Drožďová polévka mojí babičky, s drožďovými knedlíčky

18. leden 2020

Tuhle skvěle chutnající polévku připravovala moje babička. Maminka ji nevařila, a na můj dotaz proč, měla univerzální odpověď: „táta to nemá rád“. Recept se bohužel nedochoval, zbyly jen vzpomínky na polévku, která mi velmi chutnala. Učinila jsem několik pokusů a tady je recept, který se babiččině receptu chutí podobá jako vejce vejci.

Drožďová polévka mojí babičky, s drožďovými knedlíčkyDrožďová polévka mojí babičky, s drožďovými knedlíčky

Až někdy nebudete vědět, co rychlého připravit k večeři, sáhněte po receptu na drožďovou polévku. Je opravdu výborná a z ekonomického hlediska je za pár korun. Knedlíčky nemusíte vždy vařit, můžete je nahradit třeba uvařenými kroupami či uvařeným bramborem.

Na přípravu 6 porcí drožďové polévky s 26 knedlíčky budeme potřebovat

Na drožďovou polévku

  • 1 polévkovou lžíci sádla nebo oleje
  • 2 plátky uzeného špeku či slaniny, nakrájeného na drobné kostičky
  • 1 menší oloupanou cibuli
  • 1 středně velkou oloupanou mrkev
  • 1/8 oloupané celerové bulvy
  • Kus cukety (asi 5 cm) – lze nahradit středně velkou bramborou
  • 1/3 pórku (i s kusem zeleného listu)
  • 1 kostku droždí (42 g)
  • 1 rovnou polévkovou lžíci krupice
  • 1,5 l zeleninového vývaru (měla jsem vlastní zeleninový vývar v kostce rozpuštěný ve vodě)
  • Sůl
  • Muškátový oříšek
  • Na špičku nože kajenského pepře (lze vynechat, ale v polévce zanechá dobrou stopu)
  • Nasekanou petrželku na dozdobení

Na drožďové knedlíčky

  • 40 g másla
  • 1 menší cibuli nakrájenou na drobné kostičky (35 g)
  • 1 plátek uzeného špeku, nakrájeného na velmi malé kostičky
  • 1 kostku droždí (42 g)
  • 1 čajovou lžičku sušeného libečku a šalvěje (lze i majoránku či oregano)
  • 3 špetky soli
  • 5 strouhnutí muškátového oříšku
  • Na špičku nože kajenského pepře
  • 1 celé syrové vejce
  • 40 g strouhanky

Postup přípravy drožďové polévky

Nejprve si nakrájíme polovinu zeleniny na drobné kostičky a druhou polovinu nastrouháme na nudličky.

Do hrnce, ve kterém budeme vařit polévku, vložíme sádlo a kostičky uzeného špeku. V horkém sádle orestujeme nejprve cibuli a přibližně za 2 minuty k cibulce přidáme všechnu nakrájenou zeleninu a dál restujeme asi 5 minut.

K osmažené zelenině přidáme nadrobenou celou kostku droždí a mícháme, až se rozpustí.

Polévkový základ zasypeme 1 polévkovou lžící krupice a přidáme na špičku nože kajenského pepře. Vše důkladně promícháme a postupně, pomalu, zalijeme zeleninovým vývarem.

Vývar přiléváme pomalu a metlou promícháváme.

Polévku osolíme, přidáme pár strouhnutí muškátového oříšku. Polévku zaklopíme poklicí a na mírném ohni vaříme 30 minut.

Postup přípravy drožďových knedlíčků

Do menší pánve (20 cm v průměru) vložíme odvážené máslo, kostičky cibule a kostičky uzeného špeku. Smažíme přibližně 3 minuty, cibule musí jen změknout.

Na osmaženou cibulku nadrobíme kvasnice a necháme je rozpustit.

Když se kvasnice rozpustí, pánev okamžitě stahujeme ze zdroje tepla a vše v pánvi necháme vychladnout.

Do studeného základu na knedlíčky nasypeme sušený libeček se šalvějí, 3 špetky soli, na hrot nože kajenského pepře a pár strouhnutí muškátového oříšku.

Přidáme rozklepnuté celé vajíčko a vidličkou začneme směs promíchávat a přisypávat odváženou strouhanku.

Rada

Hotové těsto na knedlíčky nechte přibližně 15 minut odpočívat, aby strouhanka nasála vlhkost.

Sami uvidíte rozdíl v hustotě těsta bezprostředně po zamíchání a následně po 15 minutách. Po uplynutí 15-ti minut bude těsto hutnější a bude se s ním krásně pracovat.

Těsto odkrajujeme lžičkou a v navlhčených dlaních tvoříme knedlíčky asi o průměru 2 cm. Já jsem připravila elegantních 26 knedlíčků.

Knedlíčky vložíme do polévky a vaříme asi 10 minut. Polévku na talířích dozdobíme nasekanou petrželkou.

Kdo drožďovou polévku ještě nikdy neochutnal, bude překvapen její lahodnou chutí.

Suroviny na polévku a knedlíčky
Suroviny na polévku a knedlíčky
Rozpuštěné droždí s cibulkou a špekem
Rozpuštěné droždí s cibulkou a špekem
Hotové těsto na knedlíčky
Hotové těsto na knedlíčky

Hotové knedlíčky před zavařením do polévky
Hotové knedlíčky před zavařením do polévky
Nakrájená zelenina do polévky
Nakrájená zelenina do polévky
Drožďová polévka mojí babičky, s drožďovými knedlíčky
Drožďová polévka mojí babičky, s drožďovými knedlíčky

Drožďová polévka mojí babičky, s drožďovými knedlíčky.
Drožďová polévka mojí babičky, s drožďovými knedlíčky.
Drožďová polévka mojí babičky, s drožďovými knedlíčky..
Drožďová polévka mojí babičky, s drožďovými knedlíčky..
Drožďová polévka mojí babičky, s drožďovými knedlíčky...
Drožďová polévka mojí babičky, s drožďovými knedlíčky...


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 11x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Karamelizovaná jablíčka s krupičkovou kaší podle mojí babičky

Karamelizovaná jablíčka s krupičkovou kaší podle mojí babičky

Nikdy jsem nebyla milovník sladkého, čokolády a kakaa vůbec. V dětství pro mne babička vymyslela kombinaci krupičkové kaše a chutného jablíčkového rozvaru. Je to náramná dobrota. V dospělém věku jsem chuť jablíčkového rozvaru obohatila pár lžícemi rumu.

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

S vdolky mám spojenou asi tu nejstarší vzpomínku na dětství. Sedíme s babičkou, ona mi krájí vdolky na kostičky. Chutnaly mi k snídani, k obědu i k večeři. Příprava je jednoduchá a rychlá. Na sucho opečená kůrka chutná skvěle i druhý den.


Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Když byla sezona kysaného zelí, pekly se u nás zelníky. Babička jich upekla vždy dva plechy. Přikusovali jsme je k husté zeleninové nebo bramborové polévce. Zelníky jsou velmi chutné a snadné na přípravu.

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.