Recept na vepřový paprikáš

Recept na vepřový paprikáš
23.11.2018  |  Stáhnout jako PDF

Jako dítě jsem k nedělnímu obědu milovala kuře na paprice. Dnes mám ráda i vepřový paprikáš, tu lahodou omáčku s měkkým masem a knedlíkem. Kdo by odolal.

Paprikáš se připravuje z libového masa, převážně drůbežího, telecího, králičího nebo třeba vepřového.

V paprikáši a tím se nenechme zmást, je poměrně málo mleté papriky, ale do pokrmu se přidává paprika syrová, která se dusí společně s masem.

Neodmyslitelnou součástí paprikáše je smetana. Paprikáš bez smetany není paprikáš. Maso se krájí na kostky a do pokrmu se přidávají i nakrájená rajčata.

V paprikáši najdeme i vyšší podíl omáčky než masa. Takovým paprikášem je i naše „kuře na paprice“.

Na přípravu 4-6 porcí vepřového paprikáše si připravíme

  • 800 g vepřového masa (měla jsem plec), nakrájeného na kostky přibližně o hraně 3 cm
  • 2 středně velké cibule nakrájené na kostičky
  • 2 polévkové lžíce sádla nebo přepuštěného másla
  • 1 čajovou lžičku mleté sladké papriky
  • 5 datlových rajčat nakrájených na menší kusy
  • 2 syrové červené papriky bez jádřinců, nakrájené na malé kousky
  • ½ litru horkého kuřecího vývaru nebo vody
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 polévkovou lžíci (vrchem) hladké mouky
  • Sůl
  • Mletý černý pepř

Na dozdobení talířů potřebujeme

  • nasekanou čerstvou petrželku
  • kousky čerstvé červené papriky

Postup přípravy vepřového paprikáše

Nakrájenou cibuli zasmažíme na tuku, dokud nezačne růžovět. Cibuli mícháme a kontrolujeme, aby nezačala hnědnout.

Do osmažené cibule přidáme čajovou lžičku mleté sladké papriky a přibližně 1 minutu ji zasmažíme.

K osmažené cibuli s paprikou přidáme kostky masa a smažíme je tak dlouho, až jsou opečené ze všech stran.

Maso osolíme 1 rovnou čajovou lžičkou soli, přidáme nakrájenou červenou papriku a kousky datlových rajčat.

Přidání kousků rajčat a syrové červené paprikyPřidání kousků rajčat a syrové červené papriky
Zdroj:Marcela Hackerová

Podlijeme polovinou horkého kuřecího vývaru nebo vody. Hrnec zakryjeme a na opravdu mírném ohni, za občasné kontroly, maso dusíme 60 minut (1 hodinu). Bude-li potřeba, podléváme dalším vývarem.

Než nám maso změkne, připravíme si smetanový závarek. Zakysanou smetanu přendáme do misky, přidáme 1 polévkovou lžíci (vrchem) hladké mouky, 2-3 špetky soli a vše metličkou prošleháme, až nám vznikne hladký smetanový krém.

Těsně před přidáním do hrnce k masu, přilijeme ještě 1-2 naběračky horkého vývaru nebo vody a opět vše dohladka prošleháme.

Po hodině dušení masa ochutnáme, zda je maso měkké. Pokud ne, přidáme ještě 15-20 minut dušení na mírném ohni.

Uvařený vepřový paprikáš v hrnciUvařený vepřový paprikáš v hrnci
Zdroj:Marcela Hackerová

K měkkému masu přilijeme připravený smetanový závarek, důkladně promícháme a mírně povaříme 15 minut. Provaření je důležité proto, abychom mouku v pokrmu lépe trávili.

Po provaření omáčky hrnec odstavíme ze zdroje tepla. Přidáme špetku mletého černého pepře a ještě ochutnáme, zda není potřeba pokrm dosolit.

Podáváme s knedlíkem, krupicovými noky či s těstovinami. Hotové jídlo podáváme strávníkům ozdobené nasekanou petrželkou, kousky čerstvě nakrájené červené papriky a dozdobit můžeme i kopečkem zakysané smetany.

  • Nový komentář
  • františekpacas 27.9.2022 10:05
    recept je dobrýale čajová lžička papriky je málo to samé s moukou u nás nemusí být pokrm samé maso , ale hodně omáčky
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.9.2022 14:25
      Zdravím, Františku.
      Souhlasím, v omáčce musí být cítit chuť papriky, proto "na paprice", a na to je jedna lžička papriky málo. V mé omáčce je větší množství mleté papriky nahrazeno paprikou syrovou. No a pokud jste přidal i více tekutiny (pokrm nemusí být samé maso), pak je samo sebou, že jste přidal i více mouky, aby omáčka měla tu správnou hustotu.
      Každého kuchaře či kuchařku chválím, že si najdou tu svoji správnou cestu a můj recept je jen návod. Ale nejdůležitější je, že "na paprice" je velká dobrota. M.
      Odpovědět