Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou

23. květen 2016

Pokud máte rádi vyjímečnou chuť polévky, uvařte si hrachovou polévku s opečeným divokým chřestem, slaninou a chlebovými krutony. Polévka oplývá mnoha chutěmi a jedna porce vám určitě nebude stačit.

Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkouHrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou

Hrachovou polévku vařím vždy po jaru, když mi na zahradě vyrostou krásně křupavé výhonky divokého chřestu. Moje hrachová polévka ani v náznaku nepřipomíná tu instantní hrůzu, kterou nabízejí různé vývařovny a školní jídelny.

Na přípravu 4 porcí budeme potřebovat

  • 250 g sušeného zeleného hrachu
  • 1 l studné vody
  • 1 l vývaru (vody)
  • 1 polévkovou vrchovatou lžíci ovesných vloček
  • 1 bobkový list
  • Kytičku bylinek (tymián, oregáno, saturejka, šalvěj)
  • Tlakový hrnec
  • Mixér nebo food procesor (sekáček)

Na jíšku

  • 2 šalotky
  • 1 polévkovou lžíci másla
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • Na špičku nože pálivé papriky (nebo jak máte rádi)
  • 1 stroužek rozetřeného česneku

Na dokončení polévky

  • 4 plátky parmské nebo schwarzwaldské šunky
  • 2-3 výhonky divokého chřestu nebo koupeného zeleného chřestu
  • 2 krajíce nasucho opečeného chleba
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • Sůl
  • 1 polévkovou lžíci majoránky
  • Černý mletý pepř
  • 20 cm alobalové folie

Postup přípravy hrachové polévky

Sušený hrách den předem namočíme do litru studené vody. Druhý den vodu vylijeme a hrášek ještě jednou propláchneme studenou vodou.

Hrášek přesypeme do tlakového hrnce, zalijeme ho ¾ litrem studené vody. Přidáme větvičku oregána, tymiánu, saturejky, šalvěje a jeden bobkový list. Hrnec uzavřeme a dáme vařit. Od první známky varu vaříme 45 minut.

Vodu, ve které se vaří hrách, zásadně nesolit a nepřidávat cokoli kyselého.

Hrášek by se neuvařil doměkka, ale zůstal by stále tvrdý. I u hrášku platí proces beta-eliminace.

Po otevření hrnce udělejte test měkkosti hrášku. Jednotlivé kuličky musí jít lehce rozmáčknout mezi prsty.

Vodu, ve které se vařil hrášek, vylijeme. Vyvařené bylinky a bobkový list dáme stranou. Z uvařeného hrášku odebereme 4 polévkové lžíce, ty vložíme až do hotové polévky.

Uvařený hrášek přendáme do mixeru nebo food procesoru společně s jednou vrchovatou polévkovou lžící ovesných vloček. Přilijeme 1 dl vývaru a rozmixujeme do hladka.

Kdo by chtěl mít naprosto hladký krém, propasíruje rozmixovanou hrachovou kaši přes sítko nebo pasírku.

Hrachovou kaši pomocí stěrky přelijeme do hrnce, přidáme vývar a osolíme. Zvolna začneme zahřívat. Občas promícháme a eventuální pěnu sbíráme.

Nyní si připravíme jíšku. Do kastrůlku nebo menší pánve dáme máslo a na jemno naseknou šalotku. Restujeme asi 5 minut.

Přidáme rozetřený česnek a na špičku nože pálivou papriku. Promícháme a vše zasypeme 1 polévkovou lžící hladké mouky. Bude-li potřeba, přidejte ještě kousek másla.

Jíšku smažíme 3 minuty.

K hotové jíšce přilijeme jednu naběračku studené vody a metličkou ji rozšleháme do hladka.  Jíšku přidáme do hráškové polévky a metličkou ji v polévce rozmícháme.

Na opravdu mírném ohni ji necháme nepřikrytou provařit 20 minut. Občas ji ode dna zamícháme. Bude-li se vám zdát hustá, klidně přidejte naběračku vody.

Než se polévka provaří, připravíme si pruh alobalu. Šunku překrájíme nebo natrháme na menší kousky a vyskládáme je jednu polovinu alobalu.

Opraný chřest nakrájíme na menší kousky a položíme je na šunku. Druhou polovinu alobalu přeložíme přes šunku s chřestem a okraje pevně spojíme do balíčku.

Balíček vložíme pod gril a pečeme 5-6 minut na 160 °C.

Současně můžeme se slaninou a chřestem opékat i chlebové toasty na krutony. Po jejich opečení krajíce chleba pokapeme olivovým olejem a nakrájíme je na velikost sousta.

Polévka se provařila. Zdroj tepla vypneme. Dle chuti dosolíme, přidáme čerstvě namletý černý pepř a polévkovou lžíci majoránky. Polévku promícháme a je hotovo.

Do každého talíře nasypeme 1 polévkovou lžíci uvařeného hrachu a přelijeme ho uvařenou hráškovou polévkou. Do každého talíře vložíme opečenou šunku s chřestem a chlebové krutony.

Je to mimořádně chutná polévka. Když si ji uvaříte, napište mi, jak vám chutnala.

Bylinky do vody, ve které se bude vařit hrách
Bylinky do vody, ve které se bude vařit hrách
Namočený hrášek po 12 hodinách v tlakovém hrnci
Namočený hrášek po 12 hodinách v tlakovém hrnci
Cibulová jíška s česnekem a paprikou
Cibulová jíška s česnekem a paprikou

Šunka a divoký chřest
Šunka a divoký chřest
Hotová hrášková polévka v celé své kráse
Hotová hrášková polévka v celé své kráse
Detail hráškové polévky
Detail hráškové polévky


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 38x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Těstoviny s chřestem a panchetou

Těstoviny s chřestem a panchetou

Přiznám se, těstoviny nebyla moje parketa až do doby, než jsem si je připravila s chřestem. Těstoviny mám silně svázané s obdobím žlučníkové diety, kdy jsem si říkala, že je už nikdy nebudu jíst. Ale i zde platí, nikdy neříkej nikdy. Těstoviny s chřestem jsou výborné, rychle připravené a svojí chutí…

Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

Pivní sýr s pečenou zeleninou, utopený v olivovém oleji, vám nabrousí chuť na sklenici oroseného plzeňského piva. Některé choulostivější nosíky možná budou protestovat, ale jen do momentu, než ho ochutnají. Po ochutnání neodolá nikdo. Naložený pivní sýr je výborným doplňkem každého venkovního grilov…


Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Ve většině českých domácností má králík těžkou pozici. Někdo králičí maso rád, někdo nerad. Někteří dokonce prohlašují, že by králíka nikdy nejedli (brr). Je to ale předsudek, stejný jako nejíst dary moře, chobotnice nebo ústřice. Zkuste rodinu přesvědčit a řekněte, že ta božsky chutnající roláda je…