Polévka KYSELKA, jak ji měl rád tatínek

31. květen 2019

Také se občas vracíte ve svých vzpomínkách do dětství? Já ano a většinou je moje vzpomínka spojená s nějakým jídlem, protože jídlo v době mého dětství bylo pro mne velký strašák. Ale v maminčině kuchyni byly pro mne i milosrdné výjimky, jako třeba polévka KYSELKA, kterou měl rád tatínek a já také.

Polévka KYSELKA, jak ji měl rád tatínekPolévka KYSELKA, jak ji měl rád tatínek

Na přípravu 4 porcí polévky budeme potřebovat

  • 200 g fazolových lusků (čerstvých či mražených) pokrájených na velikost sousta
  • 50 g špeku (slaniny), nakrájeného na kostičky
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 150 g uzeného masa, nakrájeného na kostičky
  • 1 menší mrkev, nakrájenou na kostičky
  • 1-2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 1 čajovou lžičku mleté sladké papriky
  • Trochu chilli – každý dle svého gusta
  • 2 špetky celého kmínu
  • Lístky z 1 větvičky tymiánu
  • 5 g soli
  • 1 litr vývaru (vody)

Na dochucení a dozdobení hotové polévky

  • Mletý pepř
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 2 uvařená vajíčka natvrdo
  • Nasekané listy libečku či petrželky

Postup přípravy polévky KYSELKA, jak ji měl rád tatínek

Do hrnce, ve kterém budeme vařit polévku, vložíme kostičky špeku nebo slaniny a polévkovou lžíci sádla. Hrnec začneme zahřívat.

Když se kostičky špek či slanina začnou škvířit, přidáme k nim kostičky cibule a uzeného masa. Společně smažíme 5 minut.

Polévkový základ zasypeme polohrubou moukou a promícháme. Asi po jedné minutě smažení přisypeme do hrnce 1 čajovou lžičku mleté sladké papriky a chilli v množství dle svého uvážení.

Vše promícháme tak, aby se paprika spojila s tukem v hrnci. Smažíme krátce, necelou minutu.

Obsah hrnce zalijeme studeným vývarem nebo vodou. Metličkou vše promícháme.

Do hrnce dále přidáme pokrájené fazolové lusky a mrkvičku. Polévku povaříme 25 minut.

Pak hrnec odstavíme, ochutnáme, zda je polévka slaná dle našeho gusta. Přisypeme čerstvě namletý černý pepř a přidáme ocet.

Já přidávám 2 polévkové lžíce, ale každý si najde tolik octa, aby mu polévka chutnala.

Polévku na talířích dozdobíme nasekaným libečkem a pokrájenými vajíčky, uvařenými natvrdo.

TIP

Kdo má rád polévky hutnější, může do polévky, zároveň s mrkví, přidat i nakrájené kostičky z 2-3 syrových brambor.

Do odstavené a uvařené polévky můžete ještě přidat špetku majoránky.

Polévka KYSELKA, jak ji měl rád tatínek
Polévka KYSELKA, jak ji měl rád tatínek
Polévka KYSELKA, jak ji měl rád tatínek
Polévka KYSELKA, jak ji měl rád tatínek
Polévka KYSELKA, jak ji měl rád tatínek
Polévka KYSELKA, jak ji měl rád tatínek


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Připravit si polévku cibulačku před osmdesáti roky v šumavských domácnostech nebylo nijak finančně náročné a hub bylo vždycky dost. Když se zabila slepice, připravil se silný vývar a z masa se udělaly nastavované karbanátky, aby se na každého dostalo.

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.


Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Když maminka připravovala svíčkovou na smetaně, všichni jsme se těšili na oběd. Svíčková na smetaně je sice kalorická bomba, ale patří do kategorie neodolatelných pokrmů.

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Když jsem byla malá, maminka na moje obtížné zažívání měla jen jednu medicínu a to mátový sirup nebo mátový čaj. Léty jsem se s mátou natolik sžila, že si mátový čaj vařím dodnes.