vytvoříme karbanátky přibližně o průměru 7 – 8 cm.

Karbanátky smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji do barvy lesního medu.

Smažení bramborových karbanátkůSmažení bramborových karbanátků
Zdroj:Marcela Hackerová


Rada

Po vložení karbanátků do oleje se nesnažte s nimi jakkoli posouvat.

Mají tendenci se lepit ke dnu. Kdybyste se snažili s nimi hýbat, potrhaly by se.

Nechte je smažit. Když jsou usmažené, sami se ode dna odlepí a pak je můžete lehce obrátit na druhou stranu.

Usmažené bramborové karbanátky s balkánským sýrem a bylinkamiUsmažené bramborové karbanátky s balkánským sýrem a bylinkami
Zdroj:Marcela Hackerová

Usmažené karbanátky prokládáme papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk.

Můžeme podávat s jakýmkoli zeleninovým salátem, ale já mám k nim nejraději lehce osolený ledový salát se smetanovým dresinkem a bylinkami.

Můžete si sami zvolit i jiný salát. Ten, který máte nejraději.

  • Nový komentář