Hovězí závitky plněné kapustou s kapustovými tartaletkami

1. únor 2019

Lacině vypadající kapusta se v hovězích závitcích blýskne jako chutný parťák. Budete překvapeni, jak skvěle chutná i zapečená v tartaletkách, jako příloha. Pro dokonalou harmonickou chuť nic dalšího není potřeba. Snad jen sklenka oroseného piva.

Hovězí závitky plněné kapustou s kapustovými tartaletkamiHovězí závitky plněné kapustou s kapustovými tartaletkami

Na přípravu 6 - 8 porcí hovězích závitků, plněných kapustou si připravíme

  • 1000 g hovězí kýty nakrájené na 4 stejné plátky
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce kachního (nebo vepřového) sádla
  • ½ dl červeného suchého vína
  • ½ dl hovězího vývaru
  • 1 čajová lžička ostružinové marmelády
  • 50 g másla
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Provázek na svázání závitků

Na náplň do závitků a 4 tartaletky potřebujeme

  • 2 polévkové lžíce oleje nebo sádla
  • 2 šalotky nakrájené nadrobno
  • 1 stroužek česneku rozetřený se solí
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 250 g hlávkové kapusty nasekané nadrobno
  • 100 g bílého pečiva (měla jsem 2 rohlíky)
  • 1 dl mléka
  • 2 syrová vejce
  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného sýry Pecorino
  • 8 lístků šalvěje
  • Nasekané jehličky z asi 10 cm dlouhé větvičky rozmarýnu
  • Sůl
  • 4 formičky na tartaletky o průměru 10 cm
  • Tuk na vymazání formiček
  • Strouhanku na vysypání formiček

Postup přípravy hovězích závitků plněných kapustou

Nejprve si připravíme náplň. Polovinu náplně použijeme do závitků a druhou polovinu do tartaletek.

Bílé pečivo nakrájíme na menší kusy, vložíme ho do misky a zalijeme 1 dl mléka. Vidličkou pečivo promícháme, aby dobře nasálo mléko. Dáme stranou.

Širší pánev začneme zahřívat, přilijeme olej nebo sádlo. Do horkého tuku vhodíme nakrájené šalotky. Smažíme a mícháme 5-8 minut.

K osmažené cibuli následně přidáme, rozetřený česnek, mleté vepřové maso. Snažíme se, aby se maso dobře opeklo a rozdělilo na malé kousky.

Příprava kapustové náplněPříprava kapustové náplně
Zdroj: Marcela Hackerová
  1. Osmažené maso s cibulkou
  2. Přidání nasekané kapusty
  3. Podušená kapusta s rozmočeným pečivem
  4. Přisypaný nastrouhaný sýr Pecorino

Do osmaženého masa nasypeme nasekanou kapustu. K nasekání jsem použila sekáček, ale můžete i ručně.

Směs posolíme, já jsem použila 1 čajovou lžičku soli, promícháme a zaklopíme poklicí. Zakryté necháme na mírném ohni dusit 10-15 minut. Pak zdroj tepla vypneme a pánev odstavíme.

Nyní ke kapustě přidáme rozmočené a vidličkou rozmělněné bílé pečivo, 2 rozklepnutá syrová vajíčka, nastrouhaný sýr a nasekané lístky šalvěje a jehličky rozmarýnu.

Náplň dokonale promícháme a ochutnáme, zda je dostatečně slaná. Kdo chce, může přidat mletý černý pepř. Směs necháme částečně vychladnout.

Hotová náplň do závitků a tartaletekHotová náplň do závitků a tartaletek
Zdroj: Marcela Hackerová

Nyní si připravíme závitky. Plátky masa naklepeme a máme-li doma paličku s trny, maso propícháme.

Plátky nasolíme a opepříme. Polovinu z připravené náplně rovnoměrně rozložíme na maso a svineme.

Provázkem závitky svážeme, aby po upečení držely tvar a náplň zůstala uvnitř.

Příklad svázání kapustového závitkuPříklad svázání hovězího závitku
Zdroj:Marcela Hackerová

Troubu zapneme na 200 °C a necháme ji zahřívat.

Závitky obalíme v hladké mouce.

Do čisté pánve vložíme polovinu z připraveného másla (25 g) + trochu oleje, stačí 1 čajová lžička, a necháme rozpálit.

Do horkého tuku vložíme připravené závitky a dokonale je opečeme ze všech stran. Necháme je opékat, až budou chytat hnědou barvu.

Opečené závitky vložíme do zapékací misky. Do horké pánve, ve které se opékaly závitky, nalijeme ½  dl připraveného vývaru a stěrkou odvaříme napálené zbytky z pánve. Použijeme je ještě do zapékání závitků. Pokud by však zůstal předtím v pánvi tuk, tak ten nejprve odstraníme a nebudeme ho dál používat.

Opečené závitky v zapékací míseOpečené závitky v zapékací míse
Zdroj: Marcela Hackerová

Do zapékací misky se závitky nalijeme připravený vývar. Zbytky z pánve, bez tuku, i s vývarem přidáme rovněž k závitkům a podlijeme je ještě ½ dl červeného vína.

Zakrytý pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C. Když tekutina pod závitky začne bublat, snížíme teplotu na 180 °C.

Celková doba pečení je 1,5 hodiny. Pokud se nám bude zdát, že je v pekáči málo tekutiny, můžeme podlévat vodou nebo vývarem. Já jsem nepodlévala, nebylo potřeba.

Po polovině doby pečení, závitky obrátíme a do výpeku přidáme 1 čajovou lžičku ostružinové nebo rybízové marmelády. Nebojte se, omáčka nebude sladká, jen v ní zůstane nepatrná, ale velmi chutná, stopa. Já někdy přidávám i 2 lžičky.

Marmeláda je skvělý protipól hovězího masa.

Když vložíme maso do trouby, připravíme si tartaletky. Misky vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.

Zbylou druhou polovinu kapustové náplně rovnoměrně rozdělíme do tartaletek. Náplň v miskách neumačkáváme, jen ji tam volně vložíme.

Po hodině pečení masa přidáme k pekáči do trouby misky s tartaletkami a společně je budeme péct 30 minut.

Kapustová tartaletkaKapustová tartaletka
Zdroj: Marcela Hackerová

Upečené závitky osvobodíme od provázků a před krájením je necháme mírně vychladnout. Závitky jsou poměrně velké, proto každý závitek nakrájíme na 4 části.

Výpek přecedíme a přidáme k němu druhou polovinu (25 g) z připraveného másla a necháme ho ve výpeku rozpustit. Už nezahříváme.

Při podávání položíme doprostřed talíře tartaletku, na ni položíme 2 kusy nakrájených závitků (na jednu porci bohatě stačí polovina závitku) a polijeme je výpekem. A je hotovo.

Nyní si můžeme dopřát nevšední zážitek v podobě skvěle chutnajících hovězích závitků s kapustovými tartaletkami.

Suroviny na náplň závitků
Suroviny na náplň závitků
Hotová náplň do závitků a tartaletek
Hotová náplň do závitků a tartaletek
Naklepané plátky hovězí kýty
Naklepané plátky hovězí kýty

Plnění masa
Plnění masa
Opečené závitky
Opečené závitky
Výpek s přidáním másla
Výpek s přidáním másla

Kapustová tartaletka
Kapustová tartaletka
Hovězí závitky plněné kapustou s kapustovými tartaletkami
Hovězí závitky plněné kapustou s kapustovými tartaletkami
Hovězí závitky plněné kapustou s kapustovými tartaletkami.
Hovězí závitky plněné kapustou s kapustovými tartaletkami.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Ve většině českých domácností má králík těžkou pozici. Někdo králičí maso rád, někdo nerad. Někteří dokonce prohlašují, že by králíka nikdy nejedli (brr). Je to ale předsudek, stejný jako nejíst dary moře, chobotnice nebo ústřice. Zkuste rodinu přesvědčit a řekněte, že ta božsky chutnající roláda je…

Znojemská hovězí pečeně s omáčkou

Znojemská hovězí pečeně s omáčkou

Znojemská hovězí pečeně s omáčkou je moje zamilované jídlo. Musím se vždy hodně krotit, když připravuji jednotlivé porce. Kdyby bylo na mě, jedla bych omáčku lžící přímo z kastrolu. Je to zkrátka skvělá, výborná, chutná, jedinečná omáčka.


Hovězí krk pečený na červeném víně

Hovězí krk pečený na červeném víně

Hovězí krk na červeném víně je skvělé jídlo a plně uspokojí vaše chutě, když se vrátíte z dovolené, kde jste převážně jedli jen zeleninu, ovoce, pizzu a ryby. Miluju hovězí maso a koncem každé dovolené mám na hovězí maso přímo fyzickou chuť.

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Masitá hovězí žebra v každém řeznictví běžně neseženete, ale když budete mít štěstí, rozhodně neváhejte a kupte je. Pečená žebra s hustou, tmavou a voňavou omáčkou je delikatesa.