Vepřové maso á la Bourguignon

18. červenec 2019

Místo tradičního hovězího masa jsem použila maso vepřové. I vepřové maso po Burgundsku je lahůdka. A stejně jako každé ragú, i Bourguignon chutná nejlépe druhý den.

Vepřové maso á la BourguignonVepřové maso á la Bourguignon

Na přípravu 6 porcí vepřového masa á la Bourguignon si připravíme

  • 1 kg vepřové krkovice nakrájené na větší kostky (5cm)
  • 30 g uzeného špeku nakrájeného na kostičky
  • 125 g slaniny nakrájené na menší kousky
  • 2 šalotky nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku, rozetřené se solí
  • 2 vepřové kůže, povařené v neosolené vodě 20 minut (rozměr cca 5x20cm) a nakrájené na proužky
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 12 ks velkých lišek nebo žampionů překrojených na polovinu
  • 1 mrkev nakrájenou na kolečka
  • 1 větvičku tymiánu
  • 1 větvičku rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • ½  litru hovězího vývaru
  • ½  litru dobrého suchého červeného vína
  • 14 malých cibulek vcelku
  • 1 polévkovou lžíci másla + 1 polévkovou lžíci oleje na opečení cibulek

Na obalení masa si připravíme směs ze

  • 2 polévkových lžic (vrchem) hladké mouky
  • 1 čajové lžičky soli
  • 1 kávové lžičky mletého černého pepře

Postup přípravy masa po Burgundsku

Bourguignon  se tradičně připravuje z hovězí kližky. Já jsem ve svém receptu použila vepřovou krkovici a na doplnění kolagenu (hovězí kližka ho obsahuje hodně) jsem použila dvě vepřové kůže.

Vepřové maso po Burgundsku je lahůdka.

Do většího, zahřátého hrnce, vhodíme kousky slaniny a kostičky špeku. Asi po 2 minutách začnou pouštět tuk a to je vhodná doba přidat kostky masa obalené ve směsi mouky, soli a pepře.

Maso důkladně osmažíme ze všech stran. V této fázi by maso nemělo začít pouštět šťávu.

Opečené kusy masa vyjmeme děravou naběračkou z hrnce a dáme je na chvíli stranou.

12 Postup přípravy masa na Bourguignon12 Postup přípravy masa na Bourguignon
Zdroj: Marcela Hackerová

Do prázdného hrnce přidáme 1 polévkovou lžíci oleje, kostičky šalotky a proužky předvařených vepřových kůží.

Smažíme a mícháme 4 – 5 minut. Cibule musí začít zlátnout. K cibulce přidáme rozetřený česnek se solí a velmi krátce, asi 1 minutu zasmažíme.

Kostky osmaženého masa vrátíme do kastrolu k osmažené cibuli, česneku a proužkům kůže.

Přidáme větvičku tymiánu, nakrájené jehličky rozmarýnu, 2 bobkové listy a kolečka mrkve. Směs promícháme a podlijeme ½ litrem hovězího vývaru a ½ litrem dobrého suchého červeného vína.

07 Maso zalijeme hovězím vývarem07 Maso zalijeme hovězím vývarem
Zdroj:Marcela Hackerová

Promícháme a nezakryté dusíme těsně u bodu varu přibližně 2 hodiny. Maso musí být měkké a omáčka hustá. Po dobu varu nezapomínáme občas promíchat.

Stejně jako každé ragú, i Bourguignon chutná nejlépe druhý den.

Jako poslední si připravíme cibulky.

Do menší, rozpálené, pánve dáme lžíci másla s lžící oleje a připravené cibulky na tuku osmažíme téměř do hněda. Je legrační pozorovat cibulky, jak v rozpáleném tuku tančí a vrtí se.

09 Opečené cibulky09 Opečené cibulky
Zdroj:Marcela Hackerová

Do téměř hotového pokrmu přidáme opečené cibulky a připravené nakrájené houby a ještě společně podusíme 15 – 20 minut.

Bourguignon ochutnáme a případně dosolíme. Já jsem už nesolila.

Podávat můžeme s rýží, širokými nudlemi či bagetou.

01 Suroviny na Bourguignon
01 Suroviny na Bourguignon
02 Maso nakrájené na větší kusy
02 Maso nakrájené na větší kusy
03 Nakrájené předvařené vepřové kůže, šalotky a česnek
03 Nakrájené předvařené vepřové kůže, šalotky a česnek

04 Smažení masa obaleného v mouce
04 Smažení masa obaleného v mouce
05 Osmažené kusy masa
05 Osmažené kusy masa
06 Smažení šalotky a vepřových kůží
06 Smažení šalotky a vepřových kůží

07 Maso zalijeme hovězím vývarem
07 Maso zalijeme hovězím vývarem
08 Maso zalijeme červeným vínem
08 Maso zalijeme červeným vínem
09 Opečené cibulky
09 Opečené cibulky


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 18x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosce

Vepřové kotlety na houbách, pečené v remosce

Pokrmy s houbami mám všeobecně velmi ráda. Vepřové kotlety na houbách nejsou výjimkou. Příprava je nenáročná a chuťový efekt výborný. Než se maso upeče, můžete si třeba číst knihu nebo si hrát s dětmi.

Vepřové kotlety na rozmarýnu se zeleninou

Vepřové kotlety na rozmarýnu se zeleninou

Připravte si vepřové kotlety netradičně. Smažené mi chutnají více v zimě, s bramborovým salátem, ale v létě je mám raději se zeleninou.


Plátky vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce

Plátky vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce

Budete-li toužit po něčem opravdu chuťově bohatém, připravte si plátky vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce podle mého receptu. Se šťouchanými bramborami či bramborovou kaší je to áčkový festival chuti.

Vepřové krkovice připravené na způsob steaků

Vepřové krkovice připravené na způsob steaků

Vepřová krkovice připravená na způsob steaků je velmi křehká a chutná. Záleží jen na vaší volbě, jak propečenou ji bude chtít. Pečení trvá jen pár minut a výsledek stojí za to.