Zeleninové polpette (karbanátky) s balkánským sýrem

Zeleninové polpette (karbanátky) s balkánským sýrem
16.5.2020  |  Stáhnout jako PDF

Když vám z léta zbyla starší a hodně vyzrálá cuketa, tak si určitě kladete otázku, co s ní? Loni na podzim jsem jich do lesa „pro zvířátka“ odvezla několik. Pak jsem litovala. Starší cuketa má sice tužší dužinu a méně vody, ale lze s ní zacházet jako s bramborami. Oloupat, odstranit jádřince a nastrouhat. Zeleninové polpette či karbanátky s balkánským sýrem, jsou z ní výborné.

Na 12 ks zeleninových polpette (karbanátků) budeme potřebovat

  • 600 g oloupané a jádřinců zbavené cukety
  • 180 g balkánského sýra
  • 1 celé syrové vejce
  • 2 polévkové lžíce vrchem kukuřičné mouky
  • 30 g nastrouhaného sýra (třeba Grana Padano)
  • 1 čajovou lžičku oregana
  • Kousek chilli papričky
  • Sůl a mletý pepř dle gusta každého
  • 1 arch papíru na pečení
  • 2 čajové lžičky olivového oleje na potření papíru na pečení

Polpette zapékáme na 200 °C po dobu 40-45 minut

Postup přípravy zeleninových polpette s balkánským sýrem

Připravenou dužinu z cukety nastrouháme na slzičkovém struhadle, trochu ji posolíme na cedníku ji necháme asi 30 minut vypotit. Mnoho vody z ní nedostaneme, protože už ji zráním ztratila.

Následně ji ještě rukou vymačkáme a přendáme ji do mísy na zadělávání těsta, kam jsme nastrouhali sýr Grana Padano a nasekali chilli papričku.

Chilli paprička je tam velmi chutná, ale každý si přidá tolik, aby si pochutnal a ne popálil zažívací trakt. Já jsem přidala 1 cm papričky jalapeno.

Nastrouhaná cuketaNastrouhaná cuketa se sýrem a chilli
Zdroj:Marcela Hackerová

Připravíme si plech, na který položíme papír na pečení. Papír lehce potřeme olivovým olejem. Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C. Horní i dolní ohřev.

Do připravené nastrouhané cukety nastrouháme balkánský sýr, přidáme 2 vrchovaté polévkové lžíce kukuřičné mouky, lžičku oregana a 1 rozklepnuté vajíčko. Vše promícháme.

Přidání kukuřičné moukyPřidání kukuřičné mouky
Zdroj:Marcela Hackerová

Těsto na polpette ochutíme mletým černým pepřem a pár špetkami soli, bude-li se nám zdát, že je těsto ještě málo slané. Někomu bude stačit slanost balkánského sýra.

Vlhkýma rukama z těsta vytvoříme polpette o velikosti 7-8 cm a 1,5-2 cm vysoké. Polpette klademe na připravený plech s papírem na pečení.

Polpette před pečením – detailPolpette před pečením – detail
Zdroj:Marcela Hackerová

Pečeme cca 40 minut. Já jsem ještě na posledních 5 minut pustila větrník.

Polpette jsou výborné samotné jen se salátem nebo jako příloha k masu. Jsou chutné i druhý den studené, třeba k svačině do práce.

  • Nový komentář
  • Anna H. 24.8.2022 19:47
    Dobrý den.Úžasný recept.Přidala jsem ještě 180 g nahrubo strouhaného uzeného tofu. Manžel cukety odmítal,ale když jsem mu dala ochutnat tyto polpette,tak si mlaskal a chtěl vědět,kdy je zase udělám.Moc děkuji za inspiraci.Určitě vyzkouším další Vaše recepty.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 25.8.2022 10:01
      Dobrý den, Anno H.,
      velmi mě potěšil Váš komentář. Chuť tofu neznám, ale stojí to za vyzkoušení. Podívám se po něm v obchodě. Je to i skvělý tip pro další zájemce. Jsem ráda, že chutnalo i Vašemu manželovi. Posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
  • Puncocharova 20.5.2020 20:29
    Dobrý večer ,báječný recept z cukety ,karbanátky z brambor ,koláč s balkánským sýrem to vše jsou báječný recepty - všem doporučuji ,dělám je každou léto ,když jsou cukety ,-s cuket se dělá koláč a další recepty jsou kuchařky -které to popisují -Krok za Krokem .....báječné.....
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.5.2020 17:25
      to Puncocharova: Dobrý den, paní Punčochářová.
      Sdílím Vaše nadšení pro cukety. Když jsou cukety, je stále co připravovat k jídlu. Variant je celá řada a jak píšete, jsou z nich výborná sladká i slaná jídla. Na stránkách mám i mé oblíbené cuketové halušky (jsou výborné), cuketové lečo, cuketové pečenáče. Jen jsem ještě všechny další recepty nestačila napsat.
      Mám tady komentář od jedné paní. Píše, že její manžel zásadně odmítá jíst cuketu. Paní připravila můj "cuketový pepřák" a manžel si moc pochutnával, protože nevěděl, že vlastně jí cuketu.
      Srdečně Vás zdravím. M.
      Odpovědět