Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

7. duben 2017

Když byla sezona kysaného zelí, pekly se u nás zelníky. Babička jich upekla vždy dva plechy. Přikusovali jsme je k husté zeleninové nebo bramborové polévce. Zelníky jsou velmi chutné a snadné na přípravu.

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičkyZelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Na přípravu 12 porcí zelníkové buchty budeme potřebovat

  • 500 g hladké mouky + mouku na podsypání na vál
  • 400 g kysaného zelí, nejlépe domácího, pokrájeného na drobné kousky
  • 2 syrová vejce
  • 80 g sádla
  • 20 g škvarků, nasekaných na malé kousky
  • 50 g másla
  • 80 g sušené šunky nebo kvalitní klobásy nakrájené na malé kostičky
  • 8 g prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička soli (vrchem)
  • 1 čajová lžička grilovacího koření (babička dávala papriku)
  • 2 čajové lžičky oregána nebo majoránky
  • 1 arch papíru na pečení
  • Plech na pečení

Postup přípravy zelníků

Plech vysteleme pečícím papírem. Troubu zapneme na 180 °C, horní i dolní ohřev.

Do velké mísy prosejeme mouku společně s práškem do pečiva. Mouku osolíme a důkladně promícháme.

Máslo, sádlo i nakrájené škvarky dáme do kastrůlku a necháme na půl rozpustit.

Do mísy k mouce přidáme připravené suroviny: zelí, nakrájenou šunku nebo klobásu, sůl, grilovací koření, oregáno, na půl rozpuštěný tuk se škvarky. Jako poslední do mísy rozklepneme jedno vejce.

Rukama vypracujeme kompaktní těsto.  Těsto vyklopíme na pomoučený vál a hranou dlaně ho několikrát prohněteme.

Z těsta rozválíme obdélníkovou placku, přibližně 1 cm vysokou.

Pomocí válečku placku přeneseme na pečící papír, rozložený na plechu.

Těsto nožem nakrájíme na čtverce – podélně dva řezy, příčně řezy tři. Můžete libovolně i na menší kousky. Záleží jen vás.

Druhé vajíčko rozšleháme a povrch zelníkové buchty potřeme. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme 50 minut. Povrch krásně zezlátne.

Zelníkovou buchtu necháme mírně vychladnout a jednotlivé porce znovu prokrojíme nožem a mírně je od sebe oddělíme.

Zelníky jsou skvělou přílohou nejen k polévkám, ale i při posezení s příteli u piva či vínka.

A můžeme podávat samostatně, nebo jako přílohu k vámi zvolené polévce, třeba bramborové s houbami nebo čočkové. Zelníky jsou chutné i se zeleninovým salátem.

Vhodné jsou zelníky při posezení s přáteli k pivu nebo vínu.

 

Sádlo, máslo, škvarky
Sádlo, máslo, škvarky
V míse jsou všechny suroviny na zelníky
V míse jsou všechny suroviny na zelníky
Vypracované těsto
Vypracované těsto

Nakrájené zelníky, potřené rozšlehaným vejcem (před pečením)
Nakrájené zelníky, potřené rozšlehaným vejcem (před pečením)
Upečené zelníky na plechu
Upečené zelníky na plechu
Zelníky
Zelníky


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 26x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

S vdolky mám spojenou asi tu nejstarší vzpomínku na dětství. Sedíme s babičkou, ona mi krájí vdolky na kostičky. Chutnaly mi k snídani, k obědu i k večeři. Příprava je jednoduchá a rychlá. Na sucho opečená kůrka chutná skvěle i druhý den.


Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Zabijačkový guláš je velká pochoutka. Zpravidla ho děláváme týden po zabijačce. Můžete si jej ale uvařit i bez zabijačky doma, suroviny i příprava jsou pro každého dostupné.

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Ze všech koláčů na světě mám nejraději ten švestkový, s krásně křupavou drobenkou podle receptu mojí maminky. Každý rok netrpělivě vyhlížím, kdy už budu moci utrhnout první švestky, abych si upekla zázrak, zvaný švestkový koláč.