Těstoviny s čočkou

7. prosinec 2019

Těstoviny s čočkou chutnají božsky. Když je jednou ochutnáte, zařadíte si je mezi stálici domácích jídel. Je to typicky podzimní a zimní jídlo. Je syté, zahřeje a dodá strávníkům hodně energie. A ještě jedna důležitá informace, je to jídlo z jednoho hrnce a připravené za půl hodiny.

Těstoviny s čočkouTěstoviny s čočkou

Čočka i těstoviny patří k mým oblíbeným surovinám.

Když výborně chutnalo spojení brambor s čočkou (můj recept na  Bramborovou kaši s čočkou a uzeným), vyzkoušela jsem spojení čočky s těstovinami.

Je to trefa do černého, je to úžasná symfonie chutí.

Na 4 porce těstovin s čočkou budeme potřebovat

  • 200 g čočky v suchém stavu
  • 2 dl studené vody na namočení čočky
  • 150 g těstovin v suchém stavu (malé tvary)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje nebo sádla
  • 125 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 200 ml rajčatové passaty
  • 0,6 l kuřecího vývaru
  • 1 šalotku nakrájenou na kostičky
  • 1 stroužek česneku - jen rozmáčknutý
  • ½ větší mrkve nahrubo nastrouhané
  • 20 g dýně nahrubo nastrouhané nebo řapík celeru nakrájený na malé kousky (lze oboje dohromady)
  • 2x mezi prsty sušených hub
  • Sůl
  • Na špičku nože kajenského pepře
  • 1 kávovou lžičku oregana
  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného čedaru (dobře se rozpouští)

Postup přípravy těstovin s čočkou

Čočku nasypeme do misky, přidáme sušené houby, vše zalijeme je 2 dl studené vody. Promícháme a necháme namáčet 10 minut.

Než nám čočka a houby nasají vodu, položíme na zdroj tepla širší pánev, nalijeme do ní 2 polévkové lžíce olivového oleje, ale lze použít i sádlo vepřové, kachní nebo husí.

Pánev začneme zahřívat.

Do horkého oleje nasypeme kostičky cibule šalotky a rozmáčknutý stroužek česneku. Společně smažíme cca 2-3 minuty. Pak česnek odstraníme.

Postup přípravy těstovin s čočkouPostup přípravy těstovin s čočkou
Zdroj:Marcela Hackerová

K cibulce přisypeme nakrájenou slaninu, promícháme a smažíme 2 minuty.

Kostičky cibule i slaniny následně zasypeme nastrouhanou mrkví a nastrouhanou dýní či řepíkatým celerem. Přidáme 2 špetky soli a smažíme další cca 3 minuty.

Poznámka

Koupila jsem si řapíkatý celer, a jak jsem byla nepozorná, tak jsem si koupila surovinu do kompostu. Řapíky byly v dolní části hnědé a při rozkrojení byly duté, vyschlé a tuhé. Tak takový řapíkatý celer si nekupujte. Stačí se podívat na konce seříznutých řapíků. Budou-li mít dutiny, je to signál NEKUPOVAT. A to se v prodejně holedbali, že jsou „jednička v čerstvosti“.

Musela jsem improvizovat a řapíkatý celer nahradit nastrouhanou dýní. Myslím, že by šla i starší oloupaná cuketa bez jádřinců.

Nyní do pánve přidáme namočenou čočku i s houbami. V misce by neměla zůstat žádná voda nebo jen minimálně.

Přilijeme připravenou Passatu (kupuji Passatu Mutti) a 0,6 litru kuřecího vývaru. Vše promícháme, pánev zakryjeme poklicí a na mírném ohni necháme dusit 20 minut.

Ještě ochutnáme, zda je tekutina v pánvi dostatečně slaná, protože těstoviny při vaření část soli absorbují do sebe.

Spojení čočky s těstovinami je trefa do černého, úžasná symfonie chutí.

Ještě do pánve přidáme na špičku nože kajenského pepře a těstoviny. Těstoviny by měly mít menší tvar, aby na talíři dobře ladily se zrníčky čočky.

K měkkým těstovinám i čočce přidáme nastrouhaný čedarK měkkým těstovinám i čočce přidáme nastrouhaný čedar
Zdroj:Marcela Hackerová

Opět promícháme a necháme zakryté mírně vařit 10 minut, aby se těstoviny uvařily. Těstoviny i čočka musí být měkké.

Pánev odstavíme ze zdroje tepla, a ochutnáme, zda je pokrm dost slaný. Těstoviny s čočkou zasypeme nastrouhaným sýrem čedar a kávovou lžičkou oregana. Promícháme a můžeme podávat.

Podáváme v hlubokých talířích. Každou porci můžeme ozdobit zelenou petrželkou. Pokrm má neuvěřitelně lahodnou chuť a já si většinou jdu ještě přidat.

Suroviny na těstoviny s čočkou 1
Suroviny na těstoviny s čočkou 1
Suroviny na těstoviny s čočkou 2
Suroviny na těstoviny s čočkou 2
Namočená čočka s houbami
Namočená čočka s houbami

K měkkým těstovinám i čočce přidáme nastrouhaný čedar
K měkkým těstovinám i čočce přidáme nastrouhaný čedar
Těstoviny s čočkou
Těstoviny s čočkou
Těstoviny s čočkou.
Těstoviny s čočkou.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.87 hvězdiček / Hodnoceno: 30x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Bramborová kaše s čočkou a uzeným masem

Bramborová kaše s čočkou a uzeným masem

Bramborovou kaši s čočkou si připravte třeba na Nový rok nebo kdykoli na ni dostanete chuť. Je výborná samostatně i jako příloha k uzenému masu, pečenému kuřeti nebo kachně. Děti ji určitě ocení jako přílohu k párkům.

Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

Když hledám recept na přípravu těstovin, vždy spoléhám na tradiční italské recepty. Jsou jednoduché, rychle připravené a chuť je zaručená. Připravte si se mnou skvěle chutnající těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi. Než se uvaří těstoviny, je omáčka hotová a můžeme hodovat.


Těstoviny s chřestem a panchetou

Těstoviny s chřestem a panchetou

Přiznám se, těstoviny nebyla moje parketa až do doby, než jsem si je připravila s chřestem. Těstoviny mám silně svázané s obdobím žlučníkové diety, kdy jsem si říkala, že je už nikdy nebudu jíst. Ale i zde platí, nikdy neříkej nikdy. Těstoviny s chřestem jsou výborné, rychle připravené a svojí chutí…

Těsto na domácí těstoviny

Těsto na domácí těstoviny

Přípravu domácích těstovin znám už z dětství. Domácí těstoviny dělala moje babička i moje maminka. S bratrem jsme jim aktivně „pomáhali“. Z rozválené placky jsme odkrajovali kousky těsta a pekli jsme si je na horké plotně. Báječně křupaly.