Ricottové noky (gnocchi = ňóky)

8. březen 2019

Ricottové noky (gnocchi = ňóky) jsou jednou z mnoha variant klasické italské přílohy. Jsou lahodné, rychle připravené a můžete je podávat třeba k omáčkám, stejně jako v Čechách knedlíky.

Ricottové noky (gnocchi = ňóky)Ricottové noky (gnocchi = ňóky)

Na přípravu 4 porcí ricottových noků potřebujeme

  • 180 g hladké mouky + na podsypání
  • 250 g ricotty
  • 1 celé vejce
  • ½ čajové lžičky soli do těsta
  • 1 čajovou lžičku soli do vody na vaření noků
  • 1 polévkovou lžíci nastrouhaného sýra Grana Padano

Postup přípravy ricottových noků

Jako první si dáme vařit vodu na noky. Zvolíme prostornější hrnec nebo kastrol s dostatečným množstvím vody. Vodu osolíme 1 vrchovatou čajovou lžičkou soli. Vodu necháme přijít k varu.

Nyní se pustíme do těsta. Z uvedených surovin (vejce, ricotty, sýru, mouky a soli) ručně vypracujeme kouli, kterou vyklopíme na pomoučený vál a krátce ji proděláme.

Postup přípravy těsta na nokyPostup přípravy těsta na noky
Zdroj: Marcela Hackerová

Těsto musí být měkké. Kdybychom přidali více mouky, noky by byly tuhé.

Z těsta ručně vytvarujeme obdélník přibližně 2 cm vysoký. Na tvarování můžeme použít i váleček. Kráječem na pizzu plát těsta podélně nakrájíme na pruhy, přibližně 2 cm široké.

Z každého pramenu ručně uděláme kulatý váleček, který nožem nakrájíme na kusy – noky, asi 2,5 cm dlouhé.

Krájení válečkuKrájení válečku
Zdroj:Marcela Hackerová

Připravené noky z celého těsta dáme do vroucí vody. Lžící nebo měchačkou s nimi opatrně zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Když všechny vyplavou na hladinu, jsou uvařené.

Vyndáme je děravou naběračkou, necháme okapat a přendáme do mísy nebo rovnou do připravené omáčky.

Uvařené ricottové nokyUvařené ricottové noky
Zdroj:Marcela Hackerová

Ricottové noky jsou jemné a velmi chutné. Já je mám nejraději k omáčce z rajčat s masovými knedlíčky.

Když uděláte noků více nebo vám zbydou, klidně s nimi naložte jako s knedlíky.

Podávejte je třeba se smaženými vajíčky a naloženou okurkou nebo se salátem z čerstvé zeleniny.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 9x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na ricottové knedlíčky – Ndunderi

Recept na ricottové knedlíčky – Ndunderi

Tyhle báječně chutnající knedlíčky, nebo také noky, jsem poprvé ochutnala v Itálii. Natolik mě zachutnaly, že jsem si říkala, že musím získat recept. Recept jsem sehnala a ráda se s vámi o něj podělím.

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Říkala jsem si, že když může být kuře 100x jinak, proč bych nevyzkoušela kuře na černém pivě a rozmarýnu. A výsledek? Tak ten lahodil oku svojí barevností a mlsnému jazýčku svojí chutí. Tak pojďme ho společně připravit.


Polenta – kukuřičná kaše

Polenta – kukuřičná kaše

Když se řekne „polenta“ tak první, co si představuji, je nádherná zlatavě žlutá barva. Polenta je kaše z kukuřičné mouky nebo krupice. Polenta je zdravý pokrm bohatý na vlákninu, bílkoviny a také na minerály a vitamíny.

Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šunky

Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šunky

Připravovat těstoviny s různou variací omáček jsem se naučila od italských kuchařů. Jejich „pasta“ je něco naprosto jiného, než těstoviny s kečupem. Vyzkoušejte se mnou těstoviny se skvělou omáčkou z ricotty, s cuketou a kostičkami šunky nebo uzené slaniny. Pokrm je bleskově připravený a chuť je lah…