Recept na vepřový paprikáš

23. listopad 2018

Jako dítě jsem k nedělnímu obědu milovala kuře na paprice. Dnes mám ráda i vepřový paprikáš, tu lahodou omáčku s měkkým masem a knedlíkem. Kdo by odolal.

Recept na vepřový paprikášRecept na vepřový paprikáš

Paprikáš se připravuje z libového masa, převážně drůbežího, telecího, králičího nebo třeba vepřového.

V paprikáši a tím se nenechme zmást, je poměrně málo mleté papriky, ale do pokrmu se přidává paprika syrová, která se dusí společně s masem.

Neodmyslitelnou součástí paprikáše je smetana. Paprikáš bez smetany není paprikáš. Maso se krájí na kostky a do pokrmu se přidávají i nakrájená rajčata.

V paprikáši najdeme i vyšší podíl omáčky než masa. Takovým paprikášem je i naše „kuře na paprice“.

Na přípravu 4-6 porcí vepřového paprikáše si připravíme

  • 800 g vepřového masa (měla jsem plec), nakrájeného na kostky přibližně o hraně 3 cm
  • 2 středně velké cibule nakrájené na kostičky
  • 2 polévkové lžíce sádla nebo přepuštěného másla
  • 1 čajovou lžičku mleté sladké papriky
  • 5 datlových rajčat nakrájených na menší kusy
  • 2 syrové červené papriky bez jádřinců, nakrájené na malé kousky
  • ½ litru horkého kuřecího vývaru nebo vody
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 polévkovou lžíci (vrchem) hladké mouky
  • Sůl
  • Mletý černý pepř

Na dozdobení talířů potřebujeme

  • nasekanou čerstvou petrželku
  • kousky čerstvé červené papriky

Postup přípravy vepřového paprikáše

Nakrájenou cibuli zasmažíme na tuku, dokud nezačne růžovět. Cibuli mícháme a kontrolujeme, aby nezačala hnědnout.

Do osmažené cibule přidáme čajovou lžičku mleté sladké papriky a přibližně 1 minutu ji zasmažíme.

K osmažené cibuli s paprikou přidáme kostky masa a smažíme je tak dlouho, až jsou opečené ze všech stran.

Maso osolíme 1 rovnou čajovou lžičkou soli, přidáme nakrájenou červenou papriku a kousky datlových rajčat.

Přidání kousků rajčat a syrové červené paprikyPřidání kousků rajčat a syrové červené papriky
Zdroj:Marcela Hackerová

Podlijeme polovinou horkého kuřecího vývaru nebo vody. Hrnec zakryjeme a na opravdu mírném ohni, za občasné kontroly, maso dusíme 60 minut (1 hodinu). Bude-li potřeba, podléváme dalším vývarem.

Než nám maso změkne, připravíme si smetanový závarek. Zakysanou smetanu přendáme do misky, přidáme 1 polévkovou lžíci (vrchem) hladké mouky, 2-3 špetky soli a vše metličkou prošleháme, až nám vznikne hladký smetanový krém.

Těsně před přidáním do hrnce k masu, přilijeme ještě 1-2 naběračky horkého vývaru nebo vody a opět vše dohladka prošleháme.

Po hodině dušení masa ochutnáme, zda je maso měkké. Pokud ne, přidáme ještě 15-20 minut dušení na mírném ohni.

Uvařený vepřový paprikáš v hrnciUvařený vepřový paprikáš v hrnci
Zdroj:Marcela Hackerová

K měkkému masu přilijeme připravený smetanový závarek, důkladně promícháme a mírně povaříme 15 minut. Provaření je důležité proto, abychom mouku v pokrmu lépe trávili.

Po provaření omáčky hrnec odstavíme ze zdroje tepla. Přidáme špetku mletého černého pepře a ještě ochutnáme, zda není potřeba pokrm dosolit.

Podáváme s knedlíkem, krupicovými noky či s těstovinami. Hotové jídlo podáváme strávníkům ozdobené nasekanou petrželkou, kousky čerstvě nakrájené červené papriky a dozdobit můžeme i kopečkem zakysané smetany.

Osmažená cibule s mletou paprikou
Osmažená cibule s mletou paprikou
Smažení kostek vepřového masa s cibulí
Smažení kostek vepřového masa s cibulí
Přidání kousků rajčat a syrové červené papriky
Přidání kousků rajčat a syrové červené papriky

Uvařený vepřový paprikáš v hrnci
Uvařený vepřový paprikáš v hrnci
Vepřový paprikáš na talíři
Vepřový paprikáš na talíři
Vepřový paprikáš.
Vepřový paprikáš.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.95 hvězdiček / Hodnoceno: 22x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na plněný vepřový bok

Recept na plněný vepřový bok

„Maso plněné masem“ chutná všem. Snad jen s výjimkou jeho zapřisáhlých odpůrců. Vyzkoušejte plněný vepřový bok jako pohoštění - třeba za studena. Krájený na tenké plátky, s okurkou, tmavým pečivem a pivem, je úplný sen.

Guláš a všichni jeho bratranci – paprikáš, perkelt a tokáň

Guláš a všichni jeho bratranci – paprikáš, perkelt a tokáň

Přiznejme si, že když si v restauraci přečteme některý z výše uvedených názvů na jídelním lístku, bezpečně známe jen guláš.


Recept na dršťkovou polévku z vepřového žaludku

Recept na dršťkovou polévku z vepřového žaludku

Vzpomínám si, že když jsem byla dítě a u nás se uvařila k obědu dršťková polévka, nikdy jsem neobědvala. Naštěstí se chutě časem mění. Dnes, když se zeptám, zda mám uvařit dršťkovou polévku, všichni nadšeně souhlasí.Dršťková polévka patří k mým oblíbeným.

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…