Polenta pečená s kuřecím masem, cibulkou a olivami

2. březen 2018

Pečená polenta je jednoduchá na přípravu, a bude chutnat tím, co do ní přidáte. Výborné je vařené či pečené maso, zelenina, houby, bylinky i ovoce. Upečená a osmažená polenta je skvělá příloha. Z polenty můžete vykouzlit knedlík, opečenou přidat do polévky nebo z ní připravit hlavní jídlo jako já. Pečená polenta bude chutnat celé rodině.

Polenta pečená s kuřecím masem, cibulkou a olivamiPolenta pečená s kuřecím masem, cibulkou a olivami

S polentou jsme přátelé poměrně krátce, ale postupně jsem si ji oblíbila a začala zařazovat do svého jídelníčku. Zařadíte-li polentu do svého jídelníčku i vy, rozhodně to bude správná volba.

Na přípravu pečené polenty s kuřecím masem budeme potřebovat

Na vývar

  • 2 kuřecí prsní řízky cca 350 g, oprané ve studené vodě
  • 1,5 l studené vody
  • 1 čajovou lžičku soli
  • Hrst bylinek v celku (třeba: šalvěj, tymián, rozmarýn, saturejku, smil italský)
  • 4 menší oloupané cibulky nebo šalotky
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • Chilli papričku

Na polentovou směs

  • 375 g instantní polenty
  • 1 stroužek česneku rozetřený se solí
  • 3-4 celé jarní cibulky nakrájené na kolečka
  • 20 černých oliv bez pecky nakrájených na kolečka
  • 2 polévkové lžíce nakrájených sušených rajčat, naložených v oleji
  • 1 větší, rozšlehané vejce
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 1 kávovou lžičku grilovacího koření
  • Čerstvý rozmarýn, nasekaný nadrobno

Dále si připravíme

  • 1 plech na pečení (vnitřní rozměr 35 x 25 cm)
  • 1 arch papíru na pečení

Postup přípravy pečené polenty s kuřecím masem, cibulkou a olivami

Nejprve si založíme várku na vývar. 1,5 litru studené vody nalijeme do hrnce, přidáme sůl, připravenou hrst bylinek, chilli papričku v množství dle vlastního uvážení a jeden oloupaný česnek a oloupané cibulky.

Suroviny na pečenou polentuSuroviny na pečenou polentu
Zdroj: Marcela Hackerová

Když voda začne vřít, přidáme připravené kuřecí řízky a vaříme 15 minut. Po této době zdroj tepla vypneme. Kuřecí maso, cibulky, česnek a chilli papričku vyjmeme a necháme částečně zchladnout, než je budeme krájet na malé kousky.

Vývar přecedíme a vrátíme ho zpět na zdroj tepla.

Připravíme si plech s vyšším okrajem a na dno položíme papír na pečení.

Do vroucího vývaru, za stálého promíchávání a prošlehávání, postupně přisypáváme polentu až do úplného spotřebování připraveného množství.

Polenta zhoustne a my ji promícháváme ještě přibližně 5 minut. Pak zdroj tepla vypneme a hrnec s polentou postavíme mimo sporák, aby se částečně zchladila.

Uvařené cibulky, uvařený česnek i uvařené kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, maximálně 5 mm velké. Já jsem přidala i nakrájenou chilli papričku.

Troubu zapneme a termostat nastavíme na 190 °C.

Postup vmíchávání surovin do polentyPostup vmíchávání surovin do polenty
Zdroj: Marcela Hackerová

Do mírně vychlazené polentové kaše přidáme uvařené nakrájené přísady, rozšlehané vajíčko, připravené koření, rozetřený česnek se solí, jarní cibulky, kolečka černých oliv, nakrájená sušená rajčata a nasekaný rozmarýn.

Pokud vám v ledničce zbylo kousek tvrdého sýra, klidně ho do směsi přidejte. Samozřejmě nastrouhaný.

Všechny přísady promícháme s polentou a ochutnáme, zda je směs dostatečně slaná. Případně chuť doladíme solí a pepřem. Směs by neměla být chuťově mdlá.

Směs nebo také polentové těsto rovnoměrně rozprostřeme stěrkou na připraveném papíru na pečení.

Plech vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme 45 minut. Povrch upečené polenty získá tmavožlutou barvu.

Upečená polentaUpečená polenta
Zdroj:  Marcela Hackerová

Plech s upečenou polentou vyndáme z trouby a necháme ho 15 minut stát na mřížce. Po této době polentu vyndáme z plechu i s papírem na pečení a necháme ji na mřížce vychladnout.

Nyní máme dvě možnosti podávání.

Buď ji nakrájíme na kostky a podáváme třeba se salátem nebo ji můžeme dále zpracovat: Jednotlivé nakrájené kusy pečené polenty obalíme v rozšlehaném vajíčku a následně ve strouhance nebo rozmačkaných kukuřičných lupínkách a pak ji osmažíme ve vyšší vrstvě oleje.

Jinou variantu jsem ochutnala v Itálii i v Chorvatsku jako přílohu ke grilované rybě. Chutná výborně.

 

Voda na vývar s bylinkami
Voda na vývar s bylinkami
Suroviny na pečenou polentu
Suroviny na pečenou polentu
Nakrájené maso z vývaru i syrové přísady do pečené polenty
Nakrájené maso z vývaru i syrové přísady do pečené polenty

Přidání soli, pepře, grilovacího koření a nakrájených sušených rajčat
Přidání soli, pepře, grilovacího koření a nakrájených sušených rajčat
Postupné zapracování všech přísad do polentové kaše
Postupné zapracování všech přísad do polentové kaše
Hotové polentové těsto
Hotové polentové těsto

Polenta před pečením
Polenta před pečením
Upečená polenta
Upečená polenta
Polenta pečená s kuřecím masem, cibulkou a olivami
Polenta pečená s kuřecím masem, cibulkou a olivami


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 10x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem

Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem

Potěšte rodinu křupavou dobrotou. Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem je tou správnou volbou na podzimní večeři.

Kapusta s houbami a kuřecím masem, zapečená s palačinkovým těstíčkem

Kapusta s houbami a kuřecím masem, zapečená s palačinkovým těstíčkem

Kapusta s houbami, zapečená s palačinkovým těstíčkem, je syté a výtečné jídlo. V chladných zimních dnech vám přijde k chuti a dodá notnou dávku energie.


Polenta – kukuřičná kaše

Polenta – kukuřičná kaše

Když se řekne „polenta“ tak první, co si představuji, je nádherná zlatavě žlutá barva. Polenta je kaše z kukuřičné mouky nebo krupice. Polenta je zdravý pokrm bohatý na vlákninu, bílkoviny a také na minerály a vitamíny.

Čočka s uzeninou, cibulkou a kořením, bez jíšky

Čočka s uzeninou, cibulkou a kořením, bez jíšky

Proč se čočka za mého dětství doma nepřipravovala opravdu nevím. V mé kuchyni má čočka zelenou a nikdy v mých zásobách nesmí chybět. Příprava čočky není složitá, může být podávána jako hlavní jídlo, jako příloha i jako salát.