Ostré kuře pečené na cibuli

1. červen 2018

Občas mívám chuť na něco ostrého a pikantního. Pak hledám ty správné suroviny k uspokojení svých chuťových pohárků. Ostré kuře mě nadchlo. Je mimořádně dobré a bude vám také chutnat.

Ostré kuře pečené na cibuliOstré kuře pečené na cibuli

Na přípravu 3 - 4 porcí ostrého kuřete budeme potřebovat

  • 3 – 4 kuřecí čtvrtky rozdělené v kloubu na dvě části
  • 5 cibulí nakrájených na půlkolečka
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 20 g uzeného špeku nakrájeného na kostičky
  • 2 dl světlého 10° piva
  • 1 dl vody, případně další na podlití
  • Sůl

Na marinádu si připravíme

  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 polévkovou lžíci barbecue glazé od Jacka Danielse (nebo medu)
  • 2 polévkové lžíce worcesterské omáčky
  • 3 čajové lžičky červené curry pasty
  • 1 čajovou lžičku pálivé papriky
  • 1 čajovou lžičku soli

Postup přípravy ostrého kuřete pečeného na cibuli

Jednotlivé kusy kuřete osolíme. Všechny uvedené suroviny na marinádu promícháme v misce, aby se chutě propojily.

Polovinu připravené marinády vmasírujeme do kuřecího masa a necháme v míse odpočívat. Mezitím si připravíme pekáč na pečení.

Fotopostup přípravy ostrého kuřeteFotopostup přípravy ostrého kuřete
Zdroj:Marcela Hackerová

Na dno pekáče rozložíme nakrájené kostičky uzeného špeku, přidáme 2 polévkové lžíce sádla a celé dno pokryjeme cibulí nakrájenou na půlkolečka.

Pekáč položíme na plotnu a necháme rozpustit sádlo a lehce zaškvařit kostičky špeku. Stačí 2 – 3 minuty. Vše promícháme, aby se nám obalila cibule tukem.

Na cibuli rozložíme namarinované kuřecí maso a nezakryté vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 30 minut.

Podlití kuřete naředěnou druhou polovinou marinády pivem a vodouPodlití kuřete naředěnou druhou polovinou marinády pivem a vodou
Zdroj: Marcela Hackerová

Po uplynutí této doby pekáč z trouby vyjmeme a přilijeme ke kuřecímu masu druhou polovinu marinády, ve které jsme navíc rozmíchali 2 dl světlého piva a 1 dl vody.

Pekáč vložíme zpět do trouby a nezakryté pečeme dalších 45 minut. Bude-li potřeba, přilijeme do pekáče trochu vody.

Upečené ostré kuře můžeme podávat s čerstvým chlebem nebo s hranolky. I zeleninový salát je výborný, třeba salát coleslaw.

 

Marináda na kuře
Marináda na kuře
Kuřecí maso v marinádě
Kuřecí maso v marinádě
Cibule obalená tukem
Cibule obalená tukem

Ostré kuře před pečením
Ostré kuře před pečením
Podlití kuřete naředěnou druhou polovinou marinády pivem a vodou
Podlití kuřete naředěnou druhou polovinou marinády pivem a vodou
Upečené ostré kuře pečené na cibuli
Upečené ostré kuře pečené na cibuli

Ostré kuře pečené na cibuli
Ostré kuře pečené na cibuli
Ostré kuře pečené na cibuli.
Ostré kuře pečené na cibuli.
Detail pokrmu – ostré kuře pečené na cibuli
Detail pokrmu – ostré kuře pečené na cibuli


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 9x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.

Kuře na paprice

Kuře na paprice

Kuře na paprice bezesporu patří k české klasické kuchyni. Za mého dětství se kuře nahrazovalo slepicí. Kuře má ale křehké maso a se smetanou je omáčka sametová. Má to ještě jednu výhodu, za hodinu můžete podávat výtečný hotový pokrm.


Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Vepřová panenka má mimořádně jemnou texturu masa. Je to takový klenot mezi vepřovým. Když se dobře připraví, dá se doslova krájet lžící a na jazyku se rozpadá jako moučník. Připravte si mojí vepřovou panenku s karamelizovanou cibulí a jablíčky a nebudete zklamáni. Je to delikatesa.

Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

Pivní sýr s pečenou zeleninou, utopený v olivovém oleji, vám nabrousí chuť na sklenici oroseného plzeňského piva. Některé choulostivější nosíky možná budou protestovat, ale jen do momentu, než ho ochutnají. Po ochutnání neodolá nikdo. Naložený pivní sýr je výborným doplňkem každého venkovního grilov…